'Başkanlık Anayasası'nda, Cumhurbaşkanı'nın Meclis'i fesih yetkisi var mı yok mu?!


Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'başkanlık anayasası'nda, Cumhurbaşkanı'nın Meclis'i fesih yetkisi olmadığını savundu, ispatlanırsa istifa edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP ile MHP’nin birlikte Meclis’ten geçirdiği ve 16 Nisan günü halkın önüne gelecek olan anayasa değişikliğinde Cumhurbaşkanı’nın Meclis’i fesih yetkisi olmadığını savundu.

Büyükçekmece’de konuşan Erdoğan, “Ey Kılıçdaroğlu, sen bunu ispat edersen ben cumhurbaşkanlığından istifa edeceğim” dedi.

İŞTE ERDOĞAN'IN 'YOK' DEDİĞİ MADDE: CUMHURBAŞKANI'NIN KARAR VERMESİ HALİNDE, TBMM GENEL SEÇİMİ İLE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ BİRLİKTE YAPILIR

Anayasa değişikliği teklifinde düzenlenen 166’ıncı maddenin ‘fesih’le ilgili kısmı şöyle:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır. Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır, Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir. Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve Cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam eder. Bu şekilde seçilen Meclis ve Cumhurbaşkanının görev süreleri de beş yıldır.”

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)