Cihaner için Meclis'e çağrı kağıdı


Yargıtay 11. Ceza Dairesi, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner için CHP'nin yanı sıra TBMM'ye de çağrı kağıdı gönderilmesine karar verdi.

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ile emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 11 sanığın ''terör örgütü üyeliği'' suçundan yargılanmalarına Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde devam edildi.

Yargıtay Konferans Salonu'nda yapılan duruşmaya, sanıklar CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ile emekli Orgeneral Saldıray Berk katılmazken tutuksuz 7 sanık ve sanık avukatları hazır bulundu.

Daire Başkanı Hüseyin Eken, Cihaner'in avukatı Turgut Kazan'a tebligatın Cihaner'e ulaşıp ulaşmadığını sordu. Kazan, bunu bilmediğini ifade ederek, daha önce CHP Genel Başkanlığı'na çıkarılan tebligatın TBMM'ye de gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Daha sonra kimlik tespiti yapılan sanık Iğdır İl Jandarma Komutanlığı Hizmet Muhafız Bölük Komutanı Ersin Ergut, ''Ergenekon terör örgütü üyeliği'' suçlamasına karşı savunmasını yaptı.

Ergut, 2008 yılında Erzincan'a istihbarat subayı olarak atandığını belirterek, İsmailağa cemaatiyle ilgili faaliyetin atanmasından 6 ay önce başlatıldığını söyledi. Her şeyin bu soruşturmadan sonra başladığını söyleyen Ergut, ''Biz görevini yapan kamu görevlileriyken bir anda örgüt üyesi oluverdik. Ne olduğunu biz de anlamadık'' dedi.

Soruşturma kapsamında ''Ergenekon terör örgütü üyeliği'' iddiasıyla gözaltına alındığını ve tutuklandığını anlatan Ergut, tanımadığı, eğitimsiz, çeşitli suçlardan sabıkası olanların gizli tanık olarak aleyhlerinde ifade verdiklerini savundu. Gizli tanıkların ifadelerinde olayları anlatırken tarih ve zaman vermediğini söyleyen Ergut, ''Çünkü tarih ve zaman verirlerse yalan ortaya çıkacak'' diye konuştu.

''Cihaner ile Şanal'ın çekişmesinden oldu''

Hakkındaki suçlamaları reddeden Ergut, şöyle konuştu:

''İddianame değil, roman gibi yazılmış. İddianameyi okuyunca kendimi 007 James Bond gibi hissettim. Aklım almıyor. 2 senedir düşünüyorum, en son vardığım kanaat şu, Erzincan Başsavcımız İlhan Cihaner ile Özel Yetkili Savcı Osman Şanal'ın birbiriyle olan çekişmesi yüzünden bunların başımıza geldiği kanaatine vardım. Buradaki kamu görevlileri örgüt üyesi oldu.''

Ergut, Çatalarmut Baraj gölünde bulunan mühimmatlarla ilgili, burasının yerini bile bilmediğini ifade ederek, cep telefonu sinyallerinden söz konusu tarihlerde burada bulunup bulunmadığının tespit edilmesini istedi.

Mühimmatların kutularında ''Emniyet Genel Müdürlüğü'' ibaresi bulunduğunu belirten Ergut, bunun da araştırılmadığını söyledi.

Ergut, bilgisayarında bulunan belgelerin ise polis tarafından konulduğunu savundu.

Ersin Ergut'un avukatı da müvekkili hakkındaki iddiaların gizli tanık ifadelerine dayandığını hatırlatarak, Tanık Koruma Kanunu'na göre gizli tanık ifadelerinin hükme esas alınamayacağını ifade etti. Müvekkilinin suçsuz olduğunu söyleyen Ergut'un avukatı, Ergut'un beraatine karar verilmesini istedi.

Daha sonra, Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen İdari Soruşturma Raporu okundu.
Mahkeme Başkanı Eken, raporda, Orgeneral Saldıray Berk'in 2009 başlarında yaptığı ve darbe toplantısı olduğu öne sürülen seminer çalışmalarının daha önceden planlanmış yasal bir toplantı olduğunun belirtildiğini söyledi. Eken, raporda, Dursun Çiçek'in Erzincan'a gelişiyle ilgili hiçbir belgenin bulunmadığının, sanık Recep Gençoğlu'nun tutuklandığı gün birtakım askeri araçların üzümlü kavşağına doğru yürütülmesi faaliyetinin de daha önce planlanarak muhabere bölüğüne emir olarak bildirildiğinin anlatıldığını aktardı.

Kazan'dan paralel soruşturma iddiası

Daha sonra söz alan İlhan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, Erzurum Özel Yetkili Savcılığı'nın gönderdiği belgelerin bu davayla ilgili halen paralel bir soruşturma yürütüldüğünü ortaya koyduğunu söyledi.

Soruşturmanın tamamlandığını ve yargılamanın başladığını vurgulayan Kazan, aynı soruşturma dosyası üzerinden Erzincan'da soruşturmaya devam edilmesinin hem adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini hem de yasalara göre suç olduğunu söyledi.

Kazan, savcılığın terörle mücadele şubesinden sanıklar hakkındaki eylemlerin suç olup olmadığı konusunda rapor istediğini, emniyetin de ''suç var'' dediğini anlatarak, ''Buna seyirci kalamazsınız. Biz burada neyi yargılıyoruz, kim veriyor bu kararları? Bu suçtur. Ben 12 Mart, 12 Eylül yargılamalarında bile böyle bir örneğe rastlamadım'' diye konuştu.

Kazan, emniyete yazıyı gönderen, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Rasim Karakullukçu hakkında görevi kötüye kullanma suçundan HSYK'ye suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Sanık dönemin Erzincan Jandarma İl Alay Komutanı Ali Tapan da söz konusu raporu hazırlayan, terör şube müdürlüğü ekipleriyle husumetleri olduğunu belirterek, raporu kabul etmediklerini söyledi.

Mahkeme, duruşmaya verilen aranın ardından, İlhan Cihaner için TBMM ve CHP'ye çağrı kağıdı gönderilmesine karar verdi.

Sanıklar Orhan Esirger ile Ersin Ergut'a el konulan ruhsatlı tabancalarıyla ilgili herhangi bir suçlama bulunmadığından sanıkların tabancalarının iadesine karar veren mahkeme, Çatalarmut Baraj Gölü'nde bulunan mühimmatlarla ilgili Ergut'un buraya gidip gitmediğinin cep telefonu sinyallerinden tespiti için araştırma yapılmasına hükmetti.

Mahkeme, Turgut Kazan'ın paralel soruşturma iddialarıyla ilgili olarak da Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki soruşturmanın hangi kapsamda yürütüldüğü ve bu davada yargılanan sanıkların soruşturulup, soruşturulmadığının bildirilmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na müzekkere yazılmasını kararlaştırarak, duruşmayı 7 Aralık 2012 tarihine erteledi.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)