Yunanistan halkı "artık yeter" dedi


Yunanistan'da yeni tasarruf önlemlerini protesto için kamu ve özel sektör çalışanları 24 saatlik greve gitti.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF temsilcilerinden oluşan troyka heyetinin isteğiyle hükümet tarafından 2013-2014 yılı için kamu harcamalarında yapılacak 11,5 milyar avroluk kesinti paketi ve sert kemer sıkma politikalarının protesto edildiği grev çerçevesinde yaklaşık 50 bin kişi, Atina'nın çeşitli meydanlarında toplanarak, Maliye Bakanlığı ve parlamentonun bulunduğu Sintagma meydanına yürüdü.

Yunanistan İşçi Konfederasyonu (GSEE) ve Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu'nun (ADEDY) çağrısıyla yapılan genel grev ve protestolara, yerel yönetim ve kamu çalışanları, vergi memurları, öğretmenler, sağlık çalışanları, avukatlar, mühendisler, banka memurları ve liman çalışanları katıldı.

Binlerce kişinin "Artık Yeter" sloganları ile yürüdüğü gösterilerin başında GSEE'nin kurduğu platformda konuşan ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri Alexis Tsipras, "Hükümet Yunan halkının en temel çıkarlarını koruyamıyorsa ve toplumu soykırıma götüren barbar önlemlere tahammül ediyorsa, şimdi söz halkta" diye konuştu.

Hükümete destek veren iki partiden biri olan Demokratik Sol Parti (DIMAR) milletvekili Yannis Miheloyannakis de hükümetin bütün önlemleri diktatörce, bir yasa ile geçireceğini söyledi.

ADEDY Başkanı Kostas Çikrikas da önlemlerin acı ve dayanılamaz olduğunu belirterek, toplumsal refah ve sosyal devlete zarar verdiğini kaydetti. Çikrikas özellikle sıkı kemer sıkma önlemlerinin uygulandığı güney Avrupa ülkelerindeki sendikalar ile birlikte hareket edeceklerini ifade etti.

GSEE yönetimi ise ülke çapında genel greve katılım oranının yüzde 80 olduğu bilgisini verdi.

Protesto gösterisi çerçevesinde Stadiu caddesinde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının önüne üzerinde "medeniyet" yazılı bir tabut da bırakıldı.

Sintagma meydanı karıştı

Atina'nın merkezindeki protestolarda kendilerini "anarşist" olarak adlandıran gruplar polisle çatıştı. Sintagma Meydanı'na gelerek parlamento ve hükümet binalarını koruyan polislere taş, şişe ve molotof kokteyli atan gruplara polis gaz bombaları ile yanıt verdi.

Gaz bombaları ve göz yaşartıcı spreylerle parlamentonun bulunduğu meydandaki grubu dağıtan polis ile göstericiler arasında, Sintagma meydanına çıkan caddelerde çatışmalar yaşandı. Ara sokaklara kaçan göstericiler caddelerdeki çöpleri, bir ağacı ve meydandaki bir tanıtım standını ateşe verdi.

Alınan bilgiye göre çatışmalarda polis 20 kişiyi tutukladı, 100 kişi ise gözaltına alındı. Çatışmalarda 8 polisin de yaralandığı bildirildi.

Alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde gösteriler sırasında bazı yollar trafiğe, metro istasyonları hizmete kapatıldı.

Protesto yürüyüşleri Selanik, Patra, Yanya gibi diğer şehirler ile Girit ve Sisam adalarında da düzenlendi.

Esnaf kepenk kapattı

Tripoli'de Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Mücadeleci İşçi Kolları Birliği PAME üyelerinin, Mora Bölgesel İdaresi Başkanı Petros Tatulis'in ofisini sembolik olarak işgal ettiği bildirildi.

Ülke çapında esnaf saat 15.00'e kadar dükkanlarını kapalı tuttu. Hava trafik kontrolörlerinin 10.00-13.00 saatleri arasında iş durdurduğu ülkede, liman çalışanlarının greve gitmeleri nedeniyle feribot seferleri de yapılmadı.

Yunan hükümeti ile troyka heyeti arasında kamu harcama kesintileri içerisinde maaş ve emekli maaşlarında yapılacak kesintiler ile emeklilik yaşının 65'ten 67'ye çıkarılması konuları görüşülüyor.

Grev, Haziran ayındaki genel seçimlerden sonra iş başına gelen Samaras hükümeti döneminin ilk genel grevi olma özelliği taşıyor.


AA

Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)