Istranca'da doğalgaz bulundu


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) yaptığı çalışmalarda İstanbul'un Karadeniz açıklarındaki ''Istranca'' adı verilen bölgesinde doğalgaza rastlandığını bildirdi.

Bakan Yıldız, Petrol Platformu Derneği (PETFORM) Başkanı Orhan Duran ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Yıldız, kabulde yaptığı konuşmada, PETFORM ile Bakanlar Kurulu'na sunulan Petrol Kanunu'nun maddelerinin düzenlenmesinde beraber çalıştıklarını belirterek, Petrol Kanunu'nun Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) açıldıktan sonra ilgili komisyonlarda görüşülüp, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin onayına sunulacağını kaydetti.

Türkiye'de 60 yıldan beri petrol arama ile alakalı bir çok faaliyetin devam ettiğine dikkati çeken Yıldız, bu sektöre 12 milyar dolar civarında para harcandığını, bu paranın hemen hemen yarısının son 10 yıl içerisinde harcandığını söyledi.

Yıldız, şu ana kadar 1800 kilometrelik sondaj yaptıklarını belirterek, ''Özellikle TPAO olarak son 10 yılda 13 katına çıkardığımız arama faaliyetleri bütçesini devam ettirmeyi düşünüyoruz'' dedi.

Bakan Yıldız, Istranca'da doğalgaz bulunmasına ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti:

''Istranca'da TPAO'nun yaptığı çalışmada doğalgaza rastlandı. Tabii ki orada doğalgaz bulundu, ancak bu çıkarıldı diyemeyiz. Her zaman olduğu gibi bizim ayakları yere basan ve doğru politika üretip doğru işler yapmaya çalıştığımız bir sahadır bu. Malum sondaj tamamlanmadan, onun ekonomikliği, fizibilitesi tamamlanmadan, özelikle derin deniz aramacılığında o doğalgazın miktarı ile ilgili her hangi bir cümle söylememiz erken olur. Bunun miktarı ne kadardır, Türkiye'nin ihtiyacının yüzde kaçını karşılayacaktır, bunlar proses edilecek, 3-4 aylık çalışmaya ihtiyacımız var. Şimdi orada 5-7 metrelik bir alev yükseldi, doğalgazı denedik. 'Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının tamamı karşılanıyor' gibi bir hava oluşturmak doğru değil.

Istranca'daki doğalgazın en önemli yanı bizim için şudur; şuana kadar dünya devi firmalar ile beraber 5 tane kuyu açılmıştı, ancak isteğimiz sonuç olmamıştı. Burada TPAO tek başına yaptığı çalışmada böyle bir keşfe rastladı. Bu bize şunu söyler; Romanya ile ilintili olarak, Ukrayna ile ilintili olarak komple o yay içerisinde başka bulgulara da rastlayabiliriz. Doğalgazın orada bulunması bize böyle bir bilgi veriyor. Oradaki doğalgazın proses çalışmaları tamamlandıktan sonra miktarıyla alakalı inşallah vatandaşlarımıza paylaşacağımız konular çıkacaktır. 3 bin 650 metre deldik TPAO olarak ve o miktar bizim Karadeniz'de yaptığımız, yalnız yaptığımız en ciddi derinliktir. Yoksa konsorsiyum olarak ortaklarımız ile beraber 6 bin metreye kadarda inmiştik.''

Doğalgaz zammına ilişkin bir soru üzerine de Yıldız, her ay sonunda değerlendirme toplantısı yaptıklarını belirterek, ''Ay sonunda yapacağımız toplantı önemli'' dedi.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)