Türkiye ABD'nin en önemli aracı haline geldi


İngiliz Independent gazetesinin tanınmış yazarı Patrick Cockburn, ABD'nin Ortadoğu'daki nüfuzunun zirveye ulaştığı dönemi geride bıraktığını savunduğu yazısında “Türkiye’nin geçtiğimiz yıl içinde ABD’nin Suriye politikasının başlıca aracı haline geldiğini” yazdı.

“ABD’nin Ortadoğu’da ön planda olduğu günlerin sonuna mı geliniyor, yoksa ABD’nin etkisi farklı bir biçim mi alıyor?” sorusunu değerlendiren Cockburn, Arap Baharı ayaklanmalarının ABD için yeni bir tehdidin yanı sıra yeni seçenekler de getirdiğini belirtti.

Washington'ın, Mısır eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e desteğinin, Suudi Arabistan ve İsrail'de rahatsızlık yaratacak kadar erken bir aşamada geri çekildiğini hatırlatan Cockburn, Müslüman Kardeşler'in ABD ile, kendisini askeri darbelere karşı koruyacak ve Mısır silahlı kuvvetlerinin gücüne darbe vurma olanağı sağlayacak bir uzlaşıya arayışında olduğunu öne sürdü.

Cockburn, “Bu büyük ölçüde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi’nin başarılı stratejisi sayesinde oldu. Dolayısıyla Ak Parti’nin neden 2003'te ABD'nin Irak işgaline katılmaya hazır olduğunu ve neden son bir yılda Amerika'nın Suriye politikasının başlıca aracı haline geldiği de anlaşılabiliyor” yorumunu yaptı.


Hürriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)