Referandum sonuçları dünya basınında da ilgi ile takip edildi



Türkiye'nin alışılmışın dışında bir karara yönelik düzenlenen referandum süreci ve sonuçları, yurt içinde olduğu kadar dış basında da yoğun bir ilgiyle takip ediliyor.

İngiliz basınından The Guardian gibi önde gelen kuruluşlar ise, referandum sonuçlarını anı anına takip eden özel sayfalar hazırlayarak açılan sandıklardan çıkan sonuçları okurlarına duyuruyorlar.

The Guardian, Birleşik Krallık'ta (İngiltere) yaşayan Türklerin açılan sandıklara göre %80.47 oranında HAYIR oyu kullandıklarını, EVET yanıtının ise %19.53 seviyesinde kaldığını okurlarıyla paylaştı.

İngiliz basın kuruluşu, açılan sandık oranının %93 olduğu Ankara'da HAYIR oyunun önde olduğunu duyururken, EVET oyunun ülke genelinde halen önde olduğu bilgisine yer verdi. The Guardian, referandum sonuçlarını en yakından takip eden yabancı basın kuruluşu olarak dikkat çekiyor.

The Guardian, BBC'den Mark Lowen'in bir tweet'ine dayanarak, AKP merkezlerinde erken bir kutlama havasının başladığı bilgisini paylaştı.

The Washington Post, sandıkların kapandığını ve oy sayımının başladığını duyururken, Kareem Fahim imzalı bir makalede, bu oylama neticesinde gücünü arttırarak parlamentonun yetkilerini eline almak isteyen Erdoğan'ın IŞİD'le mücadelede halen Amerika'nın en kritik müttefiki konumunda olduğunu ifade etti.

Fahim imzalı The Washington Post içeriğinde, darbe kalkışmasının ardından çok sayıda akademisyen, gazeteci, politikacı ve sivil toplum gruplarına düzenlenen ''temizlik'' operasyonunun muhalifleri tarafından referandum sürecinde Erdoğan'ın önünü açmak için gerçekleştirilen bir süreç olarak yorumlandığı bilgisine yer verildi ve HDP'li Demirtaş'ın tutuklu bulunmasının sebebinin de, referandum sonucunu Erdoğan aleyhinde etkileme potansiyeli bulunan karizmatik bir muhalif lider oluşuyla yorumladı.

New York Times, referandum süreci ve hatta oy verme eylemi esnasında HAYIR yönünde tercihte bulunacak kişilere karşı fiziki saldırılar düzenlendiğini anımsatırken, her iki tarafın başa baş sonuçlar alabileceğini belirtti.

NYT'ye göre, referandumdan HAYIR çıkması Erdoğan'ın amaçlarından vazgeçmesine neden olmayacak, bilakis referanduma ihtiyaç duymadan anayasa değişikliklerini geçirmek için mecliste çoğunluk elde etmek amacıyla erken seçime gideceği bilgisi paylaşılıyor.

HAYIR oyu çıkması durumunda, büyük ölçüde Erdoğan'ın etkisine girmiş olan MHP'nin bir grup muhalif partilinin eline geçme olasılığının da yüksek olduğu belirtilmiş.

NYT, referandum sonuçlarından EVET çıkması halinde yaşanacak değişikliklere değinirken, Erdoğan yanlılarının referandum sonucunda tek adam yönetiminin hayata geçmesi durumunda Türkiye'nin güçleneceğini düşündüklerini aktarıyor.

NYT, aynı zamanda Erdoğan'ın HAYIR yönünde oy kullanacak vatandaşları teröristlerle işbirliği içerisinde olmakla suçladığını da yazmış.

CNN, referandum sürecini ve sonuçlarını yakından takip eden bir diğer basın kuruluşu. AA'nın paylaştığı sonuçları okurlarıyla paylaşan CNN, günün erken saatlerinde Diyarbakır'da bir seçim noktası yakınlarında silahlı çatışma çıktığı ve üç kişinin bu çatışma esnasında hayatını kaybettiğini duyururken, silahlı çatışmanın referandumla alakalı olup olmadığına dair net bir bilgi bulunmadığını da söyledi.

EVET oyunun önde çıkarak tasarının kabul edilmesi durumunda, CNN'e göre  bu sonuç 1923'ten günümüze kadar yaşanan en çalkantılı anayasal değişiklik olacak.

CNN, Angela Dewan imzalı ''Erdoğan 10 yılda Türkiye'nin Demokrasisini Nasıl Dönüştürdü'' başlıklı bir yazı yayınladı.,

BBC, EVET oyunun önde gittiğini duyururken, referandum sonucunun EVET yönünde neticelenmesi durumunda Erdoğan'ın 2029'a kadar görevde kalacağı bilgisini paylaştı.

BBC de Diyarbakır'da yaşanan silahlı çatışmayı duyuranlardan biri, CNN'den farklı olarak bu çatışmanın oy verme işlemi hakkında çıktığı iddia edildi.

BBC, oy sayımının EVET'in önde çıkmasıyla sonuçlanması halinde Türkiye'de yaşanacak anayasal değişikliklere de yer verdi.

Son günlerde Türkiye ve referandum süreciyle ilgili çok sayıda yazı yayınlayan BBC, Erdoğan'ın Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra modern Türkiye tarihinin en baskın politik figürü olduğunu belirtti, fakat diğer yandan Erdoğan yönetimindeki Türkiye'de 16 yaşındaki çocukların dahi muhalif kimlikleri nedeniyle tutuklandıkları bilgisine de yer verildi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)