Kendi Etti Kendi Buldu!


Hâlâ burnu Kafdağı’nda, hâlâ aylarca önce yutturduğu gerekçeleri yineliyor. Hâlâ can derdine düşmüş Esad’a

misliyle karşılık vermekten söz ediyor.

Suriye’deki birbirine zıt siyasal görüşlerin Esad’dan sonra demokrasiye sarılacağını sanıyor.

Oysa Suriyeli muhaliflerin geleceği bir muamma.

RTE’nin iç kargaşayı körükleyen konuşmalarından hemen sonra, Esad’ın Kürt sorununu ve PKK terörünü anımsatan sözleri Kürt kartını piyasaya süreceğinin ilk işareti idi.

Suriyeli Kürtlerin üzerindeki baskıyı kaldırdı. Silahlanmalarına göz yumdu ve...

…PKK’ye yakınlığıyla bilinen Suriye’deki Demokratik Birlik Partisi (PYD), burnumuzun dibindeki, örneğin Hatay ve Bitlis’e çok yakın Efrin’i, Suruç’a yakın Kabune’yi, Nusaybin’in hemen karşısındaki Amude ve Kamışlı kentlerini ele geçirdi. Binalara Kürt bayrağı astı ve Öcalan’ın portreleri ile donattı.

Bu gelişme RTE’nin kendi etti kendi buldu diye özetlenecek Suriye politikasının ürünü!

***

Medya, gelişen yeni tehlikeye işaret ediyor; PYD’nin kuzey illerimizin hemen karşısına yerleşmesini PKK ile mücadelede yeni sınır diye yorumluyor.

Suriye politikası, terörü dar sahaya sıkıştırmaya çabalayan -tabii başarı sağlayamayan- hükümetin önüne; 331 km’lik Irak sınırı + 877 km’lik Suriye sınırı; toplam 1208 km’lik geniş bir terörle mücadele alanı yaratmış oluyor.

Hükümet mi? PKK’nin Suriye’ye yayıldığı haberleri karşısında apışıp kalmıştır herhalde.

Sorumlu aramaya gerek yok.

Suriye politikasının yarattığı son gelişmelerin bir numaralı sorumlusu, her gün bıkkınlık veren yüzüyle ekrandan düşmeyen Başbakan!

Diğer sorumlu sıfır sorunun mucidi Ahmet Davutoğlu!

Başbakan; Esad’ın devrilmesinden sonra Suriye’de taşların yerinden oynayacağını hesaba katmadı.

Beklediği fırsatın önüne geldiğini gören, Ortadoğu Kürtlerine liderlik hevesindeki Mesut Barzani’nin, sınırımızdaki kentleri ele geçiren PYD ile 12 Kürt örgütünü birleştirerek Kürt Ulusal Meclisi kurmayı başardığını Erbil’den gelen haberler doğruluyor.

Biliyorsunuz Barzani’yi PKK sorununu çözmekle görevlendirdik.

Barzani de çoğu silahlı Kürt örgütlerini bir araya getirerek Kürt sorununu çözme görevini pekâlâ yerine getiriyor.

Nasıl mı? Örneğin PKK yanlısı Suriyeli Kürtlere eğitim veriyor.

***

Bölge Kürtlerinin ortak bir devlet olma yolundaki öngörüleri giderek bir federatif devlet modelinde biçimleniyor.

Kürtlerin olası federatif bir devlet altında toplanmalarının tek sorumlusu da Başbakan RTE!

Suriye’yi Esad’dan kurtarmaya soyunan RTE’nin, geleceğe dönük tehlikeleri görmekten aciz politikaları sayesinde hem bölgedeki Kürt sorunu hem de PKK ile mücadelemiz yeni ama aleyhimize bir ivme kazandı.

Bu ara Esad devrilirse kim kazançlı çıkacak?

Esad giderse, terör eylemlerinde kullanma alanını genişleten PKK ile Kürt örgütleri kazanacak. Ne yazık ki Suriye politikalarının sonucu gelişmeler nedeniyle yitiren Türkiye olacak!

12 Kürt örgütünün ulusal bir Meclis’te bir araya gelmeleri, bu Meclis’te alınan kararları uygulamaları, kuşku yok, Erbil’de olası Kürt devletinin çekirdek modelini Barzani’ye kurduran ABD’nin…

…Ortadoğu’da bir Kürt devletine sıcak bakan Batı ülkelerinin, sadece Türkiye’yi değil, bölgede amaçları ve yararları olan Rusya’yı da rahatsız etmemekten çekinerek şimdilik açıktan söyleyemedikleri ama içten içe destekledikleri bir gelişme!

***

Uluslararası arenada feleğin çemberinden geçen devlet adamı İsmet İnönü’nün dış politikadaki tehlikelere işaret eden bir sözü var: “Ayı ile (büyük devletlerle) yatağa girerken çok dikkatli olmalı” der.

Tabii İnönü’nün deneyimlerden süzülüp gelen uyarıcı bu sözü, anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az tekerlemesini akla getiriyor.

Suriye’de büyük devletlerin taşeronu olduğunun farkına varamayan, üstelik kendini büyük devletlerden sayan başbakanları, liderleri...

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)