Askeri bölgeler de satılığa çıktı!


Türkiye terörle boğuşurken ve her gün Mehmetçiklerin cenazeleri tabut tabut Güneydoğu’dan gelirken, AKP hükümeti yine tarihe geçecek bir icraata imza attı. Ülkenin topraklarını, madenlerini, kıyılarını ve turistik bölgelerini bir bir yabancılara peşkeş çeken hükümet, şimdi de ASKERİ YASAK GÖLGELER VE ASKERİ GÜVENLİK BÖLGELERİNİ YABANCILARA SATMAK İÇİN HAREKETE GEÇTİ.
Evet, yanlış duymadınız şimdi satış sırası askeri bölgelerimizde.
Bu satış planı sessiz sedasız ve muhalefetin derin uykuda olduğu günlerde hazırlandı. Resmi Gazete’nin 16 Ağustos 2012 tarihli 28386 sayılı nüshasında Ekonomi Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmeliğin başlığı şöyle:
“2644 sayılı Tapu Kanunu’nun 36. maddesi kapsamındaki şirketlerin ve iştiraklerin taşınmaz mülkiyeti sınırlı ayni hak edinimine ilişkin yönetmelik.”
Yönetmelik baştan aşağı insanın tüylerini diken diken edici maddeler içeriyor ve askeri bölgelerin Tapu Kanunu’nun tanıdığı imtiyaz ve haklarla nasıl yerli ve yabancı yatırımcılara peşkeş çekileceğinin maddelerini bir bir sıralıyor.
Yönetmeliğin 5. maddesine göre “Valilikler askeri bölge satın almak isteyen şirketlerin (yabancı şirketler dâhil!) hangi bölgeden hangi koordinatlardan toprak satın almak istediklerine dair verdikleri dilekçeleri ilgili komutanlıklara gönderecekler.”
Eğer ilgili komutanlıklar bu dilekçelere 15 gün içinde cevap vermezse “askeri bölgeler” doğrudan satışa sunulabilecek.
Yönetmeliğin 6. maddesinde ise, “ilgili komutanlıklar, satın alınmak istenen askeri alanlar ve güvenlik bölgeleri için “özel güvenlik bölgesidir” diye cevap verirseler bu defa onlara 1 aylık bir süre daha verilmesini ve doğrudan Genelkurmay’ın ve görevlendirilecek bir komutanlığın bu toprak satışı konusunda karar vermesini isteniyor.
Bu da yetmiyor. Eğer Genelkurmay da “burası özel güvenlik bölgesidir, satılamaz” derse bu defa yönetmeliğin 7. maddesi devreye giriyor:
Madde 7:
“Uygun taşınmazın özel güvenlik bölgesi içinde kalması halinde, taşınmaz mülkiyeti edinimi talebinin ülke güvenliği açısından uygun olup olmadığı Komisyon tarafından beş gün içinde değerlendirilir. Bu süre içinde değerlendirme yapılmadığı takdirde mülkiyet edinimi talebinin ülke güvenliği açısından olduğuna hükmedilerek işlem yapılır.”
Kurulacak satış komisyonunda birkaç asker de bulunacak ama çoğunluğu AKP bürokratları olacak.
Yani bir komisyon kurulacak bu komisyon ya “satışta mahzur yoktur” diye rapor yazacak ya da beş gün içinde bu raporu yazmazsa zaten bu askeri bölge doğrudan satış listesine alınmış olacak.
Her halükarda satış gerçekleşecek!
Yönetmeliğin 12. maddesinin 1. fıkrası ise Genelkurmay’a şu görevi veriyor:
“Askerî yasak bölgede, askerî güvenlik bölgesinde ve 2565 sayılı Kanunun 28’inci maddesi çerçevesinde belirlenen bölgede taşınmaz mülkiyeti edinimi uygun görülen şirketlere veya iştiraklere ilişkin bilgiler ve taşınmazın bulunduğu iller Genelkurmay Başkanlığı’nca Bakanlığa bildirilir.”
Şimdi soru şu:
Hükümet neden askeri yasak bölgeleri de Tapu Kanunu çerçevesinde yabancı şirketlerin de satın alabileceği alanlara dâhil etti?
Acaba cari açığı kapatmak için “askeri bölgelerden kaç milyar dolar” bekleniyor?
Bu bölgeler arasında hudut boylarımızdan metropollerin merkezindeki çok yüksek rantlı arazilere kadar “devasa bir toprak kesiti” var.
Ve bu satışta, “Genelkurmay’a da” AKP ile olan uyumundan olsa gerek önemli görevler veriliyor.
Bu satışlarda son sözü ya Tayyip Bey’in uyumlu Genelkurmay Başkanı ya da AKP’li bürokratlar verecek.
Türkiye’de çok tehlikeli boyutlara varan cari açığı kapatmak için sadece toprak satışıyla yetinmeyip askeri alanları, askeri güvenlik bölgelerini de satış listesine koymak ve askerin burnunun dibince yabancı şirketlere tapu vermek Türkiye’nin ne kadar başarılı yönetildiğinin bir göstergesi olsa gerek.
Bu konuda en çok Genelkurmay Başkanı’nın konuşması gerekiyor ama Sayın paşamız şu sıralar kendisine “çapsız” diyen gazetecilere dava açtığı için çok meşgul.
Eh “askeri bölgelerin” satışı ile ilgili yönetmeliği gündeme getirmek de bizim gibi “gazetecilere” düştü!

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)