15 bin polis okullardan çekiliyor


Mil­li Eği­tim Ba­ka­nı Ömer Din­çer, ken­di­sin­den ön­ce gö­rev ya­pan Hü­se­yin Çe­lik ve Ni­met Çu­buk­çu­’nun ba­şa­rı ile uy­gu­la­dık­la­rı, “Gü­ven­li Okul, Gü­ven­li Eği­ti­m” pro­je­si­ni, İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı­’na bil­gi ver­me ge­re­ği bi­le duy­ma­dan uy­gu­la­ma­dan kal­dır­dı. İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı, okul­lar­da gö­rev­len­di­ri­len “ir­ti­bat gö­rev­li­si­” 15 bin 282 po­li­si ge­ri çek­mek zo­run­da bı­ra­kıl­dı.

Öğ­ren­ci­le­rin za­rar­lı alış­kan­lık­lar­dan uzak tu­tul­ma­sı, okul çev­re­sin­de bu­lu­nan uyuş­tu­ru­cu sa­tı­cı­la­rı­na fır­sat ve­ril­me­me­si baş­ta ol­mak üze­re özel eği­tim­li po­lis­ler, okul yö­ne­ti­mi, okul ai­le bir­li­ğiy­le iş­bir­li­ği için­de öğ­ren­ci­le­rin ko­run­ma­sın­da iki ba­kan­lık ara­sın­da 2007’de im­za­la­nan pro­to­ko­le bağ­lı ola­rak çı­ka­rı­lan ge­nel­ge hü­küm­le­ri­ne gö­re gö­rev ya­pı­yor­du.

Ba­kan­lık, ge­nel­ge ya­yım­la­dı
Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı­’nın ge­nel­ge­yi, kal­dır­ma­sı­ ve İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı­’na bil­gi ver­me ge­re­ği bi­le duy­ma­ma­sı da tep­ki ya­rat­tı. Üst dü­zey bir yet­ki­li, “O­kul­lar­da tra­jik bir ola­yın ya­şan­ma­sı­nı en­gel­le­yen pro­je ne­den uy­gu­la­ma­dan kal­dı­rıl­dı an­la­ma­dık. Ön­ce şa­ka san­dık, son­ra ge­nel­ge­yi gö­rün­ce ip­tal edil­di­ği­ni öğ­ren­di­k” de­di.
Ba­kan­lık 1. Hu­kuk Mü­şa­vi­ri H. Os­man Çe­lik im­za­sı ile il­le­re gön­de­ri­len ge­nel­ge­de, ara­la­rın­da “Gü­ven­li Okul, Gü­ven­li Eği­ti­m” pro­je­si­nin de yer al­dı­ğı 27 adet yö­ner­ge ile 2 bin 593 adet ge­nel­ge­nin uy­gu­la­ma ka­bi­li­ye­ti kal­ma­dı­ğın­dan yü­rür­lük­ten kal­dı­rıl­dı­ğı ifa­de edil­di. Çe­lik yü­rür­lük­ten kal­dır­ma­ya, “Ba­kan­lık ta­ra­fın­dan yü­rü­tül­mek­te olan ka­nun­lar ha­ri­cin­de­ki mev­zu­atın göz­den ge­çi­ril­me­si, ba­sit­leş­ti­ril­me­si ve sa­de­leş­ti­ril­me­si ça­lış­ma­la­rı­nı­” ge­rek­çe gös­ter­di

MİLLİ EĞİTİM’E SORULACAK
“O­kul­lar­da Gü­ven­li Eği­ti­min Sağ­lan­ma­sı­na Yö­ne­lik Ko­ru­yu­cu ve Ön­le­yi­ci Ted­bir­le­rin Alın­ma­sı­” ko­nu­lu iş­bir­li­ği pro­to­ko­lü­ne da­ya­lı ge­nel­ge­nin ip­tal edil­di­ği, Bi­le­cik Em­ni­yet Mü­dür­lü­ğü yet­ki­li­le­ri­nin, ye­ni eği­tim-öğ­re­tim dö­ne­mi ön­ce­si okul­lar­da alı­na­cak gü­ven­lik ted­bir­le­ri­ni plan­la­mak için okul mü­dür­le­ri ile gö­rüş­me­ye git­ti­ğin­de or­ta­ya çık­tı.
Bi­le­ci­k’­te ya­şa­nan olay üze­ri­ne İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı ve Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür­lü­ğü, “Gü­ven­li Okul, Gü­ven­li Eği­ti­m” pro­je­si­nin uy­gu­la­ma­dan kal­dı­rıl­dı­ğı­nı öğ­ren­di. İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı­’nın Mil­li Eği­ti­m’­e ken­di­le­ri­ne ha­ber ver­me­den ne­den pro­je­nin ip­tal ede­ce­ği­ni so­ra­ca­ğı öğ­re­nil­di.
Dö­ne­min İçiş­le­ri Ba­ka­nı Be­şir Ata­lay ile Mil­li Eği­tim Ba­ka­nı Hü­se­yin Çe­lik ara­sın­da im­za­la­nan iş­bir­li­ği pro­to­ko­lü uya­rın­ca il­köğ­re­tim, li­se ve den­gi okul­lar­da­ki şid­det olay­la­rı­nın önü­ne ge­çil­di­ği be­lir­ti­li­yor­du. İki ba­kan­lık yet­ki­li­le­ri­nin önem ver­di­ği pro­je, 16 mil­yon öğ­ren­ci ile 650 bin öğ­ret­me­nin gü­ven­li­ği­ni sağ­la­ma­yı he­def­li­yor­du.
Okul­lar­da gö­rev­len­di­ri­len “ir­ti­bat gö­rev­li­si­” po­lis­ler her tür­lü ola­ya mü­da­ha­le et­ti. Ay­rı­ca gi­riş-çı­kış sa­at­le­rin­de okul çev­re­le­rin­de res­mi ekip­ler gö­rev­len­di­ril­di. Pro­je ile okul­lar­da mey­da­na gel­me­si muh­te­mel şid­det olay­la­rı­nın ön­len­me­si ile öğ­ren­ci­le­rin uyuş­tu­ru­cu vb. za­rar­lı mad­de ve di­ğer kö­tü alış­kan­lık­la­ra kar­şı ko­run­ma­sı­na yö­ne­lik ko­ru­yu­cu ted­bir­le­rin alın­ma­sı­nı sağ­la­dı.

AK­P’NİN ÖVÜNDÜĞÜ PROJE
Ha­len Baş­ba­kan Yar­dım­cı­lı­ğı gö­re­vin­de bu­lu­nan dö­ne­min İçiş­le­ri Ba­ka­nı Be­şir Ata­lay, pro­je­nin öğ­ren­ci ve ve­li­le­re gü­ven ver­di­ği­ni be­lir­ti­yor­du. AK­P’­nin övün­dü­ğü pro­je için Ata­lay şu açık­la­ma­la­rı ya­pı­yor­du:
“Öğ­ren­ci­le­rin okul çev­re­le­rin­de kö­tü alış­kan­lık­lar edin­me­le­ri­ni ön­le­dik. Öğ­ren­ci ser­vis­le­rin­den okul çev­re­sin­de­ki in­ter­net ka­fe­le­re ka­dar de­ne­tim ya­pıl­dı. Okul yo­lun­da en­di­şe bit­miş­tir. Ve­li­le­ri­miz ra­hat­la­mış­tır. Hem öğ­ren­ci hu­zur­lu or­tam­da eği­tim al­mış, hem de za­rar­lı alış­kan­lık­lar­dan ko­run­muş­tur.”
Em­ni­yet, 2007 ile 2011 yıl­la­rı ara­sın­da okul­lar ve çev­re­sin­de şid­det ya da şid­det içe­rik­li olay­la­rın azal­ma­sı­nı sağ­la­yan pro­je­yi güç­len­dir­miş­ti. 2009-2010 eği­tim dö­ne­min­de 13 bin 982 po­lis, 2010-2011 eğitim dö­ne­min­de 15 bin 282 po­lis okul­la­ra “ir­ti­ba­t” gö­rev­li­si ola­rak gö­rev­len­di­ril­miş­ti.

HARAÇ ÇETELERİYLE MÜCADELE
2009-2010 eği­tim dö­ne­min­de; 100 bin ser­vis ara­cı ile 56 bin in­ter­net ka­fe ve umu­ma açık yer de­net­len­di. 2010-2011 öğ­re­tim yı­lın­da; 106 bin ser­vis ara­cı ile 95 bin in­ter­net ka­fe kon­trol edil­di. 2011-2012 öğ­re­tim dö­ne­min­de ise 90 bin ser­vis ara­cı ile 59 bin in­ter­net ka­fe po­lis tarafından de­net­len­di. İr­ti­bat gö­rev­li­si “si­vi­l” po­lis­ler okul için­de mey­da­na ge­len kav­ga vb. olay­la­ra okul ida­re­si­nin ta­le­bi ile mü­da­ha­le edi­yor­du. Okul dı­şı ve çev­re­sin­de öğ­ren­ci­ler­den ha­raç al­mak is­te­yen ya da uyuş­tu­ru­cu mad­de sat­ma­ya ça­lı­şan şüp­he­li­ler ise kıs­kıv­rak ya­ka­la­nı­yor­du.
Ba­kan­lı­k’­tan üst dü­zey bir yet­ki­li, “P­ro­je ön­ce­si özel­lik­le li­se­ler­de ya­ra­lan­ma, ci­na­yet vb. şid­det olay­la­rı sık sık ka­mu­oyu­nun gün­de­mi­ne ge­li­yor­du. Okul­la­ra ir­ti­bat gö­rev­li­si atan­ma­sın­dan son­ra okul­lar­da tra­jik bir olay ya­şan­ma­dı. Mil­li Eği­tim han­gi ak­la hiz­met ede­rek bu pro­je­yi kal­dır­dı an­la­ya­ma­dık. Tek an­la­dı­ğı­mız, Ba­kan Ömer Din­çer, ken­di­sin­den ön­ce gö­rev ya­pan Mil­li Eği­tim Ba­kan­la­rı Hü­se­yin Çe­lik ve Ni­met Çu­buk­çu­’nun yap­tı­ğı her şe­yi kal­dır­mak is­ti­yor. İki ba­kan dö­ne­min­de­ki kad­ro­la­rı da tas­fi­ye et­ti. Ya­rar­lı bir pro­je, par­ti için­de­ki çe­kiş­me­le­rin kur­ba­nı ol­du­” de­di.


Saygı Öztürk

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)