“İş Kazası Kader Değildir” projesi



2014 yılında bin 800’den fazla kişi, iş kazalarında hayatını kaybetti. İş güvenliği konusunda farkındalık oluşturmak ve eksikliklere dikat çekmek isteyen Öz İplik-İş Sendikası “İş Kazası Kader Değildir” adlı projeye imza attı

İş kazalarını önlemeye yönelik farkındalık oluşturan “İş Kazası Kader Değildir” projesi İstanbul tanıtım toplantısı gerçekleşti. Öz İplik-İş Sendikası tarafından hayata geçirilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından desteklenen “İş Kazası Kader Değildir” projesi kapsamında üç ayrı ilde iş sağlığı ve güvenliği ile ilk yardım eğitimleri verildi. Proje ve verilen eğitimlerle ilgili değerlendirmede bulunan Tüm Dokuma, İplik, Trikotaj ve Giyim Sanayii İşçileri Sendikası (Öz İplik-İş) Genel Başkanı Murat İnanç, “Kurulduğu günden bu güne sosyal diyalogdan yana olan gerginlikten uzak, Türkiye’nin sorunlarını, üyelerinin sorunlarını önemseyen sendikanın Türkiye’deki önemli sorunlarından birisini proje olarak gündeme getirdiğini ve onun uygulamasını yaptıklarını belirterek, “İş Kazası Kader Değildir projemizde Türkiye’de çalışma hayatındaki iş kazalarını aza indirgeyen, toplumda bir bilinç oluşmasını sağlayan projemizi hayata geçirdik. Bundaki amacımız şuydu; Türkiye genelinde 125 tekstil işçisine iş sağlığı, işçi sağlığı, iş güvenliği, ilk yardım eğitimi vermekti. Kayseri’de, Adana’da ve Çorlu’da eğitimlerimizi tamamladık. 125 sayısına sadece Kayseri’de yaklaştık. Kayseri’de Türkiye’de bir ilk olan işitme engellilere işçi sağlığı, işçi güvenliği ve ilk yardım eğitimi verdik. Sendika olarak çok önemsiyorduk bunu” diye konuştu.

İş güvenliği için bilinç oluşmalı
2014 yılının çalışma hayatı açısından acı dolu bir yıl olduğunu ifade eden İnanç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Soma, Ermenek, asansör kazası, tarım işçilerinin geçirmiş olduğu kazalarda çok can yitirdik. 2014 yılında bin 800’den fazla insanımız iş kazalarında hayatını kaybetti. Daha dün Aydın’da kanalizasyona indirilen işçiler metan gazı zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti. Aynı yerde bir yıl önce yine o işçileri kanalizasyona indiren sistemde üç kişi hayatını kaybetmişti. Bir yıl sonra yine aynı yerde bu insanları kanalizasyona indiriyorsan gerekli önlemleri alman gerekirdi. Öyleyse şunu görüyoruz; Türkiye’de işçi ve insan hayatı çok ucuz, gerekli önlemler alınmadan başlıyoruz çalışmaya. Geçen yıl tarım işçilerini taşıyan servisler kaza yapmıştı. Bu yıl yine tarım işçilerini taşıyan araçlar kaza yaptı. Birçok can kaybettik. Geçen yine asansör kazası, inşaatlarda insanlarımız hayatını kaybetti. Bu yıl yine viyadükteki çökme sonucu 4 insan hayatını kaybetti. Bir bilinç oluşması gerekiyor. Bir duyarlılık oluşması gerekiyor. Öz İplik-İş Sendikası da bunun için projeler yapıyor. Üniversiteyle işbirliği halinde. Bunları gündeme taşıyoruz. Türkiye’ye ve kamuoyuna mal etmeye çalışıyoruz.”

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)