Paşalara 'Fidan' Ayarı!



Ergenekon, Balyoz ve KCK ‘özel yetkili’de kalacak

CMK 250.madde ile ilgili değişikliğin detayları belli olmaya başladı
Özel yetkili mahkemelerin yetki alanı daraltılacak. Başbakanlık’ta çalışmaları yürütülen düzenlemenin TBMM tatile girmeden yasalaştırılması planlanan 3. yargı paketine önerge yoluyla monte edilmesi de gündemde.

ANKARA - MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Oslo görüşmeleri nedeniyle ifadeye çağrılmasının ardından, Fidan hakkında soruşturmayı yasa çıkartarak önleyen hükümet, benzer sıkıntıların yaşanmaması için CMK’nın (Ceza Muhakemeleri Kanunu) 250. maddesinde özel yetkili mahkeme ve savcılar açısından “yetki” rötuşuna hazırlanıyor. Başbakanlık’ta yürütülen çalışma kapsamında yapılacak düzenleme ile özellikle Fidan olayının ardından “yetki kullanımında ölçüyü aştıkları” artık iktidar kanadınca da dillendirilen bu mahkemelerin görev alanları “silah terör örgütü suçları” ile sınırlandırılacak.

Terör örgütüyle sınırlı

Edinilen bilgiye göre CMK 250. maddede yapılacak değişiklikle, çıkar amaçlı suç örgütleri, narkotik suçlar ve organize suçlar bu mahkemelerin görev alanından çıkartılacak. Özel yetkili mahkemelerin görev alanları silahlı terör örgütü suçlarıyla sınırlı tutulacak.

AKP’li kurmaylar yapılan kamuoyu araştırmalarının darbe soruşturma ve davalarına toplum desteğinin büyük olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, “Darbecilerden hesap sorulması, darbe ve darbecilerle mücadele vatandaşın isteği. Yaptığımız kamuoyu yoklamalarında bu desteğin yüzde 60-70’lerin üzerinde olduğunu görüyoruz. O nedenle Ergenekon, Balyoz gibi davaların ciddiyetine gölge düşürecek bir düzenleme söz konusu olamaz. Aksi takdirde vatandaşın bu konudaki inancı zayıflar” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’nin henüz özel yetkili mahkemelerin tümüyle kaldırılmasını sağlayacak bir ortama sahip olmadığını ifade eden AKP’li kurmaylar, kamuoyunun beklenti ve eleştirilerini de dikkate alan bir düzenlemenin hayata geçirilmeye çalışıldığını vurgulayarak, “Ergenekon, Balyoz ve KCK davaları özel yetkili mahkemelerde görülmeye devam edecek. Bunlar dışında halen özel yetkili mahkemelerde süren davalar da bize göre etkilenmez. Çünkü yetki alanı düzenlemesi lehe kanun hükmünün uygulanmasına gerektirecek bir duruma yol açmaz. Sanık lehine mahkeme, sanık lehine olmayan mahkeme ayrımı söz konusu olamayacağı için halen devam eden davalar bu değişiklikten etkilenmez. Görüldükleri mahkemelerde biterler” görüşünü dile getirdi.

Bakan iznine bağlı

AKP kurmaylarının verdiği bilgiye göre, kamuoyunda haksız ve ceza noktasına geldiği düşünülen “tutuklama ve soruşturma” uygulamalarına yönelik olarak ise, kamu görevlileriyle ilgili soruşturma açılması MİT Müsteşarı Fidan örneğinde olduğu gibi “izin” şartına bağlanacak. Özel yetkili mahkeme ve savcılar, görev alanlarına giren konularda sorgulamak istediği kişinin görev ve konumuna göre Başbakan, ilgili bakan ya da üst düzey yöneticisinden izin almak durumunda kalacak.

Pakete eklenecek

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın başkanlığında Başbakanlık’ta yürütüldüğü ifade edilen çalışmanın Adalet Bakanlığı’nca hazırlıkları sürdürülen 4. yargı paketi kapsamında gündeme getirilebileceği gibi, TBMM Genel Kurulu’nda önümüzdeki 2 hafta içinde ele alınması planlanan 3. yargı paketine de önerge yoluyla monte edilmesi formülü üzerinde de durulduğu öğrenildi. AKP’li kurmaylar, “Eğer yapılacak düzenlemeler çok kapsamlı değilse, 3-4 maddeden oluşuyorsa, 3. yargı paketine ekleme yapılabilir” bilgisini verdiler.

Vatan
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)