Başbakan’dan 600 bin işçinin zammına onay


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, dün Resmi Konut’ta işçi ve işveren temsilcileriyle gerçekleştirdiği görüşmesi sona erdi. Erdoğan’ın, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik’i kabul ettiği görüşmede Toplu İş Yasası ile ilgili taraflar arasında mutabakat sağlandığı belirtildi. Görüşmeye katılan ve Resmi Konut’tan ayrılırken gazetecilere açıklamada bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik “Toplu İş Yasası ile ilgili değerlendirmeler bir kez daha yapıldı ve taraflarla mutabakat sağlandı.” dedi.

Gündeme alındı
Açıklamasında TBMM açılır açılmaz tasarının gündeme alınması konusundaki taleplerin Başbakan’a iletildiğini belirten Çelik, Başbakanın da konuyu not ettiğini ve bu mutabakattan memnuniyet duyduğunu aktardı. Çalışma Bakanı, görüşmenin ilgili konfederasyonların talebi üzerine gerçekleştiğini ifade ederek, şu an itibarıyla toplu sözleşme yapabilmek için bin 600 civarında yetki talebi olduğunu aktardı. Toplu İş İlişkileri Yasası çıkmadığı için yetki veremediklerini vurgulayan Çelik, “Bir an önce Toplu İş İlişkileri Yasası’nın çıkması gerekiyor. Bugün itibarıyla yaklaşık 340 bin işçiyi ilgilendiren son derece önemli bir görüşmeyi bugün Sayın Başbakanımızla gerçekleştirmiş olduk” şeklinde konuştu.

9 aydır zam bekleyen ancak toplu sözleşme yetkisi alamadığı için toplu sözleşme masasına oturamayan sendikalar, çözüm için Başbakan Erdoğan’dan yardım istemişlerdi.
Toplu İş İlişkileri Yasası’nın Meclis kapanmadan önce çıkmaması, 550 bin işçinin 2012 yılı zamlarını alamamasına neden olurken, yıl sonuna kadar toplu sözleşme süresi dolacak işçi sayısı 600 bine ulaşacaktı. Ancak Erdoğan, işçi ve işverenleri ’aranızda anlaşmadan bana gelmeyin’dediği için bu randevuyu uzun süredir bekletiyordu.


Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)