ABD Konsolosluğu'na saldırı


Libya'nın Bingazi şehrindeki ABD Konsolosluğu'na düzenlenen saldırıda, ABD Büyükelçisi Chris Stevens ve üç elçilik çalışanı hayatını kaybetti.

ABD'nin Libya Büyükelçisi, Bingazi'de düzenlenen saldırıda öldürüldü. Büyükelçi Stevens ve elçilik çalışanlarının, İslam'a hakaret içerdiği iddia edilen bir filmi protesto etmek için ABD Konsolosluğu'na düzenlenen saldırıda öldürüldüğü bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, “Bingazi’deki elçilik binasının militanlar tarafından saldırıya uğradığını ve Libyalı yetkililerle elçiliği koruma altına almaya çalıştıklarını” söylemişti.

Libyalı yetkililer bugün yaptıkları açıklamada, ABD büyükelçisinin saldırı yaşandığı esnada arabasında mı yoksa elçilik binasında mı bulunduğu hakkında kesin bir bilginin bulunmadığını belirtti. Yetkililer, Reuters’a verdikleri bilgide, “ABD’nin Libya Büyükelçisi ve üç elçilik çalışanı, militanların düzenlediği roket saldırısında hayatını kaybetti” ifadesini kullandı.

"Özgürleştirdiğimiz Libya'da bu olay nasıl olabilir"

ABD Libya Büyükelçisi'nin Bingazi'de öldürülmesi sonrası açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Bu gözü dönmüş şiddeti kınıyoruz. Özgürleştirdiğimiz bir ülkede bu nasıl olabilir" dedi. ABD Başkanı Obama ise saldırıyı şiddetle kınadığını açıkladı.

ABD'nin Libya Büyükelçisi Christopher Stevens'ın Bingazi'de öldürülmesine ABD'den tepkiler gelmeye devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, saldırıdan küçük bir cani grubun sorumlu olduğunu belirterek, ABD Büyükelçisi'nin daha iyi bir Libya'nın kurulması için canını verdiğini söyledi.

"Özgürleştirdiğimiz bir ülkede bu nasıl olabilir"

Saldırının 11 Eylül saldırılarının yıldönümünde olmasının çok daha üzücü olduğunu ifade eden Clinton, "Her yıl bu tarihte biz işimizin hala bitmediğini görüyoruz. Böyle bir şiddet dini korumanın yolu olamaz. Bu olayın hiçbir gerekçesi olamaz" diye konuştu.

ABD-Libya dostluğunun bu saldırıdan etkilenmeyeceğini dile getiren Clinton, "Özgürleştirdiğimiz bir ülkede bu nasıl olabilir" diye sordu.

Obama'dan ilk açıklama geldi

Libya'nın Bingazi kentinde ABD Büyükelçisi ve 3 Amerikalı diplomatın öldürülmesinin ardından ABD Başkanı Barack Obama'dan ilk açıklama geldi.

ABD Başkanı saldırıyı şiddetli kınadığını açıkladı. Obama yaptığı açıklamada, dinlere karşı yapılan ifitiraları reddettiklerini ama Libya'da Amerikalı diplomatların öldürülmesine neden olan "anlamsız şiddete" de karşı olduklarını söyledi.

Libyalı yetkililerin gerekeni yapması gerektiğini söyleyen Obama, tüm hükümet yetkililerine dünya çapındaki Amerikalı diplomatların güvenliğinin sağlanması için gereken önlemlerin alınması talimatı verdiğini belirtti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz de, Libya'nın Bingazi kentinde bulunan ABD Konsolosluğu'na düzenlenen saldırıyı kınadı.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)