Sorular cevapsız kaldı


MHP'li Atilla Kaya, Özgür Suriye Ordusu komutanı Riyad el Esad ve yardımcısı Maliki el Kürdi'nin de kampta kaldığını belirterek kampın "Daha çok haberleşme, planlama gibi lojistik amaçlı kullanıldığı" izlenimi edindiğini bildirdi.

CHP’li milletvekillerinin girişine izin verilmeyen Suriye’den kaçan muhalif askerlerin kaldığı Hatay’daki Apaydın Kampı’nı “özel izinle” ziyaret eden TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu heyetinde yer alan tek muhalefet partili olan MHP’li Atilla Kaya, Özgür Suriye Ordusu komutanı Riyad el Esad ve yardımcısı Maliki el Kürdi’nin de kampta kaldığını belirterek kampın “Daha çok haberleşme, planlama gibi lojistik amaçlı kullanıldığı” izlenimi edindiğini bildirdi. Kalanların kamptan istedikleri gibi ayrılıp dönebildiklerini belirten Kaya sorulara tatmin edici yanıtlar alamadıklarını söyledi.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, AKP Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, AKP Milletvekili Kerim Özkul ve MHP Milletvekili Atilla Kaya, Hatay Valiliği’nde brifing aldıktan sonra Apaydın Kampı’na gitti. Kampa yanlızca AA alındı. CHP ve BDP’li komisyon üyelerinin protesto etmesi nedeniyle yer almadığı heyetteki tek muhalefet partili üye olan MHP’li Kaya, izlenimlerini Cumhuriyet’e değerlendirdi.

‘Lojistik amaçlı’

Kampın fiziki koşulları ve hemen yakınında yerleşim yerleri bulunması nedeniyle, “askeri eğitim verilmesine uygun görünmediğini” belirten Kaya, kampta 2 bin 764 kişinin kaldığını, bunlardan 335’inin asker, geri kalanının kadın ve çocuklardan oluştuğunu belirtti. Kampın daha çok lojistik faaliyetler için kullanılmasının mümkün olduğunu söyleyen Kaya “Kamptakilerin sabah Suriye’ye savaşmaya gittiği, akşam döndükleri yönündeki iddiaları sordum. Ancak hükümeti ve kendilerini sıkıntıya sokmamak için bu konuda bir şey söylemiyorlar, yani savaşa gidiyoruz demiyorlar. Ancak Suriye’ye günübirlik gidenleri sayısının bir elin parmağını geçmediğini söylüyorlar. Ama kamp yöneticisi (Altınözü Kaymakamı), ‘Başıma bir şey gelirse sorumluluğu üstleniyorum’ yazılı kâğıdı imzalayanların kamptan istediği zaman çıkıp dönebildiğni söylüyor” dedi.

Kendisini Özgür Suriye Ordusu komutanı olarak tanıtan Esad’ın da kampta kaldığını belirten Kaya, şunları aktardı: “Riyad el Esad’a, BBC’ye verdiği ‘Özgür Suriye Ordusu komutanı benim, ben yönetiyorum’ demeçlerini sordum, komutan olup olmadığını sordum, ancak kendisi ne doğruluyor ne de yalanlıyor, sorularımızı geçiştirdi.”

‘Hepsi uyarılmış gibi konuştular’

Kamptakilerin sorulara verdiği yanıttan “sanki hepsi uyarılmış gibi” izlenimi edindiğini söyleyen Kaya, “Türkiye’de son 10 yılda yapılanları takdirle karşıladıklarını söylüyorlar. Hepsi ‘Ulusa Sesleniş’ programının sıkı takipçisi gibi konuşuyorlar. Türkiye’yi, hükümeti sıkıntıya sokacak açıklamalardan kaçınıyorlar” diye konuştu.

Üstün: Diğerlerinden farkı yok

Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün de kampın diğerlerinden bir farkının bulunmadığını, askeri eğitime uygun olmadığını söyledi. Üstün, “Bu bakımdan burada başkaca bir işlemin yapılması zaten mümkün değil. Kampın fiziki durumu da buna müsait değil” dedi.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)