Türkiye'den 1 Mayıs Haberleri

Bu yıl ilk kez Bakırköy'de kutlanan İstanbul'daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü etkinliği, önceki yıllara göre sönük geçti. Saat 13.00'de başlayan ve katılımın düşük olduğu görülen Bakırköy'deki 1 Mayıs etkinliklerinde, henüz konuşmaların devam ettiği saatlerde meydanın boşalmaya başlaması dikkat çekti. Gaziantep'te düzenlenen bombalı saldırı haberinin de etkisiyle yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı miting alanında, HDP'li grupla polis arasında kontrol noktasında tartışma çıktı, polis müdahalesi geldi. DİSK Genel Başkanı Beko, "Taksim'de 1977'de katledilen arkadaşlarımızın katilleri bulununcaya kadar 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaktan vazgeçmeyeceğiz, kimse de vazgeçiremez" derken, KESK Eş Genel Başkanı Özgen ise, "Taksim'i yasaklayarak hafızaları sileceklerini sananlara sesleniyorum; Taksim'e çıkacağız ve yasaklayanlara hesap soracağız" dedi.

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü Bakırköy Halk Pazarı'nda kutlandı. Kortej halinde alana gelen DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Birleşik Haziran Hareketi, Çarşı Grubu, CHP, HDP üyeleri yerlerini aldı, meydanda HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da vardı. Alanın tamamen dolmadığı kutlamalarda katılımcılar saat 15.00 sularında dağılmaya başladı.

Saygı duruşu ve ardından koronun 1 Mayıs Marşı ile Enternasyonel Marşı'nı okumasıyla başlayan programda, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının ortak bildirisi Türkçe ve Kürtçe olarak okundu.

Bildiride Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi, Engelliler Derneği, 78'liler Girişimi, Demokratik İslam Kongresi, Demokratik Alevi Derneği, İşçi Mücadele Derneği, Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği, İstanbul LGBTİ'nin de aralarında bulunduğu 55 siyasi parti ve sivil toplum kuruluşunun ortak imzası vardı.

Aranmak istemeyen HDP'lilere müdahale

Alana arama noktalarından geçmeden girmek isteyen ve ellerinden yasa dışı pankartlarla flamaların bulunduğu HDP'li grubu polis engelledi.

Polisin biber gazı sıkarak müdahale ettiği grup içerisinde bulunan bazı kişiler gözaltına alındı. Çıkan gerginlikte yaralanan bir kişi hastaneye kaldırıldı.

Müdahalenin ardından HDP eski milletvekili Sebahat Tuncel, polisle görüştü. Görüşmenin ardından arama noktasından geçen katılımcılar alana alındı.

HDP liderlerinden Yüksekdağ ise, gazetecilere yaptığı açıklamada, polisin Amedspor pankartı nedeniyle katılımcıları meydana sokmadığını söyledi.

Çarşı'nın pankartı dikkat çekti

Alanda '1 Mayıs ruhuyla kölelik zincirlerini kıracağız', 'İş, barış, adalet ve özgürlük için yürüyoruz', 'Direniş kazanacak', 'Her yer Taksim her yer 1 Mayıs' gibi pankartlar var. Çarşı Grubu'nun 1 Mayıs için hazırladığı, işçi sınıfının direnişini anlatan pankart dikkat çekti.

Miting alanında resmi kıyafetli polis yoktu, polislerin üzerindeki beyaz yeleklerde '1 Mayıs görevlisi' yazıyordu.

Metrobüs ve diğer noktalarda arama

Bakırköy Halk Pazarı'na gitmek isteyen gruplar, sabah saatlerinden itibaren İncirli metrobüs durağı ve Marmara Forum önünde toplandı. CHP'nin ilçe örgütleri de davul ve zurna eşliğinde halay çekerek İncirli metrobüs durağı önüne geldi.

İşçiler ve diğer katılımcılar ilk önce İncirli metrobüs durağındaki üst geçitte, ardından miting alanına giden sokak girişlerinde, son olarak miting alanı girişinde güvenlik aramasından geçti. Polis ayrıca miting alanına getirilen bayrak ve flamaları da tek tek aradı.

Polisin arama noktası kurduğu yerlerden bir diğeri de Bakırköy metro durağıydı. Durak çıkışında 1 Mayıs'a katılmak isteyenlerin çantaları ve üstleri arandı.

Anadolu yakasından metrobüsle 1 Mayıs'a

İstanbul'da Anadolu yakasından 1 Mayıs kutlamasının yapılacağı Bakırköy'e gitmek isteyen gruplar, metrobüsü tercih etti. Kadıköy Söğütlüçeşme metrobüs istasyonunda bir araya gelenler, ellerindeki pankart ve dövizlerle Bakırköy'e doğru yola çıktı.


Sakarya'da 32 ilden 15 bin işçi 1 Mayıs'ı kutluyor

HAK-İŞ Konfederasyonu'nun bu yıl Sakarya'da kutladığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne 32 ilden yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Adapazarı Kent Meydanı'na doğru yürürken karanfiller dağıttı.

İşçiler, 'Teröre hayır', 'Yaşasın 1 Mayıs', 'İlkeli, onurlu, kararlı sendikacılık', 'Taşerona hayır', '5620 sayılı kanun kaldırılsın', 'İnsanca üretim, insanca yaşam' yazılı dövizler taşıdı.

Kent Meydanı'na gelindiğinde ise halaylar çekildi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı da alanda konser verdi.

1 Mayıs nedeniyle sabah erken saatlerde Türkiye'nin dört bir yanından aileleriyle birlikte Sakarya'ya gelen sendika üyeleri Kent Meydanı'na girişleri sırasında üst aramasından geçirilerek içeri alındılar.

Çevre illerden yaklaşık 3 bin polis 1 Mayıs kutlamaları nedeniyle Sakarya'ya geldi.

Ankara'da adres Kolej Meydanı

Başkent Ankara'da kutlamanın yapılacağı Kolej Meydanı'na çıkan bütün yollar trafiğe kapalıydı. Polis ekipleri iki ayrı noktada mitinge gelenleri didik didik aradı.

Polis noktalarından geçenler bir kez de miting tertip komitesi tarafından aranıyor. Başkentte 5 bin polis güvenliği sağlıyor.


İzmir'de yoğun güvenlik önlemi

İzmirliler 1 Mayıs kutlamaları için Gündoğdu Meydanı'nda toplandı.

Farklı noktalarda toplanıp kortej oluşturan gruplar, slogan atıp marşlar ve şarkılar söyleyerek Gündoğdu Meydanı'da doğru yürüdü. Önceki yılların aksine katılımcılar, tertip komitesinin talebi doğrultusunda iki ayrı arama noktasından geçip sonra kortej oluşturuyor. Gruplar, alana girmeden bir kez daha aranıyor. Kutlamalara sırt çantalarıyla katılmama çağrısı yapıldı, kortej içerisinde grup tarafından tanınmayan kişilerin görevlilere bildirilmesi istendi.

Gündoğdu Meydanı'nın etrafı tamamen bariyerlerle kapatılmış haldeydi. Polis ve bomba uzmanı köpekler arama yaptı.

Kentte geçen yılın aksine kortejlerin toplanma alanlarında da değişikliğe gidildi.

İzmir'deki 1 Mayıs kutlamalarında laiklik, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına özelikle vurgu yapıldı. Açıklamalardan sonra da, sanatçı İlkay Akkaya konser verdi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)