İşçi Annelerin Yarım Gün Mesai Başvuru Süreci Detayları Belli Oldu


Çalışan kadın işçilerin yarım gün çalışmasını ön gören çalışmaların detayları belli oldu. İşte çalışmaların detayları ve kısmi çalışma için başvuru süreci.

Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen ve ok sayıda kişiyi ilgilendiren düzenleme için geri sayım devam ediyor. Annelerin kısmi çalışması için usuller de netleşmeye başladı

Buna göre, anneler kısmi çalışma kapsamına alınması için 1 ay önceden başvurması gerekmektedir. Başvurunun işveren tarafından cevaplandırılması için belirlenen süre 1 ay olarak belirlendi. İşveren bu süre içinde cevap vermezse anne dilekçesinde belirttiği tarihten sonraki iş gününde hakkını kullanmaya başlayacabilecek. Yönetmelik bazı meslek gruplarını da istisna olarak görüyor. Bu meslek gruplarında işverenin onayı gerekmektedir.

Babaya da İzin Var

Analık izninin bitiminden itibaren kadın işçi ile  üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri halinde birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda ise120 gün ve ilk iki doğumun ardından her doğumda ise 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilecek.

İşçi, analık izinlerinin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar herhangi bir zamanda kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilecek.

Anne ve babadan herhangi birinin çalışmaması durumunda, çalışan eş kısmi süreli çalışmayı talep edemiyor. İşçi, eşinin çalıştığına dair belgeyi kısmi süreli çalışma talebine eklemek zorundadır. Ancak burada bakıma muhtaç olma, velayetin verilmesi gibi istisnaları da içeriyor.

İşverenin Onayı

Bu hakkın kullanılmasında bazı işyerlerinde işverenin onayı aranıyor. Bunların dışındaki işyerlerinde izin aranmıyor. Yönetmelik izin gerektiren işyerlerini şöyle sıralıyor:

# Özel sağlık kuruluşlarında mesul müdür, sorumlu hekim, laboratuvar sorumlusu ve sağlık hizmetinden sayılan işlerde,

# Sürekli çalıştıkları için durmaksızın birbiri ardına postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen sanayiden sayılan işlerde,

# 1 yıldan az süren mevsimlik, kampanya veya taahhüt işlerinde,

# İş süresinin haftanın çalışma günlerine bölünmesi suretiyle yürütülmesine nitelikleri bakımından uygun olmayan işlerde...

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)