Her taşın altında Suriye mi var?


Afyon’da patlayan bombaların 25 askerimizi şehit düşürmesinin ardından, damadın gazetesi Sabah’ta Salih Memecan “çok ilginç” bir karikatür yayınladı. Karikatürde, Afyon’daki patlamalar üzerine Beşar Esad ile PKK’lılar el ele sıkışıp birbirini tebrik ediyorlardı. Damadın gazetesine göre Esad bu patlamanın ya arkasındaydı ya da en azından çok memnun olmuştu.
Eh damadın kayınpederine bağlı MİT, artan terör olayları ve bu gibi patlamalar öncesi istihbarat toplama görevini çoktan unuttuğu için her saldırıyı Suriye’ye mal etme ve bu konuda “ciddi ciddi raporlar” hazırlayarak kendini kurtarmaya çalıştığı için aynı yoldan giden Memecan’ın karikatürüne fazla kızmamak lazım.

Ama hatırlatalım:
Afyon’daki patlama sonucu olayın bilânçosu ortaya çıkar çıkmaz Suriye resmi haber sitesi SANA ile devlete bağlı Free Syria Forever sitesi şu mesajı yayınladı: “Afyon’da gerçekleşen vahim saldırı sonucu şehit düşen gençlerimize Allah’tan rahmet geride kalanlara sabır dileriz.”
Suriye makamları Türkiye ile aralarında süren “ilan edilmemiş savaşa rağmen” kazada ölen Türk askerleri için “gençlerimiz” diyor, “şehit” diyor.
Türkiye ise Şam’da Ulusal Güvenlik Merkezi’ne yapılan bombalı saldırı sonucu onlarca kişinin ölmesinden sonra resmi birimler taraflarından şu açıklamaları yapıyordu:
“Esad rejimi meşruiyetini kaybetti.”
“Esad’a karşı daha sert önlemler almak gerek.”
“Suriye’nin öz evlatları Esad’a haddini bildirecek.”
Diplomasi, savaşta bile sükûnetin çok işe yaradığını gösterir. Düşmanınıza bile düşmanlık yaparken evrensel değerleri göz önünde bulundurmanız gerek. Bu evrensel değerler gözü savaştan başka bir şey düşünmeyen kişiler tarafından elbette ciddiye alınmaz.
Böyle olunca da “düşmanınız” sizin askeriniz ölürken “başsağlığı” dilerken, siz onların askerleri ve komutanları öldüğünde zil çalıp oynarsınız.
Bir “aşiret devleti” size devlet olma dersi verir.
Büyük devlet “bu önemli ayrıntıyı” kavramaktan geçer.
Salih Memecan’ın karikatürünü ciddiye almakla belki doğru bir şey yapmadık. Dünyada iktidara yamak olmuş yazar-çizerler, özgür iradeleri yerine siyasi gücün taşeronu olmuş gazeteciler, mesleklerini sadece “iktidar varken” icra edebiliyorlar.
İktidar yoksa onlar da “yoklar!” zaten
PKK ile Esad’ın Afyon saldırısı sonrası sevinçle el sıkıştığını çizen Memecan, karakollarımız bir bir basılırken Başbakan’a bağlı MİT yöneticilerinin PKK’nın lider kadrosu ile kahkahalar atarak yemek yemelerini, el sıkışmalarını asla çizemez.
Çünkü bu defa “sadece bilek değil, yürek de devreye girecektir.”
O da zaten herkeste olan bir şey değildir.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)