Atalarının Doğdukları Toprakları Ziyaret

Otelde yapılan kahvaltının ardından, Yanya’ya 65 kilometre uzaklıkta, Arnavutluk sınırındaki Konitsa için yola çıkıldı.

Ulusal Eğitim Derneği üye ve dostlarından bazılarının dedeleri, 1924 yılında Yunanistan ve Türkiye arasında gerçekleştirilen mübadele sonucu Konitsa’dan Türkiye’ye gönderilenlerdi.

Özkan Sucuoğlu, dedeleri nineleri, anne babaları buradan gelenlere sürpriz olsun diye, rehberimiz Osman Osman’dan Konitsa Belediye Başkanı’ndan randevu almasını istemişti.

Osman Osman’ın aldığı randevu sonucu grup, Belediye Başkanı Andreas Papaspirou ile makamında görüştü.

Andreas Papaspirou başkan yardımcılarıyla birlikte grubu kabul etti. Turizmi geliştirmek amacıyla Osmanlı eserlerini koruma altına almaya başladıklarını, halkların kardeş olduğunu, din ve milliyet farklılıklarını zenginlik olarak kabul ettiklerini, grubun Konitsa’yı ziyaretinden duydukları memnuniyeti belirtti. 3 gün sonra düzenleyecekleri festivale katılmaları için davette bulundu.

1924’ teki mübadelede Konitsa’dan Milas’a 100 aile gönderilmiş, yerlerine Kapodokya Bölgesi’ndeki Rumlar yerleştirilmişti.

Osman Gazi Oktay, Konitsa ile Milas’ın kardeş şehir olması konusunda, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ile görüşme yapacağını bildirmesi üzerine; Andreas Papaspirou, böyle bir teklifin gelmesi durumunda memnuniyetle kabul edeceklerini belirtti.

Belediye başkanı, Ulusal Eğitim Derneği dostu görme engelli Ferhat Dönmez ile yakından ilgilendi. Belediye sınırları içindeki engellilerin sorunlarına sahip çıktıklarını, engelli derneği olmadığı için birlikte bir çalışma yürütemediklerini belirtti. Konuklarına ikramda bulundu. Belediye merdivenlerinde birlikte poz verdi.

Belediye Başkanı, kültürden sorumlu başkan yardımcısını grubu tarihi mekanları gezdirmesi için görevlendirdi.

Konitsa, Pindos Dağı yamacına amfi tiyatro şeklinde konumlanmıştır. Aoos Nehri kasabanın sağından Voidomatis Nehri ile birleşerek akar. Üzerinde Osmanlı’dan kalma köprü, tüm görkemiyle yıllara meydan okumaktadır.

Tourkiko Tzami (Türk Camisi) son yıllarda yaşanan deprem sonucu, minaresinin bir kısmını yitirmiştir.

Slav dilinde ‘’At Pazarı’’ anlamına gelen Konitsa’da, Ali Paşa’nın annesinin kaldığı konak restore edilmektedir.

Şeyh Zeynel Abidin, 1600’lü yıllarda ‘’Sadi’’ tarikatının şeyhi olarak bölgede büyük saygı görmüştür. Tepelenli Ali Paşa bu şeyhin torunudur. Ali Paşa döneminde bölgede Bektaşilik gelişmiştir.

Hoca Ahmet Yesevi’nin dervişlerinden, Haydarilik tarikatı kurucusu, Kutb’üd-Din Haydar, Baba Haydar, Haydar Gazi ve Haydar Sultan’ın tekkesi de Konitsa’dadır.

Ataları burada doğanlar, mezarlarına götürmek amacıyla, belediye önünden toprak götürdüler.

Doğa, manzara ve iklim olarak hayranlık yaratan Konitsa, görülmeye değer. Bağlarından elde edilen üzümle yapılmış şarap ve rakı, Kapodokya’dan gelmiş market sahibinden satın alındı.

Ulusal eğitimciler, Ioannina (Yanya) gezisini tamamlamak için geri döndüler.









Haber : Osman Gazi OKTAY
Fotoğraf : Derya OSMAN

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)