Biat Etmeyeceğiz!

Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi, Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi Benal Nevzat Salonu’nda ‘’Öğretmen Okullarının Önemi’’ konulu paneli sundu.

Refik Uğur, arka fon ve ezgilerini Zühtü Turgut’un sazıyla çalıp söylediği, Mithat Karagenç’in neyle eşlik ettiği, Nazım Hikmet’in Şeyh Bedreddin Destanı’nı seslendirdi.

Konuşmacıları Köy Enstitülü Eğitimci Rıza Yetim, Eğitimci Ali Kaya olan paneli Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi Başkanı Osman Gazi Oktay yönetti.

İlk sözü alan Rıza yetim, köy enstitülerinin düşünen, yargılayan ve üretken insan tipini yetiştirdiğini, mezunlarının öğretmenliği ders anlatmak olarak algılamadığını, köy enstitülü öğretmenin, öğrencilerinin her türlü sorunuyla ilgilenerek ailesine, topluma ve ülkesine yararlı bireyler olarak yetişmesi için her türlü fedakarlıkta bulunduğunu, bununla da yetinmeyerek, halkını aydınlatmak için çırpındığını açıkladı.
Ali Kaya konuşmasına, ülkemizde, öğretmenlerin yoksulluk sınırı altında bir ücretle çalıştırıldığını, kurulan öğretmen sendikaların toplu sözleşme yetkisi dahi olmadığını, AKP iktidarının yandaşlarını devlet kurumlarına doldurarak, çalışanları devletin değil de hükümetin memuru şekline dönüştürdüğünü belirterek başladı.
Kaya, ‘’ Okullarından mezun olan yüz binlerce öğretmen, ihtiyaç duyulmasına rağmen ekonomik tedbir paketleri nedeniyle atanmamaktadır. Eğitim sistemi ile oynanarak biat edecek bir nesil yaratılmak istenmektedir. Ne kadar zorlasalar da biat etmedik, etmeyeceğiz’’ diyerek konuşmasını tamamladı.

Öğretmen okullarının tarihçesi hakkında bilgilendirme yapan Osman Gazi Oktay, ‘’ Eğitim yuvaları ticarethane değildir. Eğitime yapılan yatırımın sonuçları 20-25 yıl sonra alınır. Eğitimcinin eğitimi yeniden ele alınarak, alanında ve mesleğinde yetkin, topluma ve ülkesine karşı sorumluluk duyan eğitimciler yetiştirilmeli. Çocuklarımız ancak bu anlayışla yetişmiş eğitimciler elinde; düşünen, sorgulayan ve üretken bireyler olarak yetişir’’ dedi.

Eski TOBAV İzmir Şubesi Başkanı İsmail Bilen, Çağdaş Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Yalçın Aktop, Ortaklar Öğretmen Okullular (Adabelenliler) Derneği Başkanı Mustafa Özmen, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. T. Ayhan Çıkın, Eğitim İş Konak Temsilciliği Başkanı Cengiz Oktay, Ressam Gül Diri eğitimin sorunları hakkında görüşlerini açıkladılar. Sorulan soruları konuşmacılar yanıtladı.

Çağdaş Görmeyenler Derneği Kurucu Genel Başkanı Celil Urhan, Çankaya Mahallesi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Neşe Şermeti, Eski Asim Sen İzmir Şubesi Başkanı Ali Yalçın, CHP Emekliler Komisyonu Üyeleri Mustafa Özbek ve Mehmet Ali Oruncak etkinlikteydi.

Özgür Uğur’un hazırladığı Şeyh Bedreddin’i tanıtan görsel sunum’un ardından Refik Uğur, dünyada sayılı 5 destandan biri olan Nazım’ın ‘’ Şeyh Bedreddin Destanı’nın ortaya çıkışı hakkında bilgilendirme yaptı.

Yaklaşık 1 saat süren ve izleyenleri hem duygulandırıp hem coşturan destanın sunumu sonrası, katılımcıların bazıları etkinliğe emek sunanlarla birlikte fotoğraf çektirdi.






Haber ve fotoğraf : Özkan SUCUOĞLU

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)