AKP'nin seçim avantaj yasası


Yerel seçimleri öne çeken AKP'nin, seçimde kendine avantaj sağlayacak yasası yolda.

AKP, MHP ile Mart 2014’den 27 Ekim 2013’e çekmek için anlaştığı yerel seçimlerde, diğer partilere karşı kendisine çok büyük avantajlar sağlayacak büyükşehirler düzenlemesini de Meclis açılır açılmaz çıkaracağı ilk yasa olarak belirledi. AKP, düzenlemeyle büyükşehirlerin sınırları il sınırları haline getirerek CHP ve MHP’nin güçlü olduğu illeri almayı hedefliyor.

AKP’nin MHP ile yerel seçimleri öne çekmesinin altından, iktidar yöneticilerinin “kış koşullarında kampanya güç oluyor” açıklamalarının tersine, seçimde kendi lehine sonuçlar yaratacak zamanlama ve düzenlemeler çıkmaya başladı. Hükümet, yerel seçimlerde AKP’nin oylarını artırabileceği düzenlemeleri içeren büyükşehirler yasasını Meclis açılır açılmaz yasalaştırmayı kararlaştırdı. Sayısı halen 16 olan ve nüfusu 750 bini aşan 13 ilde daha kurulacak büyükşehirlerle birlikte büyükşehir sayısını 29’a çıkaracak yasa taslak halinde halen Başbakanlık’ta bekliyor. Düzenlemeyle Aydın, Denizli, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Balıkesir, Van, Manisa, Hatay, Malatya ve Mardin büyükşehir olacak.

AKP, parti içinde “süper başkanlar” diye nitelenen büyükşehirlerin sınırlarını ve sayılarını artıran düzenlemeyle, 2009 yerel seçimleri öncesinde yarım kalan planını, öne çekilen yerel seçimlerde uygulamaya koyacak. Düzenlemeyle büyükşehirlerin sınırları mücavir alandan il sınırına kadar genişletilecek. Böylece belediye başkanlığı seçiminde sadece merkez ilçelerin olduğu mücavir alan değil tüm il sınırları içindeki seçmen oy kullanacak. Büyükşehirlerin yetkileri artırılırken büyükşehir sınırları içindeki ilçe belediyelerinin yetkileri ve güçleri de azaltılacak. Henüz üzerinde çalışma devam eden düzenlemeyle belde belediyeleriyle nüfusu 5 ya da 10 binin altındaki ilçelerin kapatılması da gündeme gelebilecek. İl sınırındaki köylerin seçmenlerinin de büyükşehirler için oy kullanacağı bu düzenlemeyle AKP’de 3 dönem yasağına takılan çok sayıda bakan, parti yöneticisi ve milletvekilinin 29’a ulaşacak büyükşehirlere belediye başkan adayı yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Kaleleri düşürme yasası

İl sınırındaki köylerin seçmenlerinin de büyükşehirler için oy kullanacağı bu düzenlemeyle AKP, il sınırındaki köylerdeki seçmenler de büyükşehirler için oy kullanacağından öncelikle Başbakan Tayyip Erdoğan’ın öteden beri seslendirdiği “kaleleri düşürme” hedefinin yasal altyapısını gerçekleştirmiş olacak. Başta İzmir olmak üzere AKP’nin yönetiminde olmayan belediyelerle yeni büyükşehir yapılacak belediyeleri kazanmanın yasal çerçevesi oluşturulacak. Büyükşehirlerin sınırlarını il sınırına kadar genişleten bu düzenleme halen tam olarak Kocaeli’de, çok kısmi eksikliklerle de İstanbul’da uygulanıyor. Kocaeli’de büyükşehir sınırı il sınırıyla eşitlenmiş durumda. Yeni düzenlemeyle mevcut 16 büyükşehirle, kurulması planlanan 13 büyükşehirde de aynı model uygulanacak.

İlk hedef İzmir Belediyesi

AKP’de, ilk hedefin İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğu vurgulanıyor. AKP içinde bu nedenle düzenleme “İzmir yasası” olarak da adlandırılıyor. AKP kulislerinde, 12 Haziran seçimlerinde İzmir’den milletvekili seçilmesinden bu yana Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın adı çevresinde İzmir senaryoları yoğun olarak konuşuluyor. İzmir’e yaptığı yatırımlar ve verdiği sözler çerçevesinde Binali Yıldırım’ın AKP tüzüğü nedeniyle son kez milletvekili olduğundan da hareketle, 2014’te İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı olması yüksek olasılık olarak görülüyor. AKP’de, Binali Yıldırım faktörü ve bunun altyapısını sağlayacak büyükşehir yasasıyla çevreden de gelecek oylarla bu kez İzmir’de büyükşehir belediye seçiminin kazanılacağına ilişkin beklentiler dile getiriliyor.


Cumhuriyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)