Eylül ayında yasak, ekim gelince pamuk eller cebe!


Okullar akıllı tahtalar ve tabletlerle donatılıyor, ama veli para vemezse okulların hiçbir eksiği tamamlanamıyor. Artık kayıt sırasında velilerden bağış almak yasak. Hatta eylül ayı içinde bile veliden para alınamıyor, ancak ekim ayı gelince velilere "pamuk eller cebe" denilecek!

Şampiyon okullar içinde yer almasa da çok talep gören, iyi bir semtteki köklü bir Anadolu lisesinde yapılan okul aile birliği toplantısında, velilerden ekim ayında vermek üzere 250’şer lira istendi. Okul müdürü, Milli Eğitim Bakanı’nın “Velilerinizden para istemeyin, durumunuzu anlatın onlar halden anlar” dediğini aktardı ve hemen ardından okuldaki eksikleri sıraladı! Okulda 20 personelin görev yapması gerekiyor, ancak parasızlıktan bu sayı sadece 8. sınıflarda öğrencilerin kitaplarını koyabilecekleri dolap yok ve güvenlik sistemi de çalışmıyor! Aynı okulda öğretmen yetersizliği nedeniyle öğrenciler seçmeli ders olarak İngilizceyi seçememişler, ama idare akıllı tahtaların yolda olduğu müjdesini vermiş!

Din eksenli eğitim, tabletler ve akıllı tahtalar, ne yazık ki öğrencilerin liseyi bitirdiklerinde bir tek düzgün İngilizce cümle kurmalarına bile yetmiyor. Veliler, “Dini ağırlıklı dersler, tabletler, akıllı tahtalar yerine doğru dürüst bir yabancı dil eğitimi istiyoruz. Çocuklarımız Anadolu lisesine de gitseler, düz liseye de yabancı dil öğrenemeden mezun oluyor” dediler.

Yine kent merkezinde, ama biraz daha yoksul bir semtteki bir ilköğretim okulunun tuvaletlerinde tuvalet kâğıdı, sabun bulunmuyor. Bir veli, “Okulda sabun alacak para yoksa egitim sistemi toptan çökmüş demektir” dedi.

Eğtim-Sen’li öğretmenler, İstanbul’daki bazı ilçelerdeki okulların sınıf mevcutlarını ortaya çıkaran bir araştırma yaptı. Buna göre, Başakşehir ilçesindeki Hacı Ali Osman Gül İlkokulu’nda 1500 öğrenci kaydı var. Okuldaki sınıf mevcutları 70 kişi.

Küçükçekmece ilçesindeki Munis Faik Ozansoy İlkokulu’nda ise sınıflarda 60 öğrenci öğrenim görüyor, 25 öğretmen ihtiyacı olan bu okulda prefabrike sınıf yapılması gündemde.

Cumhuriyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)