Alkolsüz şarap daha yararlı


Günde bir bardak şarabın sağlığa iyi geldiği biliniyordu. İspanyollar şimdi alkolsüz şarabın kalp-dolaşım sağlığı için daha iyi olduğunu buldu.

Kalp-dolaşım hastalığı riski taşıyan erkeklerle gerçekleştirilen araştırma sonucunda, alkolsüz şarabın kan basıncını daha etkili bir şekilde düşürdüğü ortaya çıktı. Burada azot monoksit (NO) önemli bir rol oynamakta, diyor araştırmacılar “Circulation Reserch” dergisinde. Çünkü düşük kan basıncı kandaki azot monoksitle ilgili. Bu madde damarları genişleterek kan basıncını düşürüyor.

Daha önceki araştırmalardan, şaraptaki kan basıncını düşürücü etkinin, polifenol olarak bilinen bitkisel maddeyle ilgili olduğu ortaya çıkmıştı. Fakat son araştırma bu özelliğin alkolle yok olduğunu gösteriyor. “Düşük ve orta seviyede kan basıncı için her gün içilen alkolsüz kırmızı şarap faydalı olabilir” diyor Barselona Üniversitesi’nden Gemma Chiva-Blanch. Araştırmacı, şeker hastası olan veya kalp-dolaşım hastalıklarının üç risk faktörünü taşıyan 67 erkeği incelemiş.

Alkolsüz kırmızı şarap içenlerde, sistolik kan basıncının (büyük tansiyon) 6mmHg, diyastolik kan basıncının (küçük kan basıncı) ise 2mmHg kadar azaldığı görülmüş. Kan basıncının bu kadar düşmesi kalp-dolaşım hastalıkları riskinin yüzde 14, inme riskinin ise yüzde 20 düşmesi gelir. Kırmızı şarapta da benzer bir etki ortaya çıktıysa da etki çok daha düşüktü.


Cumhuriyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)