'İmdat' hattında tehdit


Yurttaşın polis şiddeti ile işkence başvurularına müdahale amacıyla kurulan "444 155 9 İmdat Polis Hattı"na, açıldığı 15 günde 100'ün üzerinde şikâyet yapıldı. Hattı arayan polis memurlarının, telefonun diğer ucundaki yetkililere küfür ve tehditler savurduğu öğrenildi.

Yurttaşı polis şiddetinden koruma amacıyla hayata geçen “İşkence ve Kötü Muameleye Karşı Mücadele Kurulu”na bağlı “444 155 9 İmdat Polis Hattı”, yurttaşın polisle ilgili şikâyetlerinin yanı sıra, polisin de “kendisini şikâyet edenlerden şikâyetini” ortaya koydu.

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi’nin, İstanbul Barosu bünyesinde oluşturduğu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın da (TİHV) işkence vakalarının teşhisi ve mağdurlarının tedavisi konusunda destek verdiği “İşkence ve Kötü Muameleye Karşı Mücadele Kurulu”, 200 gönüllü avukatın yanı sıra, hekimler ve adli tıp uzmanlarının katılımı ile geçen ay hayata geçmişti. Bu kapsamda, kurul bünyesinde, “155 Polis İmdat” hattından esinlenilerek, bundan tam 15 gün önce “444 155 9 İmdat Polis Hattı” kurulmuştu.

Yurttaşın polis şiddeti ile işkence başvurularına müdahale amacıyla kurulan “444 155 9 İmdat Polis Hattı”na, açıldığı 15 günde 100’ün üzerinde şikâyet gerçekleşti. Büyük bir çoğunluğu İstanbul’dan gelen şikâyetlerde, yurttaşlar, polisin kendilerine kötü muamele ve işkencede bulunduğunu belirterek, yetkililerden yardım istedi. Ancak bu şikâyetler arasında en ilgi çekenleri, bazı polis memurları tarafından yapılanlar oldu. Hattı arayan polis memurlarının, telefonun diğer ucundaki yetkililere küfür ve tehditler savurduğu, bir polisin de “Evet işkence yapıyorum, sıkıysa gel al” dediği öğrenildi.

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, “Yurttaşlar için açtığımız hattı arayan ve polis memuru olduğunu iddia eden kişiler, başta bana olmak üzere birçok avukata tehditler savuruyor, küfür ediyor” diye konuştu.

İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Mehmet Durakoğlu ise, “Yurttaşlardan aldığımız 100’ün üzerinde telefon, kendilerine polis tarafından uygulanan fiziksel şiddet üzerineydi. Sözlü şiddet ise söz konusu edilmemiş çünkü buna sıra bile gelmiyor ne yazık ki” ifadelerini kullandı. Durakoğlu, şöyle devam etti:

“Kurulumuz, iki ayda bir rapor tutarak, Türkiye’de insan hakları konusundaki verileri ortaya koyacak. Biz bu kurul ve bu telefon hattıyla, yalnızca yurttaşı polisten korumakla kalmıyoruz, polisi de koruyoruz. Çünkü bugün, Emniyetten birilerinin yaptığı bir hata, çok geç ortaya çıkıyor ve kötü sonuçlara neden oluyor. Biz bunun da önüne geçmek istiyoruz.”


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)