Financial Times: Akşener parti kurmayı düşünüyor, iyi bir lider olabilir


Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Financial Times, eski MHP’li Meral Akşener’in parti kurmayı düşündüğünü yazdı.

Laura Pitel ve Mehul Srivastava imzalı analizde, Akşener’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı başkanlık hayalinden mahrum bıraktığı belirtilirken, bunun gerekçesi olarak İstanbul ve Ankara’da ‘Hayır’ oylarının yüksek çıkması gösterildi.

Yazıda şu ifadeler kullanıldı: “Türkiye’de yeni bir anayasa için yapılan referandumun sonuçları gelirken, yarıştaki ‘dininden dönen’ siyasetçilerin en büyüğü Akşener’in destekçileri endişeliydi. Ankara’da destekçilerin referandumu izlediği otelde, İstanbul’dan ‘Hayır’ oyu çıktığında, oda alev almış gibiydi. Gönüllü ordudan biri alkışlarla ayağa kalkıp “Bravo İstanbul” diye haykırdı. Yarım saat sonra Ankara İstanbul’u takip ettiğinde aralarından biri ‘Bu çok önemli; rüzgar tersine dönüyor’ dedi.”

Oy kaybının AKP için sorunlu bir durum olduğu belirtilen analizde bunun CHP için de bir fırsat olduğu kaydedilerek, “CHP Erdoğan’ın meşruiyetini protestoları cesaretlendirerek sağlamayabilme umudunda. Bu arada Akşener’in destekçileri yeni bir parti kurmaktan bahsediyor” dendi.

‘Akşener liderlik edecek en iyi isim olabilir’

Analize Akşener’in parti kurma ihtimaliyle ilgili şu görüşe yer verildi: “Uzmanlar, merkez sağı AKP’nin hakimiyetine en büyük tehlike olarak görüyor. Eski İçişleri Bakanı Akşener böyle bir mücadeleye liderlik edecek en iyi isim olabilir. Savunucuları Akşener’in hem aşırı milliyetçileri, hem laikler ve İslamcıları kuşatacağını, sol ve sağdan, ve tabii ki AKP’den oyları çalabileceğini söylüyor. Uzmanlara göre, ekonomideki olası bir gerileme Akşener’in önemli sayıda AKP’liyi kabuğundan çıkararak kendisine çekmesini sağlayabilir.”

Ancak Financial Times, Akşener’in parti kurmak için birçok engeli aşması gerektiği görüşünde.

‘Tayyip Bey’i kendi bahçesinde mağlup ettik’

Akşener’in sonuçlara rağmen coşkulu olduğunu belirten Financial Times, “60 yaşındaki Akşener şu anda takımını yavaş adımlar atmaları konusunda cesaretlendiriyor. Pazar akşamı referandum sonucu geldiğinde sinirlerin gerildiği odada insanlara sakin olmaları çağrısı yapmıştı. Destekçileri ve yardımcılarına ‘Bir nefes alalım. Bir hafta duralım ve neler olacağını görelim’ dedi” ifadelerini kullandı.

Gazeteler, referandumun ardından Akşener’in “En iyisi de oydu. Tayyip Bey’i kendi bahçesinde mağlup ettik” dediğini de yazdı.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)