Milas’ın Küçük Karikatüristleri!

İlk Karikatürlü Ev Karaburun’da açıldı. Cumhuriyet Gazetesi Karikatüristi Turhan Selçuk’un 2010 yılında ölümü ardından, Milas Sanatçılar Derneği Kurucu Üyesi ve Milas Belediyesi Başkanı Muhammet Tokat, restorasyonu tamamlanan Hacı Ali Konağı’nı, 23 Nisan 2010 tarihinde ‘’Turhan Selçuk Karikatürlü Ev’’ olarak açılması kararını verdi.

Her iki evin açılmasının fikir babalığını Kamil Masracı yaptı.

Kamil Masracı, Cumhuriyet Gazetesi Grafikeri Bülent Örkensoy, 2003 yılında kurulan Milas Sanatçılar Derneği Kurucu Başkanı ve o tarihten bu yana başkanlığını yürüten Karikatürist Mehmet Nergiz ve Muhammet Tokat birlikte açılışı yaptı.

Konağın alt katı ve bahçesi karikatür çizmek isteyenlere ayrıldı. Turhan Selçuk’un ailesi, karikatüristin özel eşyalarını, fotoğraflarını, eserlerinin bir kısmını karikatür evine verdi. Bunlar, Turhan Selçuk Karikatür Evi’nde sergilenmekte.

Kendisi, kuruluşundan bu yana hiçbir ücret almadan halka, öğrencilere ve okul öncesi çocuklarına kurs veren Mehmet Nergiz, 2011 yılında düzenlenen Turhan Selçuk Uluslararası Karikatür Yarışması’nda juri üyeliği yaptı.

İlk yıllarda 3 ayda bir, ünlü bir karikatüristin sergi açtığı evde sergiler, son yıllarda kursiyerlerin dönem sonu sergilerine ev sahipliği yapar duruma geldi.

Semih Poroy, Kamil Masracı, Cihan Demirci, Ercan Akyol ve Ferit Avcı gibi ünü uluslararasına taşmış karikatüristler sergi açarak, kursiyerlerin kendi çizgilerini tanımalarını sağladılar.

Lise1’e devam eden Oğuzhan İlboğa, kursa açılışından bu yana devam ediyor. Resim öğretmeninin teşvikiyle yeteneğinin farkına varan İlboğa’nın çizimleri, belediyenin dönem sonu sergilerinde ve Milas Belediyesi Çocuk Dergisi’nde yayımlandı.

Kursa 2011 yılından bu yana devam eden Mert Necati Ataş, ailesinin teşvikiyle kursa katılmış. Tüm çocuk ve gençleri karikatür çizmeye davet eden Ataş, ‘’ Karikatür insanı özgürleştiriyor. Dünyaya daha geniş bir perspektiften bakmamı sağlıyor. Derslerimden de başarılı olmama neden oluyor ‘’ diyor.

Bugüne kadar 200’e yakın kursiyerin devam ettiği kurslar, Cumartesi günleri 1 saat olarak sürüyor.
Daha fazla karikatürist ve usta öğreticiyle, eski yıllarda olduğu gibi dünyaca ünlü karikatüristlerin katılımıyla sergiler, Milas’ta gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmaya ve karikatürist yetiştirmeye hizmet edecektir.
Milas’ta doğup büyüyen biri olarak, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’a sanata ve çocuklarımıza verdiği destek için teşekkürü borç bilirim.

Babasının mesleği nedeniyle Milas’ta doğan ve çocukluğunun ilk yıllarını burada geçiren Turhan Selçuk’un anısına açılan Karikatür Evi’ni, daha da geliştirerek ilk yıllardaki etkin konuma getirmek, güven tazeleyen Muhammet Tokat’ın ilk ele alması gereken konu olmalıdır.

Muhammet Tokat verdiği emeğin meyvelerini almak istiyorsa; bina olduğu gibi karikatüre ayrılmalıdır.









Haber ve fotoğraf : Osman Gazi Oktay
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)