PYD/YPG’ye dokunulmaması için Türkiye ile anlaştık



AKP iktidarı, ABD ile PKK terör örgütünün Suriye’deki kolu PYD/YPG’nin ‘taciz’ edilmemesi konusunda anlaştı
PKK’nın kolu PYD dokunulmaz yapıldı

Kürt Koridoru planından taviz vermeyen, İncirlik Üssü’nü kullanmak karşılığında Tel Abyad ile Cerablus arasında kurulacak güvenlikli bölgenin savunmasını Türkmenlere bırakan ABD, Suriye’de IŞİD karşıtı güçlerden terör örgütü PYD/YPG’ye dokunulmaması için Türkiye ile anlaştıklarını açıkladı.

Erdoğan-Davutoğlu: “Bir terör örgütüdür”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, “Bu güçlere -PKK’dan bahsetmiyorum, onlar terör örgütü- ateş açılmaması, taciz edilmemesi için Türk hükümetine açık olduk, onlar da buna katıldı” dedi. Tayyip Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, “PYD, bizim için PKK ile eştir, terör örgütüdür” demişlerdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, IŞİD ile mücadele konusunda Türkiye ile varılan mutabakatı nasıl işletecekleri noktasında görüşmelerin sürdürüldüğünü belirterek, “Amacımız, kuzey Suriye’deki IŞİD karşıtı güçleri desteklemek” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner’a, günlük basın toplantısında, ABD ve Türkiye arasında IŞİD ile mücadelede varılan anlaşmanın “ABD’nin Suriyeli Kürtlere ihaneti anlamına geldiğine yönelik yorumlar” soruldu. Suriyeli Kürtler, Araplar ve hatta Türkmenleri içeren IŞİD karşıtı güçleri desteklediklerini ifade eden ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, “Türkiye’den kalkan uçaklarla hava saldırıları düzenlemeye başladığımız zaman da bu gruplara hava desteği, daha hızlı ve daha iyi olacak. İhanet konusuna da gelince, bu güçlere - Kürt güçler değil, açıkça belirtiyorum PKK’dan bahsetmiyorum, onlar yabancı terör örgütü - ateş açılmaması veya taciz edilmemesi noktasında Türk hükümetine gayet açık olduk, onlar da buna katıldı” diye konuştu.

Görüşmelerimiz sürüyor

ABD’nin Türkiye üzerinden hava desteğinin YPG güçlerini kapsamayacağına yönelik haberlerin sorulması üzerine de Toner, “YPG noktasında, operasyonel detaylar hakkında konuşamam. Türkiye ile yeni anlaşmaya vardık, görüşmelerimiz sürüyor. Bu anlaşmayı nasıl işleteceğimiz noktasına hala bakıyoruz. Ama şu noktada açık olduk; amacımız, kuzey Suriye’deki IŞİD karşıtı güçleri desteklemek” ifadelerini kullandı.

Tayyip Erdoğan, geçen yıl ekim ayında Letonya ziyareti sırasında Ayn el-Arap ile ilgili yaptığı bir değerlendirmede, “Bu PYD benim ülkemdeki bölücü terör örgütü PKK’nın aynıdır” demişti. Bir TV kanalında Suriye konusunda açıklama yapan Ahmet Davutoğlu ise, Suriye devleti ile IŞİD ve PYD’nin ÖSO karşısında işbirliği yaptığını iddia ederek, PYD’yi terörist bir örgüt olarak nitelendirmişti. Öte yandan Genelkurmay Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde 8 Ekim 2014 günü yayımlanan bir yazıda, sık sık Türkiye’ye gelerek Türk yetkililerle resmi görüşmelerde bulunan Salih Müslim’in liderliğini yaptığı PYD’yi “terör örgütü” olarak açıklamıştı.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)