İnanç özgürlüğü en çok kısıtlanan ülkeler arasında Türkiye'de var


Türkiye inanç özgürlüğüne en çok kısıtlama getirilen ülkeler arasında gösterildi.

ABD merkezli PEW Araştırma Merkezi’nin 2015 yılında 198 ülkeyi incelemeye aldığı ‘Din Üzerine Küresel Kısıtlamalar’ adlı raporda Türkiye, ‘hükümet kaynaklı kısıtlamalar’ sıralamasında 22 ülkeyle birlikte ‘çok yüksek kısıtlama’ kategorisinde sınıflandırıldı.

Türkiye geçen yıl da ‘en kötü’ kabul edilen bu kategoride olmasına rağmen durumunda az da olsa iyileşme olduğu kaydedildi.

Bu kategoride yer alan ülkeler arasında Irak, Suriye, İran, Çin ve Suudi Arabistan da var. Söz konusu ülkeler, farklı coğrafyalardaki durumları kıyaslamanın zor olması gerekçesiyle kendileri arasında sıralandırılmadı.

Din kaynaklı toplumsal düşmanlıklarda ikinci

Raporda ‘din kaynaklı toplumsal düşmanlıklar’ sıralamasında ise Türkiye en kötünün bir iyisi ‘yüksek’ kategorisinde yer aldı.

Bu kategoride de Somali, Libya, Britanya, Suudi Arabistan ve Almanya gibi ülkeler bulunuyor.

Türkiye’nin bu alandaki durumunda ise kötüleşme olduğu belirtildi.

0’ın en az kısıtlama, 10’un en fazla kısıtlama anlamına geldiği puanlamada Türkiye’nin hükümet kaynaklı kısıtlamalar listesindeki puanı 6.8, din kaynaklı toplumsal düşmanlıklar sıralamasındaki puanı ise 6.2.

Avrupa’da hükümet kaynaklı dini kısıtlama artıyor

Dünya genelinde dini grupların hükümet kaynaklı şiddet veya kısıtlamalara en fazla maruz kaldığı bölge Ortadoğu-Kuzey Afrika oldu. Bu bölgedeki ülkelerin yüzde 95’inde bu tür vakalar kaydedildi.

Ortadoğu-Kuzey Afrika’yı yüzde 89 ile Avrupa izledi. PEW, Avrupa’daki artışın kıtaya gelen göçmen akınıyla ilişkili olduğunu belirtti. Dünya genelinde artışın oransal olarak en fazla olduğu bölge de yüzde 53 ile Avrupa oldu.

PEW, 2015’te Avrupa’daki 45 ülkenin 33’ünde Yahudileri, 32’sinde Müslümanları, 21’inde ise Hıristiyanları hedef alan toplumsal olaylar yaşandığını açıkladı.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)