İktidar İzmir'e teşviki esirgiyor


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu her şeyi Dündar'a anlattı

'Korkup kaçtı' dedirtmem yüzde 90 yeniden adayım

Anketlerde oyu yüzde 60'ın üzerinde çıkan Aziz Kocaoğlu ''CHP'nin iyi bir aday göstermesi halinde, aday olmayı düşünmüyordum. Ama dava açıldıktan sonra bırakıp gitmek olmaz'' dedi

Sevgili okurlarım,
Bugün köşemi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'yla yaptığım röportaja ayırdım.
Kendisiyle görüşmeden önce, sokakta karşılaştığım birçok İzmirli'ye, “Aziz Kocaoğlu ve Büyükşehir Belediyesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Başkanın hizmetlerinden memnun musunuz?'' diye sordum.
“Memnunum'' diyen de vardı, “Değilim'' diyen de... Ama hepsinin birleştiği nokta ''Aziz Bey'in çok iyi bir insan'' olduğuydu. Ona oy vermeyenler bile, ''Dürüstlüğüne, yetim hakkına el uzatmayacağına kefiliz'' diyordu. ''Ama 397 yıl hapis istemiyle yargılanıyor!'' dediğimde ise hep aynı cevabı alıyordum:
''Kaç yıl isterlerse istesinler, o hırsızlık yapmaz!''
Alaçatı'daki söyleşimizde, yargı sürecine pek girmemeye özen göstererek, ''İzmir Büyükşehir Belediyesi başarılı mı? Yoksa başarısız mı?'' sorusuna cevap aradım.
Birlikte okuyalım ve kararı siz verin.  

Uğur Dündar (UD): Sayın Kocaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na yeniden aday olacak mısınız? Net bir cevap verir misiniz?
Aziz Kocaoğlu (AK): 
Yüzde 90 olacağım.

UD: Peki neden yüzde 100 değil de, yüzde 90 adayım diyorsunuz?
AK:
 Geçen dönemde doğrudan ''adayım'' dedim. Eğer aleyhimize dava açılmamış olsaydı, CHP'nin iyi bir aday göstermesi halinde, aday olmayı düşünmüyordum. Ama dava açıldıktan sonra bırakıp gitmek olmaz. ''Kendime korkup kaçtı!'' dedirtmem. Peki niye ''adayım'' değil de, ''Yüzde 90 adayım!'' diyorum? Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun tercihine duyduğum saygı nedeniyle böyle diyorum.

UD: Sayın Kılıçdaroğlu ile ''adaylık'' konusunu konuştunuz mu?
AK: 
Hayır. Konuşmadım.

UD: Yargı sürecinde genel başkanınızdan gereken ilgi ve desteği gördünüz mü? Size yeterince sahip çıkıldığına inanıyor musunuz?
AK:
 Evet inanıyorum. Bu konuda hiçbir hayal kırıklığı yaşamadım. Umduğum desteği sonuna kadar verdi. Açıkçası, verebileceğinin azamisini verdi.

UD: Sizinle bu röportajı yapmadan önce İzmir'de, sokaktaki insanlarla konuştum. Ortak kanı, sizin çok iyi ve dürüst bir kişiliğe sahip olduğunuz... Oy vermeyenler bile, haram yemeyeceğinize inanıyor. Ama birçok İzmirli'ye göre de ''Ekibiniz iyi ve başarılı değil!'' Bu tespite ne diyorsunuz?
AK: 
(Gülüyor) Bu değerlendirme biraz ''Büyük oğlanı dövemiyorum, bari küçük oğlanı döveyim!'' demeye benziyor.

UD: Peki size göre ekibiniz başarılı mı?
AK: 
Uğur Bey, ekipler tartışılabilir. Ancak benim ekibim, operasyon, savcılık ve iddianame sürecinde, büyük bir sınav verdi. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde imza yetkisine sahip, yönetici düzeyinde 700 kişi var. Yönetici kadrodan 300 arkadaşım, Emniyet ve Savcılıkça sorguya çekildi. Yöneticilerin yüzde 65'i yargılanıyor. Dikkatinizi çekerim, bu arkadaşlarımın hiçbiri istifa etmedi. Aralarından işini savsaklayan çıkmadı. Tam tersine, görevlerine dört elle sarıldılar. Oysa çoğu, emekliliği hak etmişti. İstifa etseler, kimse bir şey diyemezdi. Dediğim gibi, operasyon ve yargılanma süreci, dayanışmaya yol açtı, herkesi kenetledi.
Peki bu ekip başarısız mı? Kesinlikle hayır. Zaten ortada bir başarısızlık varsa, bunun sorumlusu ekip değil, belediye başkandır. Ben yaptıklarımı anlatayım, kararı okuyanlar versin.

UD: Bu soruya cevap bulmak için kamuoyu yoklaması yaptırıyor musunuz?
AK: 
Geçen yerel seçimlerde aldığım oy oranı yüzde 56,7 idi. Şu sıralar kamuoyu yoklamasını kim yaparsa yapsın, Büyükşehir'e destek, yüzde 60'ın altına düşmüyor. Hep yüzde 60'ın üzerinde çıkıyor.

UD: Sanırım yaptıklarınızı anlatmakta bir sorun var. Tanıtımda neden başarılı değilsiniz?
AK: 
Haklısınız. O konuda biraz zayıf kalıyoruz. Bu, biraz da benim kişiliğimden kaynaklanıyor. Övünmeyi sevmeyen, başarısını anlatmaktan çekinen bir yapıya sahibim.

UD: En çok şikayet edilen konuların başında Metro inşaatının bir türlü bitirilememiş olması geliyor. Özellikle bazı semtlerin sakinleri ''Metro işi yılan hikayesine döndü'' diyorlar. Neden bitmiyor Metro?
AK: 
Projesi ne kadar başarılı olursa olsun, metro inşaatları dünyanın her tarafında bilinmezliklerle doludur. En gelişmiş ülkelerde bile, hesapta olmayan durumlar nedeniyle gecikmeler yaşanır. Bizde de bazı aksilikler oldu. Ancak irademizi vazgeçmemek ve bitirmekten yana koyduk. Yılmadık ve engelleri aştık. Artık tünelin ucuna geldik. Önümüzdeki günlerde 2 istasyonun açılışını yapacağız. Yılbaşına kadar da tüm istasyonlar açılmış olacak.

UD: Yaptığınız işi benzerleriyle karşılaştırıyor musunuz?
AK: 
Evet. Örneğin Ankara metrosu için çalışmalar 17 yıl önce başladı. Henüz bir istasyon bile açılabilmiş değil!

UD: Peki kilometre maliyeti olarak karşılaştırdığınızda nasıl bir tablo çıkıyor ortaya? Sizinki daha mı ucuz, yoksa daha mı pahalı?
AK: 
İstanbul'da Metro inşaatının kilometre maliyeti 140 milyon lira. Bizde ise ortalama maliyet 40-45 milyon lira...

UD: Metro inşaatını kaç kilometreyle devraldınız, bunun üzerine kaç kilometre ilave ettiniz?
AK:
 Ben 8 yıldır başkanım. Göreve başladığımızda hattın uzunluğu 11 kilometreydi. Şu anda 94 kilometreye çıkmış durumda. Bunun tamamı çalışıyor. Yılbaşında 100 kilometreyi bulacağız. Aksların çeşitlenmesine karşın, sadece 5 buçuk kilometrelik bir inşaatımız kaldı. Aliağa-Menderes hattı (İZBAN) 80 kilometredir. Biz bunun tamamını 650 milyon liraya mal ettik. Bununla yetinmeyip, bu hattı Torbalı'ya kadar götüreceğiz. Böylece uzunluk 130 kilometreye ulaşacak. Göreve geldiğimizde 11 kilometrede devraldığımız Metroyu, yerel yönetim seçimlerine kadar 130 kilometreye çıkarmış olacağız.
Bunlara ilaveten Karşıyaka sahilinde 11, Güzelyalı kıyı şeridinde ise, 13 kilometre uzunluğunda tramvay hattı projelerimizin hazırlığı bitti. Şimdi bu yatırımları anlatıyor ve kamuoyu oluşturuyoruz.
Övünmeyi sevmiyoruz ama, bu tabloyu Metro'dan siyasi rant elde etmeye çalışanların dikkatine sunarım.

UD: Yerel seçimlerde AKP'nin en büyük hedeflerinden biri İzmir. ''Bu kez İzmir''i alacağız!'' diyorlar. Buna cevabınız nedir?
AK: 
Biraz önce de söyledim. Büyükşehir olarak tüm anketlerde AKP bizim gerimizde kalıyor. Ancak bu teveccüh, bizi rehavete sürüklememeli. Çünkü siyaset her zaman bilinmezlerle doludur. Sanki biz gerideymişiz gibi çalışmalıyız. Hatta her zamandan daha çok çalışmalıyız.

UD: Ama AKP, CHP'nin kalesi olan İzmir'i ele geçirebilmek için halkın karşısına çok büyük 35 projeyle çıktı. Bu projelerde gelinen son durum nedir?
AK: 
Bunlar sadece İzmir'in değil, Ege'nin, hatta Türkiye'nin projeleri. Hedefi de 2023, yani Cumhuriyetin 100'üncü yılı...

UD: Peki sizin iktidardan İzmir'e öncelikle yapılmasını talep ettiğiniz yatırımlar neler?
AK:
 Çevre illerle İzmir arasında, bizim aleyhimize büyük teşvik uçurumu var. Örneğin Manisa'ya verilen, İzmir'den esirgeniyor. Hükümet en azından çürümekte olan organize sanayi bölgelerimizi aktif hale getirebilir. Bunu istiyoruz.
Ayrıca limanımızın derinleştirilip genişletilmesi ve 3'üncü nesil büyük gemilere açılması gerekiyor. Bunun projesi Kasım ayında hazır hale gelecek. Onu da hükümetten bekliyoruz.
İzmir turizm ve hizmet sektöründe gereken potansiyele fazlasıyla sahip olmasına rağmen, hak ettiği payı alamıyor. Bu konuda teşvik talebimiz var. Biliyorsunuz EXPO'nun teması: Sağlık. İnciraltı'ndaki 500 hektarlık alanda yapılması planlanan sağlık turizmi yatırımları için özel kanun çıktı. Bu yatırımların hayata geçirilmesi İzmir'i sıçratır.

YARIN: TOKİ İLE İŞ YAPMAYIZ 

Yorum Gönder

1Yorumlar
Yorum Gönder