Obama yine önde


ABD'de başkanlık seçimlerine dair yapılan son ankete göre, ABD Başkanı Barack Obama'ya destek oranı, rakibi Cumhuriyetçi Parti adayı Mitt Romney'nin 4 puan üzerinde çıktı.

Demokratların geçen haftaki ulusal kurultayı Obama'ya yaradı. Reuters/Ipsos tarafından yapılan ankete göre, son 4 gün içerisinde görüşlerine başvurulan bin 457 kişinin yüzde 47'si, 6 Kasım'da yapılacak seçimlerde Başkan Obama'ya oy vereceklerini belirtti.

Oylarını Romney'ye vereceklerini söyleyenlerin oranı ise yüzde 43 oldu.

Bir önce hafta yapılan Cumhuriyetçi Parti'nin ulusal kurultayının ardından da Romney, anketlerde Obama'yı yakalamayı başarmıştı.

Yeni anket sonuçları, ABD'de geçen cuma günü açıklanan ve pek olumlu bir tablo sunmayan son istihdam verilerine rağmen Obama'nın yarışta Romney ile arayı açtığını göstermesi bakımından dikkate değer bulundu.

Romney'den sağlık reformunda geri adım

Bu arada ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan Adayı Mitt Romney, ABD Başkanı Barack Obama'nın sağlık reformunun bazı bölümlerini beğendiğini ve başkan olursa buraları muhafaza edeceğini söyledi.

Romney, partisinden başkanlığa aday adayı olduğu andan itibaren Obama'nın sağlık reformuna ciddi eleştiriler getirmiş, her defasında reformu tamamen kaldıracağını söylemişti.

Romney'in açıklamaları, Massachusetts Valisi iken benzer bir sağlık yasası geçirdiği için ''yön değiştirdiği'' eleştirilerine neden olmuştu. Çünkü o dönem, Obama'nın da sağlık reformunda Romney'in yasasından ilham aldığı yorumları yapılmıştı.

Ancak, partisinin muhafazakar oylarını çekmek isteyen Romney, sağlık reformuna karşıt bir pozisyon takındı ve bir önceki hafta yapılan Cumhuriyetçi Parti ulusal kurultayında, seçmenlere sunduğu 5 maddelik planda bile sağlık reformunu kaldırma sözünü tekrarladı.
Ancak Romney, bu sabah katıldığı bir televizyon programında, sağlık reformuna bakışında değişim sinyalleri verdi.

Romney, Amerikan NBC televizyonunda yayınlanan ''Meet the Press'' programında, Cumhuriyetçilerin yoğun tepkisini çeken sağlık reformu yasasının bazı önemli bölümlerini beğendiğini belirterek, ''Sağlık reformunun tamamen ortadan kaldırmayacağım. Tabii ki içerisinde hoşuma giden bazı şeyler var, bunları koruyacağım'' dedi.

Bunlardan birincisinin, önceden var olan sağlık sorunlarına rağmen kişilerin sigortadan yararlanabilmesi, ikincisinin de gençlerin istedikleri yaşa kadar, anne babalarının sağlık sigortalarından yararlanabilmelerine izin verilmesi olduğunu ifade eden Romney, ''Obamacare'i değiştireceğiz diyorum. Onu kendi planımla değiştireceğim. Ben Massachusetts eyaletinde valiyken, orada hazırladığımız plan da önceden varolan sağlık sorunları ve gençlerle ilgili konuları kapsıyordu'' diye konuştu.

Romney için sık sık ''ortamına göre görüşlerini değiştirdiği'' eleştirileri yapılıyordu.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)