Yabancı üniversitelere fakülte açma yolu


YÖK'ün hazırladığı yeni yükseköğretim yasasıyla Türkiye'de şeriat eğitimi veren üniversitelerin de önü açılacak.

YÖK tarafından hazırlanan yeni Yükseköğretim Yasası, Mısır’daki El-Ezher gibi şeriat eğitimi veren üniversitelerin Türkiye’de Bakanlar Kurulu izniyle fakülte açabilmesini sağlayacak. Yeni yasa ile yükseköğretim alanında yapılan değişiklikler şöyle:

Yabancı üniversitelere fakülte: Yabancı Yükseköğretim Kurumları Türkiye’de fakülte, enstitü ve meslek yüksekokulu kurabilecek. Yani talep gelirse, Oxford, Harvard veya Kahire’deki El-Ezher gibi üniversiteler Türkiye’de de kurulacak. Bunun için YÖK’ün teklifine Bakanlar Kurulu’nun izin vermesi yeterli olacak.

Ezherciler çalışmaya başladı bile: Türkiye’de fakülte kurabilmesinin önü açılan El-Ezher Üniversitesi’nin bünyesinde İlahiyat, Şeriat ve Hukuk, Arap Dili, İslam Çağrı fakülteleri bulunuyor. El-Ezher Üniveristesi’nin öğretim üyeleri ve mezunları Ezherli Eğitimciler Grubu oluşturarak El-Ezher Üniversitesi’nin eğitim modelini Türkiye’de uygulamak için proje başlattı.

Projenin başındaki isim Veli Kamiloğlu, “4+4+4 sistemi ile açılan imam hatip ortaokulu öğrencilerine imam hatip lisesinden mezun olana kadar El-Ezher çizgisinde eğitim vereceklerini ve sonunda El-Ezher’e götüreceklerini” söyledi. Kamiloğlu, “El-Ezher ile YÖK’ün anlaşması durumunda kendilerinin gerekli vakfı ve araziyi temin edebileceklerini” açıkladı.

Vakıftan farklı özel üniversite: Türkiye yükseköğretim yapısına vakıf üniversitelerinden farklı olarak özel üniversiteler eklenecek. Özel üniversitelerde tüm finansman, eğitim hizmetini alan öğrenciler tarafından karşılanacak.

Konseye süper yetkiler: Köklü üniversitelerde kurulan ve Bakanlar Kurulu, YÖK, vergi ve bağış rekortmenlerinin de üyesi olduğu Üniversite Konseyi, rektör ve dekan atamalarının yanında üniversitenin stratejik planını ve performans programını onaylayama, yatırım programını karara bağlama, üniversite adına kamulaştırma, gayrimenkul satın alma, üniversitenin mülkiyetindeki gayrimenkuller üzerinde üçüncü kişilere hak verme, öğrenci kontenjanlarını ve öğrenim ücretlerini belirleme gibi yetkilere sahip olacak.


YÖK yine denetleyecek

Mevcut mevzuatta olduğu gibi üniversitelerin faaliyetleri özerklik gerekçesiyle yapısı değiştirilen yeni YÖK’ün de denetiminde olacak. Bunun için kurulun bünyesinde, Değerlendirme ve Denetleme Daire Başkanlığı kurulacak. Kurul, yıllık hazırlayacağı rapor ışığında üniversite hakkında yol gösterici, düzeltici, iyileştirici, kısıtlayıcı ve faaliyet iznini kaldırıcı önlemler alabilecek.


5 yıllığına 1 kere atama

Mevcut mevzuata göre 4 yıllığına atanan rektör, ikinci 4 yıl için tekrar göreve getirilebiliyor. Taslağa göre ise rektör 5 yıllığına atanacak, ancak bir kişi aynı üniversitede iki defa üst üste rektörlük yapamayacak.


Cumhuriyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)