Angeline Jolie Köşk'e çıktı


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Özel Temsilcisi Angelina Jolie'yi, kabul etti. Çankaya Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 30 dakika sürdü.

Jolie ilk önce İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile görüştü. Şahin, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Özel Temsilcisi Angelina Jolie ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Şahin'in makamında basına kapalı gerçekleşen görüşmede, görüntü alınmasına izin verildi. Görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü.

İkinci görüşme Atalay'la yapıldı

Jolie ve beraberindekiler daha sonra Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile görüştü. Atalay, makamında gerçekleşen görüşmede yaptığı konuşmada, heyettekilere, Kilis kampını ziyaret etmelerinden dolayı teşekkür ederek, ziyaretin Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.

Ziyaretin, Suriye'de yaşanan drama dünyanın ve uluslararası camianın ilgisinin çekilmesi bakımından da önem taşıdığını vurgulayan Atalay, Guterres ve Jolie'nin Kilis kampı ile ilgili olumlu ifadeleri için de teşekkürlerini dile getirdi.

Şu anda Türkiye'nin, oluşturduğu 11 kampta Suriye'den gelenler için elinden geleni yaptığını belirten Atalay, "Suriye'den gelen mülteciler için açık kapı politikası uyguluyoruz ve geri göndermiyoruz" dedi.

Gelenlerin ancak kendi istekleriyle ülkelerine geri döndüklerini ifade eden Atalay, ayrıca Türkiye'de kendisinin koordinasyonu, birçok kurumun ve BM'nin yakın işbirliği ile Suriyeli çocukların eğitimi ve Suriyelilerin sağlık hizmetlerinden yararlanması konularında ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını kaydetti.

"Açık kapı politikası önemli"

Guterres ise, Türkiye'nin misafirperverliğinden dolayı teşekkür ederek, şu anda BMYK ile Türkiye arasındaki işbirliğinin çok önemli olduğunu söyledi.

Daha önce Türk yetkililerle konuştukları bütün konuların pozitif yönde ilerlediğine işaret eden Guterres, bunun için memnun olduklarını dile getirdi.

Türkiye'nin Suriyelilere koruma sağlaması, sınırdan geçişlerine izin vermesi ve onlara yardım etmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduklarını belirten Guterres, "Yüksek standartta bir yardım gözlemledim" dedi.

Guterres, "Şu anda koordinasyonunu yaptığımız Suriyeliler, kendi topraklarındaki Filistinliler ve Iraklılar olmak üzere birçok koruma ihtiyacı olan insana ev sahipliği yaptılar, şimdi kendileri aynı noktadalar. Bu noktada Türkiye'nin sağladığı açık kapı politikası önemli" diye konuştu.

Atalay, ayrıca konuşmanın sonunda Angelina Jolie'ye uluslararası profil olarak konuya dikkati çektiği ve oynadığı insani rol için teşekkür etti.

Guterres ve Jolie onuruna yemek

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMYK) Özel Temsilcisi Angelina Jolie ve beraberindeki heyet ile çalışma yemeğinde bir araya geldi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen BMMYK heyeti, Ankara Palas'ta onurlarına verilen çalışma yemeğine katıldı.

Basın mensuplarının görüntü almasına izin verilen yemekte, zeytinyağlı enginar, ıspanaklı gül böreği, mevsim salata, kuzu kapama ve armut tatlısından oluşan bir menü sunuldu.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)