100 bin Türk öğrenci yurtdışında!


Dünyada ülkesi dışında eğitim yapan 4 milyon öğrenci 150 milyar dolar harcarken, Türk öğrencilerin bu rakamdaki payı yaklaşık 4 milyar dolar.


Dünya genelinde yaklaşık 4 milyon öğrenci kendi ülkesi dışında bir ülkede eğitim alıyor. 2020 yılında yıllık yabancı öğrenci sayısının 8 milyonu geçmesi bekleniyor. Yurtdışında öğrenim gören Türk öğrenci sayısı yılda 100 bine ulaşıyor. Her geçen yıl gelişen bu küresel sektörde, ülkesi dışında eğitim yapan yaklaşık 4 milyon öğrenci 150 milyar dolarlık bir harcama gerçekleştiriyor.

Geçmiş yıllarda sadece burs kazanan ya da ailesinin maddi imkanları iyi olan öğrencilerin katılabildiği Yurtdışı Eğitim veya Staj Programları, artık Türkiye’deki tüm öğrenciler için bir alternatif oluşturuyor. Bu çerçevede, yurtdışındaki üniversitelerde Lisans, Yüksek Lisans ve Dil Eğitimi en çok tercih edilen programlar. Maddi imkanları kısıtlı olan öğrencilerin ise ilk tercihleri “Work and Travel'' (Çalış ve Gez) ya da “Staj Programları” oluyor.

IEFT Fuarları Türkiye Genel Müdürü Deniz Akar, ''Türk öğrencilerin en çok tercih ettiği programlar arasında İşletme, Pazarlama, Finans gibi alanlar ağırlıklı olmasına rağmen, Tıp ve Mühendislik gibi dallara da yoğun talep var. Türkiye’de istedikleri Tıp, Dişçilik ve Mühendislik bölümlerine yerleşemeyen öğrenciler yurtdışında özellikle Doğu Avrupa ve İskandinav ülkelerinde bu bölümlerde eğitim yapmayı tercih ediyorlar'' dedi.



Fuar 1 Ekim'de

Gençleri, öğrencileri ve ailelerini yurtdışındaki eğitim kurumlarıyla buluşturan ve bu kurumların sunduğu burs ve benzeri imkanları ziyaretçilere tanıtan IEFT Fuarları (International Education Fairs of Turkey) kapılarını 1 Ekim 2012 tarihinde yeniden açıyor. Her yıl yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği IEFT Fuarları, 1-13 Ekim 2012 tarihleri arasında Bursa, Ankara, İzmir, İstanbul, Adana, Antalya ve Gaziantep’te gerçekleştirilecek. Halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenen fuarlara katılmak isteyenler, www.ieft.com.tr adresinden veya 0212 244 42 13 numaralı telefondan bilgi ve online davetiye alabilecek.

Türk öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkeler: ABD (25.000), İngiltere (30.000), Almanya (10.000), Fransa (4000), Kanada (3.000), Avustralya (3.500), Çin (1.000), Rusya (1.500), Ukrayna (1.000), İtalya (800).



Cumhuriyet

Yorum Gönder

1Yorumlar
  1. Bursa, Ankara, İzmir, İstanbul, Adana, Antalya ve Gaziantep’te gerçekleştirilecek olması kötü olmuş. Konya'da düzenlenecek olsa kesin giderdim.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder