Uzman Psikoterapist, liderlerin psikoanalizini yaptı


Uzman Psikoterapist Çağatay Öztürk, siyasilerin psikoanalizini yaptı

Uzman Psikoterapist Çağatay Öztürk, siyasilerin psikoanalizini yaptı. Çağatay Öztürk, MHP Lideri Devlet Bahçeli için, “Kişilik tiplerinde melankoliye bakınca karşımıza direkt MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli çıkıyor” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için “optimist, otoriter” diyen Öztürk, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu için “otoritesi zayıf” Başbakan Binali Yıldırım için ise “Çelişen bir durum sergiliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü’den Nil Soysal’ın sorularını yanıtlayan Uzman Psikoterapist Çağatay Öztürk’ün siyasiler için yaptığı psikoanaliz şöyle:

OPTİMİST SOĞUKKANLI OTORİTER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halka seslenişindeki davranış biçimini popüler optimist ve barışçıl soğukkanlı bir havada görüyoruz.

Erdoğan'ın güçlü klorik tarafı da var. Zaman zaman agresyon ve aynı zamanda ben merkezci sistem üzerinden otoriter bir görünüm de sergiliyor. Dolayısıyla % 40 barışçıl soğukkanlı, % 40 popüler optimist ve % 20 güçlü klorik diyebiliriz.

ÇELİŞEN BİR DURUŞ SERGİLİYOR

Başbakan Binali Yıldırım, toplu konuşmalarda güçlü-klorik tarafı ağır basıyormuş gibi bir görünüm sergilemeye çalışıyor.

Aslında karşı tarafın kendisini algıladığı kişilik ile karşı tarafın kendisini algılamasını istediği kişilik arasında çelişen bir duruş sergiliyor. Bu da güvenilirliğini olumsuz etkiliyor. İstikrarlı bir duruş sergilemesi için dengeyi sağlaması gerekiyor.

POZİTİF OTORİTESİ ZAYIF

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun güçlü-klorik, yani otoriter tarafı zayıf gözüküyor.

Onu arttırması gereken bir politik lider. Çünkü bizim gibi Akdeniz toplumlarında, güçlü klorik taraf negatif değil, pozitif algılanıyor. Sonuç olarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, güçlü klorik tarafı yüzde 20-30'larda, popüler optimist ve barışçıl-soğukkanlı tarafı da yüzde 30'larda seyreden bir isim.

MELANKOLİK GELGİTLER YAŞIYOR

Kişilik tiplerinde melankoliye bakınca karşımıza direkt MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli çıkıyor.

Ama Bahçeli popüler optimist ve melankolik kişilik arasında sürekli bir gelgit de yaşıyor. Güçlü-klorik tarafı ise ikili konuşmalarında birebir açığa çıkıyor. MHP lideri Bahçeli söylemlerinde, halka hitaplarında otoriter bir görünüm sergilemeye çalışıyor…

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)