Gezen'e hakaret davasında gerekçeli karar


Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin, senarist Dilara Dilek Selek'e ''hakaret ettiği'' gerekçesiyle sanatçı Müjdat Gezen'e verdiği cezanın gerekçeli kararında, kişilerin, ifade özgürlüğünü kullanırken, başkalarının onur ve şerefini zedelememesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nce, 2 Ocak 2011'de bir gazetede yayımlanan ''Muzurevi Kimin Eseri'' başlıklı haberde, ''Muzurevi''nin kendisine ait olduğunu savunan şikayetçi Selek'e ''dolandırıcı'' diyerek hakaret ettiği iddia edilen Müjdat Gezen'e verilen 5 bin 250 lira adli para cezasının gerekçesi açıklandı.

Kararda, hakaret eylemlerinin cezalandırılmasıyla, ''kişilerin şeref, haysiyet, namus, itibar ve saygınlığının'' korunmaya çalışıldığı kaydedilerek, ''küfür etmenin'' de yasa kapsamında hakaret suçuna girdiği ifade edildi.

Müjdat Gezen'in gazetede yer alan açıklamasında, Selek'in ''Muzurevi'' adlı oyundan hak iddia etmesini eleştirdiği belirtilen kararda, ''Ancak, kişilerin ifade özgürlüğünü kullanırken başkalarının onur ve şerefini zedelememesi gerekir. Haberde sanığın, Selek'e yönelik kullandığı 'dolandırıcı' tabiri hakaret içerikli bir sözdür. Yazı bir bütün olarak değerlendirildiğinde, Gezen'in ifadeleri Selek'in kişilik haklarına saldırı niteliği taşımaktadır'' denildi.


''Savunmasına itibar edilmedi''

Gezen'in, ''haberi yapan gazeteci ile telefonda yaptığı görüşmenin yayımlanacağından bilgisinin olmadığı'' yönündeki savunmasına atıfta bulunulan kararda, ''Konuşulanların haber konusu yapılabileceğini öngörmesi gereken sanığın, basın yolu ile hakaret suçunu kasten işlediği düşünüldüğünden savunmasına itibar edilmemiştir'' ifadesi kullanıldı.

Gezen'in söz konusu açıklamasında, Selek'e yönelik, ''Bu kadının eseri nerede yayınlanmış, nerede basılmış? Hiçbir yerde. Benim bir de huzurevim var. Oradaki yaşananları yazdım. Benim mi ondan çalma ihtimalim yüksek, onun mu benden? Benim yazıp yönettiğim bir eser için para talebini benden yapıyor. Kadın dolandırıcı. Manevi tazminat davası açtım. Kadının eserini de okudum, benimkine benzemiyor. Bu kadar açık dolandırıcılık var mı? Hapse attıracağım'' dediği öne sürülmüştü.

Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Gezen'i ''alenen hakaret'' suçunu işlediği gerekçesiyle 3 ay 15 gün hapis cezasına çaptırmış, bunu günlüğü 50 liradan toplam 5 bin 250 lira adli para cezasına çevirmişti. Mahkeme, hükmün açıklanmasını ise ertelememişti.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)