Beko’ya Vefa!


Karşıyaka Fikri Altay Mahallesi ilk muhtarı Ahmet Beko’nun ismi, kuruluşuna katkı sunduğu mahallesindeki spor tesisine verildi.

1 Ocak 1921 tarihinde Makedonya’nın Üsküp şehrinde doğan, 1958 yılında Türkiye’ye göç edip, İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki Şemikler’e yerleşen Ahmet Beko, Karşıyaka Orman İşletmesinde çalışmaya başladı.

4 erkek 1 kız çocuk sahibi olan Beko, Fikri Altay Mahallesi’nin kurulması için girişimlerde bulundu. Yapılan ilk muhtarlık seçimlerini kazanarak, ölüm tarihi olan 01. Haziran 1990’a kadar muhtarlık yaptı.

Ölümü üzerine 1. Azası Mustafa Birlik, muhtarlık görevini üstlendi. O günden bu yana da sürdürmekte.

Ahmet Beko’nun adı, eskiden bakkallık yaptığı yerin tam karşısındaki spor tesislerine verildi.

Düzenlenen törene Karşıyaka Belediye Başkanı H. Mutlu Akpınar, Ahmet Beko’nun DİSK Genel Başkanı olan oğlu Kani Beko, DİSK’e bağlı sendikaların başkanları, demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ve mahalle sakinleri katıldı.

Kani Beko törene katılan Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi yöneticisi Ali Yalçın, Çameria Arnavutları Derneği İzmir Şubesi Eski Başkanı İzzet Şimşek ile birlikte fotoğraf çektirdi.

Tören, Karşıyaka Belediyesi Üsküp Halk Oyunları Ekibi’nin sergilediği oyunlarla başladı

Mahalle muhtarı Mustafa Birlik, Kani Beko ve H. Mutlu Akpınar konuşma yaptı.

Mustafa Birlik, Karşıyaka Belediyesi’nin yaptığı hizmetler için teşekkürlerini bildiren konuşması ardından sözü Kani Beko’ya bıraktı.

Beko, babasının orman işletmesindeki işinden atılması sonunda mahallede bakkal işletmeye başladığını, mahallenin kurulması için çalışmalar yürüttüğünü, o dönem İzmir Belediye Başkanı İhsan Alyanak’ın mahallerine ziyarete geldiğini, babasının o güne kadar kendi mahallerini temizleyen kızlar dışında 1 temizlik işçisi istediğini, iki mahalle arasındaki dere üzerine köprü yapılmasını istediğini, Alyanak’ın babasının isteklerini yerine getirip, mahalleden pek çok gence iş verdiğini belirtti. Kendisinin de bu dönemde Eshot’ta lastik işçisi olarak işe başladığını söyledi.

Kani Beko, ‘’Mahallemizde oturanların büyük bir çoğunluğu Balkan göçmenidir. Göçmenler Atatürk’ü çok severler. O Selanik doğumludur. Makedonya Manastır’da askeri liseyi tamamlamıştır. Herkes vatanını sever, göçmenler de onlar kadar sever. Bunun bilinmesi gerekir.’’ dedi. Konuşmasını belediye başkanı ve meclis üyelerine teşekkürle bitirdi.

Kani Beko, H. Mutlu Akpınar’a çiçek ve DİSK adına hazırlattığı plaket sundu.

Karşıyaka Belediye Başkanı ile birlikte tesisin açılışı yapıldı. Saha içerisindeki minik futbolcular başkanlar etrafında sevgi yumağı oluşturdu. Başkanlar kaleye şut çektiler. Kaleci Eren başkanlara geçit vermedi.






Haber ve fotoğraf : Osman Gazi OKTAY

Yorum Gönder

1Yorumlar
Yorum Gönder