Türkiye'deki durumdan duyduğumuz kaygı artıyor


Avrupa Birliği'nin 2012 Türkiye İlerleme Taslak Raporu'nda "Basın özgürlüğünün teminat altına alınması en önemli koşullardan biri. Bu konuda Türkiye'deki durumdan duyduğumuz kaygı artıyor" denildi.

Avrupa Birliği'nin 2012 Türkiye İlerleme Taslak Raporu Brüksel'de masaya yatırıldı.

Rapor yayınlanmadan önce yapılan ön görüşmede, siyasi ve ekonomik kriterler ile, müktesebata uyuma ilişkin son gelişmeler ele alındı.

Hürriyet gazetesi yazarı Zeynel Lüle'nin haberine göre, Türkiye ilerleme raporunun en eleştirel bölümünü, basın ve ifade özgürlüğüne yönelik unsurlar oluşturuyor.

Taslak raporda şu ifadelere yer veriliyor:

''Türkiye'de ifade ve basın özgürlüğü ile canlı bir sivil toplum hareketinin oluşması kesinlikle güvence altına alınmalıdır. Bu demokrasinin ön koşuludur. Bir hükümet eleştirilmeyi de kabul etmelidir.''

İlerleme raporunda, cezaevindeki gazeteciler konusu da endişe verici olarak nitelendiriliyor.

Türk Ceza Kanunu için, ''AB standartlarına uygun değil'' denilen raporda, üçüncü yargı paketinin yetersiz kaldığı savunuluyor.

İfade özgürlüğünün kısıtlanmasına örnek olarak da ''Fazıl Say hakkındaki soruşturma'' örnek veriliyor.

Raporda ayrıca, 12 Eylül referandumunun yargı alanında getirdiği değişikliklerin yeterli olmadığına dikkat çekildi, ''Şeffaf, bağımsız, güvenilir ve hesap verebilir yargının tesisi için, katedilmesi gereken önemli bir mesafe var'' denildi.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)