Alevilere bir linç de yargıdan


Malatya'nın Sürgü beldesinde ailesi ile birlikte linç edilmek istenen Servet Evli, savcılığın hazırladığı iddianamede kendisi hakkında daha fazla ceza istenmesine isyan etti. 'Yargı, onlar kadar bizi ezdi' diyen Evli, gerekirse davayı AİHM'ye götüreceklerini söyledi.

Malatya’nın Sürgü beldesinde geçen ramazan ayında Alevi ailenin linç edilmesi olayına ilişkin dava açan savcılık, olayda linç edilmek istenen Evli ailesinin iki bireyine, saldırganlardan daha fazla ceza istedi. Hakkında 14 yıla kadar hapis cezası talep edilen Servet Evli, “Evimizin önünde toplanan insanlar, bize vurdu, baskı ve linç girişiminde bulundular. Ama şuanda da yargı hazırladığı iddianame ile onlar kadar bizi ezdi” dedi.

Doğanşehir Cumhuriyet Başsavcılığı, Sürgü beldesinde Alevi olan Evli ailesinin, geçen ramazan ayında linç girişimine maruz kaldığını olaylara ilişkin iddianamesini tamamlayarak dava açtı. İddianamede, Evli ailesinin oğlu Servet Evli hakkında davulcu Mustafa Evşi’ye vurduğu gerekçesiyle basit yaralama, davulcuya hakaret ve tehditte bulunduğu gerekçesiyle alenen hakaret ve tehdit, evin önündeki kalabalığa yönelik sözleri nedeniyle de “var olan veya varsayılan suç örgütlerinin korkutucu gücünden yararlanarak zincirleme tehditte bulunmak” suçlarından 3.5 yıldan 14 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Evin kızı Leyla Evli’ye de aynı suç kapsamında 2.5 yıldan 8.5 yıla kadar hapis cezası verilmesini talep edildi.

Alevi ailenin kapısında davul çalarak olayları başlatan Mustafa Evşi hakkında ise “suç işlemeye tahrik, mala zarar verme, basit yaralama ve zincirleme hakaret” suçlarından 4.5 aydan 10 yıla kadar hapis cezası istendi. Sanığın bu suçları Alevi ailenin “haksız tahriki” altında işlediği savunuldu. Saldırgan grup içinde yer alan 49 kişi hakkında da benzer suçları Alevi ailenin “haksız tahriki” altında işledikleri belirtilerek, 3 aydan 6.5 yıla kadar hapis cezası verilmesini istendi.

Cumhuriyet’in ulaştığı Servet Evli, iddianameyi “gülünç” olarak niteledi. İddianamede, saldırganları kendilerinin tahrik ettiğinin yazıldığını anlatan Evli, şunları kaydetti:

“Yani bir aileyi katletmeye çalıştılar. Taş yağmuruna, kurşun yağmuruna tuttular. Sanki onlar yapmamış gibi gösteriliyor. Biz hiç taşlanmamışız, öldürülmeye, yakılmaya çalışılmamışız. Ben anlamıyorum. Olayda bütün suç bizim üzerimize yıkılmaya çalışılıyor. Gülünç bir durum. İnsanlar gelip bize vurdu. Baskı ve linç girişiminde bulundular. Ama şu anda da yargı bizi onlar kadar ezdi. Gerekirse davayı AİHM’ye götüreceğiz. Kimse yargıyı tekeli altına almaya çalışmasın. Adalet, herkese eşit olarak uygulanmalı”.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da iddianameyi tam bir garabet olarak nitelendirdi. İddianamenin baştan sona kadar Alevi aileye yönelik bir nefret suçu olduğunu belirten Ağbaba, “Sanki utanmadan aileyi suçlu ilan etmişler. Bu biraz da hükümet ile yargının bakışının üst üste gelmesidir” dedi.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)