Tuncel'e verilen ceza siyasi


BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'e verilen cezanını hukuki değil, siyasi bir karar olduğunu söyledi.

Buldan, BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Tuncel'in 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasını hukuki değil siyasi bir karar olarak değerlendirdiklerini ifade etti. ''Muhtemelen bundan sonra da bu tür kararlar devam edecek, davaları süren arkadaşlarımız bu tür cezalara çarptırılacaktır'' diyen Buldan, Tuncel'in yurtdışına çıkışının yasaklanması kararının kaldırılması ve verilen cezanın Yargıtay tarafından onanmaması gerektiğini söyledi.

Tuncel'in hapis cezasına çarptırılmasının altında bir çok neden olduğunu belirten Buldan, ''Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Bursa'da yaptığı konuşma hala hafızalardadır. Tuncel sadece BDP'li milletvekili olduğu için değil, kadın olduğu için bu cezaya çarptırılmıştır. Arınç'ın 'bunlar da kadın mıdır' sözü yargıyı harekete geçirmiştir'' dedi.


BDP'li kadınlar olarak halkın içinde siyaset yaptıklarını hatırlatan Buldan, ''AKP'li kadınlara göre daha öndeyiz, performansımız çok daha yüksek. Arınç ve AKP Hükümeti, BDP'li kadın milletvekillerinin çalışmalarını engellemek, halkın içinde siyaset yapmalarını önlemek için bu açıklamaları yapıyor, yargı da hemen hareket geçiyor. Başbakan'ın sözü bir kez daha hatırlanmalıdır. Daha Meclis açılmadan Tuncel hapis cezasına çarptırılmıştır. Belki de yasama yılı başladığında Parlamento'da da gereği yapılacaktır. Türkiye'de demokrasi, hak ve hukuktan yana olanlar bu çıkışa karşı durmalıdır'' diye konuştu.

Buldan, Türkiye'de her gün insanların öldüğünü, anaların ağladığını ifade ederek, ''Türkiye Kürt sorununu çözmek istiyorsa, AKP'nin yapacağı müzakere ve diyalog sürecini bir an önce başlatmaktır. Yoksa her gün bir arkadaşımıza ceza vererek, dokunulmazlığını kaldırılarak, Parlamento dışına atarak ne Kürt sorunu çözülür ne de ülkeye demokrasi gelir'' dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in olaya müdahale etmesi ve konuya daha duyarlı olmasını isteyen Buldan, milletvekillerine yönelik olumsuz tavırların durdurulması konusunda görüş beyan etmesi gerektiğini söyledi.

İdris Baluken, bir soru üzerine, halen 10 milletvekili hakkında yargılamanın devam ettiğini belirterek, hem ülkenin yakıcı gündemi hem de milletvekillerini bekleyen tehlikeyi önlemek için gerekli görüşmeleri yapacaklarını ifade etti.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)