AKP'den şeriata açık kapı


AKP, anayasada "devletin düzeninin dini esaslara dayandırılamayacağı" hükmünü istemiyor

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, en kritik maddelerden birini oluşturan “din, vicdan ve inanç özgürlüğü” maddesinde, AKP’nin “inanmama özgürlüğü”, laikliğin iki temel güvencesi olan “devletin dini esaslara dayandırılamayacağı” ve devletin bütün inanç gruplarına karşı tarafsız olması ilkelerine karşı çıkması nedeniyle uzlaşma sağlanamayınca, başta bu madde olmak üzere “kritik” maddelerle ilgili “özel oturum” düzenlenmesi kararlaştırıldı. Toplantıda, çalışmaların yavaş ilerlemesi nedeniyle, tek olan alt komisyon sayısı ikiye çıkarıldı.

Komisyonda CHP’lilerle AKP’li üyeler arasında “laiklik” tartışması yaşandığı öğrenildi. CHP’liler “inanmama özgürlüğü”nün de anayasa güvence altına alınmasında ısrarlı olurken, AKP kanadı bu konuda geri adım atmadı. Tartışmanın en önemli boyutunu ise mevcut anayasada da yer alan CHP’nin “devletin sosyal ekonomik ve hukuki düzeninin kısmen de olsa dini esaslara dayandırılamayacağı” ve “devletin bütün inanç gruplarına karşı tarafsız olmasına” ilişkin önerisi üzerinde yaşandı.

CHP’li üyeleri, “din ve vicdan özgürlüğünü” laiklikten ayırmanın mümkün olmadığını belirterek “Laiklik din ve vicdan özgürlüğünün güvencesidir. Laikliğin olmadığı yerde din, vicdan, inanç özgürlüğünün korunması mümkün değildir” görüşünü savundular. AKP’li Mustafa Şentop ise laiklik ilkesinin olmadığı bir çok ülkede “inanç özgürlüğü”nün korunduğunu savundu. BDP’li Altan Tan da buna destek verirken, MHP’liler her iki formülü kabul edebileceklerini belirtti.

Taraflar geri adım atmayınca başta bu madde olmak üzere uzlaşmaya varılamayan maddelerle ilgili hukukçular ve danışmanların da katılımıyla “özel toplantı” düzenlenmesi kararlaştırıldı.
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)