İngiltere ile Ekvador, Assange'ı konuştu


İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino, Haziran ayından bu yana Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde bulunan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın durumunu görüştü.

Hague ile Patino, New York'taki BM Genel Kurulu çerçevesinde dün bir araya geldi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Hague'in Patino'ya, ülkesinin Assange'ı İsveç'e iade etme yükümlülüğü olduğunu söylediği bildirildi.

Görüşmede ayrıca Hague, İngiltere'nin sınır dışı durumlarında insan haklarına verdiği önemi vurgulayarak, Ekvador'dan bunu dikkate almasını istedi. Dışişleri açıklamasında, "Her iki bakan da Assange'ın durumuna diplomatik bir çözüm bulunması konusunda kararlıdır" denildi ve bu yöndeki görüşmelerin süreceği belirtildi.

Assange, 3 buçuk aydır Ekvador Büyükelçiliği'nde

Julian Assange son olarak BM Genel Kurulu çerçevesinde yapılan bir toplantıda konuşmuş, ABD Başkanı Barack Obama'yı Arap Baharını kendi siyasi çıkarları için kullanmakla suçlamıştı.

İsveç'e iadesi İngiliz mahkemesince onanan ve 19 Haziran'dan bu yana Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde bulunan Assange'ın, bu ülkeye siyasi iltica talebi kabul edilmişti. Ancak İngiltere, akşam saatlerinde evden çıkma yasağı bulunan Assange'ın, şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle büyükelçilikten ayrılması halinde tutuklanacağını bildirdi.

41 yaşındaki Julian Assange, hakkındaki tecavüz iddialarının siyasi olduğunu savunarak, ABD'ye gönderilme endişesiyle İsveç'e gitmek istemiyor. Assange, İngiliz hükümetinin, Ekvador'a gitmesine izin vermesini ya da İsveç'in bu ülkeye iade edilirse ABD'ye gönderilmeyeceği garantisi vermesini istiyor.

Uluslararası hukuka göre, Wikileaks'in kurucusunun ABD'ye gönderilmesi için hem İsveç'in hem de İngiltere'nin onayı gerekiyor.

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)