Suça karışan taksici meslekten men edilecek


İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Uğur, ''Trafikte terör estirmek suçtur. Şehirdeki bütün taksiciler kayıt altına alınacak. Suç işleyen taksiciler cezalandırılacaktır. Kara listeye alınarak, meslekten men edileceklerdir'' dedi.

Beşiktaş'ta bir taksicinin yol verme tartışması nedeniyle çıkan kavgada 1 sürücüyü bıçaklayarak yaralamasına ilişkin soruları cevaplayan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yılmaz Yahya Uğur, olayı kınadığını ifade etti. ''Taksicilik, böyle sopayla, bıçakla, silahla yapılacak bir iş değildir. Bu şekilde davrananları taksici olarak değerlendirmek istemiyorum ve taksici olarak da görmüyorum'' diyen Uğur, her meslek grubunda suça meyilli kişiler bulunabileceğini söyledi.

Trafikte şiddet olaylarına karışan taksi şoförlerinin yaptıklarını ''taksici suçu'' olarak değil, adi suç olarak değerlendirmek gerektiğini belirten Uğur, suça karışan taksi şoförlerini belirleyerek, meslekten alıkoymak için çalıma yürüttüklerini kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin taksicileri kayıt altına almak için başlattığı uygulamanın sonuna gelindiğini hatırlatan Uğur, ''Trafikte terör estirmek suçtur. Yapan kim olursa olsun, bu bir suçtur. Şehirdeki bütün taksiciler kayıt altına alınacak. Kayıt işlemlerinin yüzde 95'i tamamlandı. Mesleğe yeni başlayanlar da artık kayıt yaptırıp sonra taksicilik yapacaklar. Aksi durumda kaçak duruma düşerler. Suç işleyen taksiciler cezalandırılacaktır. Kayıt işlemlerinin bitmesini bekliyoruz. Bittiğinde, suça meyilli taksiciler kara listeye alınarak, meslekten men edileceklerdir'' dedi.


Taksici hazırlıklı olmalı

Taksicilerin trafikte birçok sorunlarla karşılaştığını belirten Uğur, ''Her türlü psikolojiye ve davranışlara sahip insanlarla karşılaşıyoruz. Bunlar trafikte bizi sıkıntıya sokabilir. Taksici olarak bunların bilincinde ve hazırlıklı olmalıyız. Taksicilerin öfkelerini kontrol etmeleri gerekir. Taksiciler içinde bulundukları trafik gerçeğinin farkında olmalı ve kabullenmeliler'' diye konuştu. Uğur, bu gerçeği kabullenen taksicilerin öfkelerini daha kolay kontrol edebileceklerine dikkati çekerek, taksi şoförlüğü yapan kişilerin de sorunlu meslektaşları konusunda kendilerini uyarmasını istedi.

Uğur, ''Sorunlu taksi şoförlerini vatandaştan önce durakta meslektaşları görüyor. Bir olay çıktıktan sonra, işte 'Bunu tanıyorum. Bu her zaman böyleydi veya şöyleydi' şeklindeki konuşmalar yerine, suç işlenmeden önce önüne geçmeleri daha iyi olur. Hem insanlar zarar görmez, hem de mesleğimiz karalanmaz. Bunu kendimiz yapabilmeliyiz. Bundan sonra trafikte bir taksicinin denetmeni, yine bir başka taksici olmalıdır. Mesleğin adının kötülenmesini engellemek adına konunun çözümü için bütün taksiciler sorumlu olmalıdır'' şeklinde konuştu.

Taksi şoförlerini müşterilerine ve trafikteki diğer sürücülere karşı nazik davranmaları konusunda uyaran Uğur, ''İstanbul gibi bir şehirde taksicilik yapmanın önemini hepimiz anlamalıyız. Bunu anlamadığımız zaman mesleğimiz ve insanlar zarar görür. Bu işten kazanç elde etmek isteyen her taksici, bu sorumluluğun farkında olmalıdır. Efendilik, bizlere hem para hem de insanlık katar'' dedi.

Dün Beşiktaş Barbaros Bulvarı'nda 34 GC 5499 plakalı araç sürücüsü Ali Duman ile aynı istikamete giden 34 TBE 39 plakalı taksi şoförü Zeynettin Sağlam arasında yol verme nedeniyle çıkan kavgada, Sağlam, Duman'ı bıçakla yaralamıştı.




AA

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)