Enflasyon tahmini düştü


Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, daha önce yüzde 6,5 olarak açıklanan 2012 sonu enflasyon tahmininin, 0,3 puan düşürerek, yüzde 6,2'ye çektiklerini açıkladı.

Başçı, TCMB İdare Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, yılın 3. Enflasyon Raporu'nu açıkladı.

2012 yılının ikinci çeyreğinde enflasyonun Nisan Enflasyon Raporu'nda sunulan tahminlerin belirgin olarak altında seyrederek Haziran sonu itibariyle yüzde 8,9 seviyesine gerilediğini hatırlatan Başçı, bu gelişmede petrol ve işlenmemiş gıda fiyatlarının varsayımlardan daha olumlu bir seyir izlemesinin belirleyici olduğunu kaydetti.
Temel mal fiyatlarının yıllık artış oranının da gerileme eğilimini sürdürdüğünü anlatan Başçı, daha önceki dönemlerde de öngördükleri gibi bunda 2011 yılındaki döviz kuru hareketlerinin yurtiçi fiyatlar üzerindeki birimli etkilerinin azalmasının belirleyici olduğunu ifade etti. Başçı, ''Hizmet fiyatları ise bir miktar ivmelenmekle birlikte ılımlı bir seyir izledi. Bu gelişmeler çerçevesinde temel enflasyon göstergelerindeki düşüş eğiliminin devam ettiğini görüyoruz'' dedi.

İktisadi faaliyetlerdeki görünüm

İktisadi faaliyetlerdeki görünümü de değerlendiren Erdem Başçı, 2012 yılının ilk çeyreğine ilişkin milli gelir verileri talep koşullarının Nisan Enflasyon Raporu'nda ortaya koydukları görünüm ile büyük ölçüde uyumlu seyrettiğini gösterdiğini söyledi.

Tahminlerini üretirken küresel ekonomideki sorunlara bağlı olarak yılın ikinci yarısında dış talebin ilk yarıya kıyasla daha zayıf bir seyir izleyeceğini ve bu durumun toplam talebi sınırlayacağını varsaydıklarını anlatan Başçı, nitekim son 3 ay içinde gerek gelişmiş gerekse de gelişmekte olan ülkelere ilişkin büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellendiğini hatırlattı.

İhracatta son yıllarda hem ülke hem de ürün bazında gözlenen çeşitlenme dış şoklara karşı Türkiye'nin dayanıklılığını artırsa da özellikle avro bölgesine dair büyüme görünümünün zayıf seyrini korumasının dış talep üzerinde aşağı yönlü risk oluşturmaya devam ettiğini kaydeden Başçı, şunları söyledi:

''Özetle yurtiçi iktisadi faaliyetlerin öngörülerimizle uyumlu seyretmesi nedeniyle, yılın ilk yarısı için çıktı açığı tahminlerinde önemli bir güncelleme yapmadık. İkinci yarısı için ise küresel iktisadi faaliyetin görünümündeki zayıflamaya bağlı olarak toplam talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde verdiği katkının bir önceki rapora kıyasla sınırlı oranda artacağı bir görünümü esas aldık. Nisan Enflasyon Raporu'nun yayımlanmasından itibaren geçen süre zarfında petrol fiyatları öngörülerimizin altında seyretti. Bu çerçevede son dönemde oluşan vadeli fiyatları da dikkate alarak petrol fiyatları varsayımımızı 2012 ortalaması için 120 dolardan 110 dolara, 2013 yılı için ise 115 dolardan 100 dolara düşürdük. Genel emtia fiyatlarındaki gelişmelere paralel olarak ithalat fiyat projeksiyonunu da aşağı yönlü güncelledik. Söz konusu unsurları döviz kuru hareketleri ile birlikte değerlendirdiğimizde toplamda dış fiyatlardaki gelişmelerin 2012 yıl sonu tahminimizi 0,15 puan aşağı yönlü etkilediğini ifade edebiliriz.''

Başçı, bir önceki raporda yüzde 7,5 olan gıda fiyatlarının yıllık artış oranı varsayımını yüzde 0,5 puan aşağı yönlü güncelleyerek yüzde 7 düzeyine çektiklerini, bu gelişmenin de 2012 yıl sonu enflasyon tahmini üzerindeki etkisi yaklaşık 0,15 puan düşürücü yönde olduğunu kaydetti.

Kamu maliyesi tahminlerinde her zaman olduğu gibi Orta Vadeli Program'da öngörülen çerçeveyi temel aldıklarını ifade eden Merkez Bankası Başkanı, bu konuda 12 aylık birikimli faiz dışı harcamaların Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranının yılın ikinci yarısında önemli bir değişim göstermeyeceğini, tütün fiyatlarının 2011 yılının son çeyreğinde yapılan vergi düzenlemeleri çerçevesinde 2012 yılı boyunca sabit kalacağını, 2013 yılının ilk yarısında bahsi geçen düzenlemelerin ima ettiği oranlarda artacağını, kredilerin büyüme oranının da yıl sonunda yüzde 14 olarak gerçekleşeceğini varsaydıklarını bildirdi.

Enflasyonda aşağı yönlü güncelleme

Başçı, daha önce orta noktası yüzde 6,5 olmak üzere yüzde 5,3 ile yüzde 7,7 aralığında olan 2012 sonu enflasyon tahminin, orta noktası yüzde 6,2 olmak üzere yüzde 5,3 ile yüzde 7,1 aralığında gerçekleşeceğini öngördüklerini açıkladı. Başçı, 2013 yılı sonu tahminlerinin ise orta noktası yüzde 5,1 olmak üzere yüzde 3,4 ile yüzde 6,8 aralığında olacağını açıkladı. Merkez Bankası'nın 2013 yılı sonuyla ilgili enflasyon tahmini daha önce orta noktası yüzde 5,2 olmak üzere yüzde 3,4 ile yüzde 7,0 aralığında olduğunu açıklamıştı.

Orta vadede enflasyonun yüzde 5 hedefi düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüklerini belirten Başçı, ''Özetle temelde enerji ve gıda fiyatlarında yaptığımız varsayımların aşağı yönlü güncellemenin etkisiyle yıl sonu enflasyon tahminimizi 0,3 puan düşürerek yüzde 6,2 düzeyine çektik. Enflasyonun Temmuz ayında sınırlı bir miktar yükseldikten sonra aşağı yönlü bir eğilim sergilemesini bekliyoruz. Ancak asıl düşüşü yılın son çeyreğinde göreceğimizi vurgulamak istiyorum'' dedi.

Erdem Başçı, son çeyrekte gerek yönetilen yönlendirilen ürünlerdeki vergi ayarlamalarından gerekse işlenmemiş gıda fiyatlarından kaynaklanan baz etkisinin ortadan kalkmasıyla beraber enflasyondaki düşüşün belirginleşeceğini tahmin etiklerini vurguladı. Başçı, çekirdek enflasyonun da aşağı yönlü eğilimini korumasını beklediklerini bildirdi.



AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)