Akşener: Cumhurbaşkanının üç danışmanı eyaletten bahsetti


Eski MHP’li Meral Akşener, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamalarıyla tırmanan ‘eyalet tartışması’nın referandumdan ‘Hayır’ çıkacağını gösterdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanlarından Şükrü Karatepe, başkanlık sisteminin ikinci aşamasının Çin tipi eyalet sistemine geçmek olduğunu kaleme almış, kent yönetimlerinde de tek başlılık sağlanması gerektiğini savunmuştu.

Bahçeli eyalet önerisine sert bir çıkış yaparak, “Danışmanlar eyalet lafı ediyor ve cumhurbaşkanı reddetmiyorsa, üniter yapıdan yana olan ülkücülerin kalan iki günde kararı ne olur?” diyerek gözdağı vermişti. Bu sözlere Erdoğan’ın yanıtı gecikmemiş, “Ben ne diyorum, sen ona bak. Böyle bir şey yok, benden duydunuz mu? Yok” demişti.

‘Bahçeli kaçmanın taşlarını döşüyor’

Anayasa değişikliği referandumu için ‘Hayır’ kampanyası sürdüren Akşener, eyalet sistemi tartışmalarına neden olacak söz konusu maddenin komisyonda görüşüldüğünü ifade ederek şunları söyledi: “Cumhurbaşkanının üç danışmanı eyaletten bahsetti. 16’ncı madde 18 maddenin 16’sı ve anayasanında da 123’ncü maddesi esasında sadece mecliste olan kamu tüzel kişiliği kurma yetkisinin Cumhurbaşkanıyla paylaşıldığı, onun da böyle bir hakkının olduğu bir madde bu. Şimdi bunu yaparken fark etmeyeceksiniz, beraber o komisyonda yer alacaksınız sonra da üç danışman böyle bir söz söyleyince diyeceksiniz ki, ülkücüler ne diyecek. Ülkücüler 18 maddeye başından beri ‘Hayır’ diyor.”

‘Bahçeli ‘Hayır’ çıkacağını görünce öyle dedi’

Bahçeli’nin referandumdan ‘Hayır’ çıkacağını gördüğü için böyle bir ‘çıkış’ yaptığını, bunun referandum ertesindeki konuşmasına bir hazırlık niteliğinde olduğunu söyledi: “Şimdiden kaçmanın taşlarını döşüyor. O gece saat 23.00 sıralarında yapacağı konuşmanın ana hatlarını, ipuçlarını koydu. Dönüp diyecek ki, sizin danışmanlarınız olmasaydı bu sonuç böyle çıkmazdı. Nitekim 2010 referandumunda da o meşhur anayasa referandumunda da o zaman Milliyetçi Hareket Partisi mensuplarına ayrı sandık koysaydınız demişti. Aynı yol, yani suçlu tespit etme hareketidir bu. Ama 16 Nisan’da 12 puanlık Milliyetçi Hareket partisinin 10 puanı hayır dediği için şimdi bunun üzerini örtmek üzere bir söylem, bir davranış olarak değerlendiriyorum.”

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)