Nihal Güres ‘’Hayatımın En Mutlu Anı’’ isimli Resim ve Seramik Sergisi



Nihal Güres ‘’Hayatımın En Mutlu Anı’’ isimli Resim ve Seramik Sergisi,

18 Aralık 2014 - 10 Ocak 2015 tarihleri arasında Derinlikler Sanat Merkezi’nde…

MASALSI BİR DÜNYADAN, MASALSI BİR SERGİYE…

‘’HAYATIMIN EN MUTLU ANI ’’

Sabri Berkel’in içtenlikli çalışmalarına büyük değer verip yüreklendirdiği öğrencisi Nihal Güres’in masalsı dünyasına, Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi kitabının giriş cümlesiyle başlıyoruz.

Naivitenin sağladığı bir tür gözü peklikle renk dünyasının en uç noktalarında bile denge olanakları bulan Nihal Güres, süsleyici nakış değerleri ile resim olgusunun açmazlarını birbirine kaynaştırabilen duyarlılığı da sürekli kılmasını iyi biliyor.

Nihal Güres’in başarısı, kuralların pek de geçerli olmadığı bir duyuş ortamında, hareket noktasını oluşturan bir biçim çekirdeğinin filizlenip yeşerdiği ve ardından cesaretle büyüdüğü doğal bir sürece uyum sağlamasıyla bağlantılı. Akademik iklimlerde olduğu gibi zorlanmış kurallara değil yaşanmış deneyimlerin doğaya uyum sağlayan kurallarına ulaşılıyor.

Nihal Güres’in çalışmaları yaşanmış deneyimlerin ters yüz edildiği, kendi dışına taşarak kendini betimlemeye çalışan yansımalarda hep başka varlıklarla buluşan bir karmaşanın şenliğine ulaşıyor. Figürü nakış bezemesiyle saran sevecen duyarlılık tek tek her nesneyle yapılan birer resim anlaşmasının koşullarını, hem sorumlusu olduğu hem de kayıtsız kaldığı çelişkili bir atmosfere borçlanıyor ama bu eserlerin tümü dipteki karmaşasında her şeyin kolayca seçilebildiği doğal berraklığını korumasını biliyor.

İstanbul Üniversitesi Klasik Diller ve Filoloji bölümünden mezun olan Nihal Güres çalışmalarına Türk resminin ustalarından Sabri Berkel ile başladı. Sabri Berkel ile çağdaş sanat çalışmaları yapan Güres aynı zamanda Türk Minyatür sanatının inceliklerini öğrenmek üzere uzun araştırmalarda bulundu.

Remzi Köklü ile kağıt yapım atölyelerinde, Semiha Berksoy ile hem dostluk hem de sanatsal birlikteliklerde bulundu.

Eserleri Aydın Sofu tarafından lirik - ekspresyonist olarak adlandırılan Güres; heykel ve seramik çalışmalarıyla da ilgi gördü. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli atölyelerde çalışarak birçok başarılı çalışmalara ve sergilere imza attı.

İlk sergisini 1993 yılında hocası Sabri Berkel’in desteğinde ve yönlendirmesinde açan sanatçı bugüne kadar 30 den fazla kişisel ve yüzlerce karma sergiye katıldı.

*Sezer Tansuğ’un ‘’Nihal Güres’in Resim Oyunları‘’ isimli metninden yararlanılmıştır.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)