Kadına karşı şiddet suçu işleyenler için caydırıcı cezalar olmalı



Her geçen gün gelen kadın cinayetleri haberlerine rağmen bu cinayetlerle ilgili görülen davalarda emsal teşkil edecek bir ceza verilmemesi, katilleri daha çok cesaretlendiriyor. 2015 Haziran ayında 26, Temmuz ayında da 15 kadın çeşitli nedenlerle öldürüldü. Ağustos ayında da kadın cinayetleriyle ilgili 4 önemli dava olacak. Antalya’da Deniz Aktaş’ın öldürülmesiyle ilgili dava dün görüldü. 13 Ağustos’ta Eskişehir’de Huriye Kara, 17 Ağustos’ta Ankara’da Hatice Kaçmaz, 19 Ağustos’ta da Akşehir’de Fatma Coşkun’un öldürülmesiyle ilgili davalar görülecek.
Ankara’da geçen yıl Eylül ayında, ‘evlenme teklifini reddettiği’ gerekçesiyle öldürülen Hatice Kaçmaz’ın duruşmasında sanık Orhan Munis hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenmişti. Kaçmaz ailesinin avukatı Ceren Şimşek bu önemli davada savcının verdiği mütalaanın bile emsal değeri olması gerektiğini söyledi.

CAYDIRICI CEZALAR OLMALI

Aydınlık’a konuşan Şimşek, “Sanıklar ağırlaştırılmış müebbetten çok korkuyor. Bu sebeple kadına karşı şiddet suçu işleyenler için caydırıcı cezalar olmalıdır. Aslında son birkaç kadına şiddet/kadın cinayeti dosyasında iyi hal ve haksız tahrik indirimi olmaksızın en üst hadden ceza veriyor, mahkemeler. Yozgat Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Arzu Boztaş ve Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Sırma Didar davalarında ısrarla anlatılan ‘aldatma’ senaryolarına rağmen mahkeme hiçbir indirim uygulamaksızın en üst hadden ceza verdi. Bu konuda mahkemelerde bir gelişme var ama yeterli değil henüz” dedi.
Kadınlara yönelik özellikle AKP’lilerin şiddet söylemlerini eleştiren Şimşek, “AKP’lilerin söylemleri tabi ki bu şiddetin yükselmesine sebep oluyor. Zaten şiddetin sebebi kadın-erkek eşitsizliği. Buna gerek RTE’nin ‘fıtrat’ gerekse de Bülent Arınç’ın ‘bir kadın olarak sus’ söylemleri bu eşitsizliği yeniden üreterek, şiddetin yükselmesine sebep olmaktadır” diye konuştu.

Yorum Gönder

1Yorumlar
Yorum Gönder