Mehmetçiğe 'devriye yasağı'

Hz. Muhammed'e hakaret içeren filme protestolar, Kâbil'de görev yapan Türk askeri için de tehdit yarattı.


ABD’de çekilen “Müslümanların Masumiyeti” adlı İslama hakaret içeren film, İslam ülkelerinde protestolara ve terör saldırılarına neden olurken, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de ilk defa hedefler arasına girdi. Afganistan’da NATO şemsiyesi altında görev yapan Türk askerlerine, “devriye yasağı” getirildi. Afganistan’da yaklaşık 1650 Türk askeri görev yapıyor. Taliban güçleri, önceki gün, Afganistan’da İngiltere Prensi Harry’nin görev yaptığı NATO üssüne saldırmıştı.

Hz. Muhammed’e hakaret içeren film dün de Afganistan’ın başkenti Kâbil’de protesto edildi. Kâbil Üniversitesi önünde düzenlenen protesto gösterisine katılanların, ABD ve NATO karşıtı sloganlar attığı bildirildi. Protestocular, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin ABD ile ilişkileri kesmesini istedi. Öfkeli kalabalık, gösteriler sırasında ABD ve İsrail bayrakları ile Obama’nın fotoğrafını ateşe verdi. Protesto gösterilerinin önümüzdeki günlerde de sürmesi bekleniyor.

Kâbil’den Türkiye sorumlu

Afganistan’da “Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü” (ISAF) kapsamında kurulan altı bölge komutanlığından biri olan Kâbil Bölge Komutanlığı halen Türkiye’nin sorumluluğunda bulunuyor. Türkiye tarafından 1 Kasım 2009’da devralınan bu görev, bir dönem daha uzatılmazsa, 1 Kasım 2012 tarihinde sona erecek. TSK Afganistan’da, bu kapsamda yaklaşık 1650 personel bulunduruyor. Türkiye, bu mevcudu ile ISAF Harekâtı’na katkı sağlayan 50 ülke içinde 8’inci sırada yer alıyor. Türkiye, milli kısıtlamaları gereği; birliklerini sorumluluk sahası dışında ve mayın temizleme, terörle mücadele, uyuşturucuyla mücadele gibi faaliyetlerde kullanılmasına izin vermiyor.

Ancak, “Müslümanların Masumiyeti” adlı filmin fragmanının internette yayımlanmasıyla birlikte NATO şemsiyesi altında görev yapan Türk askerleri için de “açık” tehdit ortaya çıktı.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)