2010'da neler yaşadık



3 Ocak
Yıl henüz yeni başlamışken hafızalara kazınan ilk olay bu talihsiz tren kazası oldu. İstanbul'dan Eskişehir'e giden tren, Bilecik'te Vezirhan İstasyonu'nda bekleyen trene çarptı. 1 makinist öldü, 2'si TCDD personeli 14 kişi yaralandı.

6 Ocak
Manisa'nın Selendi ilçesinde yılbaşı gecesi bir kahvehanede sigara nedeniyle başlayan tartışma büyüdü. Bir grup, Romanların yaşadığı evleri taşladı. Olaylar nedeniyle ilçedeki Romanlar, sonraki günlerde Selendi'den ayrıldı.

7 Ocak
TEKEL işçileri, Türk-İş Genel Merkezi önünde 24 gündür sürdürülen eylemin geleceğini belirlemek amacıyla “referandum” düzenledi. “Referandumdan” eyleme devam kararı çıktı.

8 Ocak
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, “Ergenekon” soruşturması kapsamında “şüpheli” sıfatıyla ifade verdi.
“İrticayla Mücadele Eylem Planı” başlıklı belgede imzası bulunduğu iddia edilen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, İstanbul'da gazetecilerin soruları üzerine, “İmza kesinlikle bana ait değil. Niye incelemeye göndermiyorlar? Gerçekse göndersinler, çok güveniyorlarsa göndersinler” dedi.
Halep ile Gaziantep arasında yolcu treni ilk seferini yaptı. Halep'ten 125 yolcu ile kalkan trenle gelen yolcular Gaziantep Gar'ında çiçeklerle karşılandı.

11 Ocak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile iki ülke arasında vizenin karşılıklı olarak kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin de bulunduğu 6 anlaşmaya imza atıldığını söyledi.

İsrail'in Yediot Ahranot gazetesinde yer alan bu haber, Türkiye İsrail ilişkilerinde gelinen son durumu ortaya koydu. Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Kurtlar Vadisi'yle ilgili rahatsızlığını bildirmek üzere çağırdığı Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Oğuz Çelikkol ile görüşmesinde gazetecilerin ısrarına rağmen tokalaşmadı ve ardından İbranice ‘Onun bizden daha aşığıda oturduğunun görülmesini istedik" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'a yönelik davranışla ilgili olarak, “Bu akşama kadar (İsrail'e) süre verilmiştir. Ya düzeltirler ya da büyükelçimiz yarın ilk uçakla Türkiye'ye gelir” dedi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı Türkiye'ye resmi özür mektubu gönderdi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'un Büyükelçi Oğuz Çelikkol'a muhatap mektubunda “Sizi küçük düşürmek gibi bir niyetim hiçbir şekilde yoktu. Girişimimin yapılış biçimi ve algılanışı nedeniyle özür dilerim” denildiği açıklandı.
Rusya'ya ziyarette bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile vizelerin kaldırılması konusunda çalışmaların başladığını bildirdi.

16 Ocak
2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul'da etkinlikler, şehrin 7 ayrı noktasındaki kutlamalarla başladı.

18 Ocak
Gazeteci-yazar Abdi İpekçi cinayeti ve iki ayrı gasp suçundan hükümlü Mehmet Ali Ağca, Sincan F tipi Cezaevinden tahliye edildi.

29 Ocak
Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu, “Balyoz Planı”na ait olduğu iddia edilen ve bir valiz içinde bulunan belgelerin asıllarını İstanbul Cumhuriyet Savcılığına verdi.

4 Şubat
TÜRK-İŞ, KESK, DİSK, HAK-İŞ, TÜRKİYE KAMU-SEN ve MEMUR-SEN üyeleri, Tekel işçilerine destek amacıyla, çalışmama hakkını kullanarak bir gün süreyle hizmet üretmedi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kamuoyunda EMASYA olarak bilinen protokolün yürürlükten kaldırıldığını açıkladı.

11 Şubat
Tekel işçilerinin 9 gündür süren açlık grevinin sonlandırılması kararlaştırıldı.

11 Şubat
Münevver Karabulut'u öldürdüğü iddiasıyla yargılanan Cem Garipoğlu, Bakırköy 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı.

14 Şubat
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı kabul etti. Görüşmede, “Ermenistan, Kıbrıs, Orta Doğu, terörle mücadele, ekonomik ilişkiler ve Irak konusunun gündeme geldiği” öğrenildi. Four Seasons Otel'de gerçekleşen ve 20 dakika olarak planlanan görüşme bir saat sürdü.

17 Şubat
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca “Ergenekon Soruşturması” kapsamında başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, sorgusunun ardından tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi. Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Erzurum'da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

22 Şubat
“Balyoz Planı” iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın de aralarında bulunduğu 40'a yakın kişi gözaltına alındı. 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli'nin evlerinde arama yapıldı.

23 Şubat
Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki bir maden ocağında grizu patlaması meydana geldi. 13 kişi hayatını kaybetti, 6'sı ağır 18 kişi yaralandı.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 14 radyo ve televizyon kuruluşuna farklı dil ve lehçelerde yayın yapmaları için izin verdi.

24 Şubat
“Balyoz Planı” iddiaları soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen Tümamiral Ramazan Cem Gündeniz, Tuğamiral Aziz Çakmak, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, emekli Tümamiral Özer Karabulut, emekli Kurmay Albay Ümit Özcan ve emekli Kurmay Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu tutuklandı.

25 Şubat
Bir süredir Hacettepe Tıp Fakültesinde tedavi gören, YÖK'ün kurucu başkanı ve Bilkent Üniversitesi kurucusu 93 yaşındaki Prof. Dr. İhsan Doğramacı vefat etti.

1 Mart
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesinde, 1 Mart 2010 tarihi itibarıyla mal varlığını açıkladı.

2 Mart
TEKEL işçileri, Ankara'da 78 gündür süren eylemleri için kurdukları çadırları kaldırarak, eylemlerine son verdi.

8 Mart
Elazığ'da saat 04.32'de 6.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde ilk belirlemelere göre en çok Kovancılara bağlı üç köyde hasar meydana geldi. Bölgede incelemelerde bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 51 kişinin hayatını kaybettiğini, 34 kişinin de yaralı olduğunu açıkladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı “Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” ile Anayasa değişikliklerinin halk oylamasına sunulma süresi 120 günden 60 güne indi.

10 Mart
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avusturya, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Türkiye arasında Nabucco Projesi hakkındaki anlaşmaya ilişkin yasayı onayladı.

11 Mart
Cumhuriyet Gazetesi karikatüristi Turhan Selçuk, 88 yaşında İstanbul'da vefat etti.

17 Mart
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aytaç Durak hakkında “imar düzenlemeleriyle rant sağladığı” şeklinde basında yer alan haberlerin “ihbar” kabul edildiğini ve soruşturma başlatıldığını bildirdi.
YÖK Genel Kurulu, yeni katsayıların kendi alanlarını tercih eden öğrencileri için 0.15, alan dışı tercih yapacak öğrenciler için 0.12 olarak belirledi.

18 Mart
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk ile eski milletvekili Aysel Tuğluk hakkında, Dağlıca'ya yönelik Ekim 2007'deki terörist saldırının ardından irtibat kesilen sekiz askerin Türkiye'ye getirilmesi sürecinde “terör örgütünün propagandasını yaptıkları” iddiasıyla 1'er yıldan 5'er yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı.

25 MART Van Valiliğinin teklifi ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın onayı ile Akdamar Kilisesinde yılda bir gün ayin yapılabileceği bildirildi.

30 Mart
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve bir grup milletvekili, Anayasa değişikliği teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

2 Nisan
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Van'da bir grup tarafından protesto edildi. CHP İl Kongresine katılmak üzere özel uçakla Van'a gelen Baykal'ın içinde bulunduğu seçim otobüsüne, Van İpekyolu Caddesi'nde bir grup tarafından yumurta atıldı.

2 Nisan
Şarkıcı Metin Şentürk, İngiliz görme engelli Mike Newman'a ait 284 kilometrelik “Dünya Engelliler Hız Rekoru”nu, 303.62 kilometre ile kırdı.

6 Nisan
“Balyoz Planı” iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Tümgeneral Nuri Ali Karababa ve emekli Kurmay Albay Mümtaz Can tutuklandı.

9 Nisan
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” başlıklı belgedeki “ıslak imza”nın Albay Dursun Çiçek'in eli ürünü olduğu şeklinde rapor veren 7 adli tıp uzmanı hakkında “Ergenekon” soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Serdar Öztürk'ün başvurusu üzerine başlatılan soruşturmada “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verdi.

10 Nisan
Türkçe dışındaki dillerde propagandaya hapis cezasını kaldıran yasa değişikliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

11 Nisan
İnsan vücudundaki farklı organların manyetik alanını ölçerek tıpta görüntüleme yöntemlerinin gelişmesine öncülük eden, fizik biliminin babalarından James Edward Zimmerman adına verilen ödüle Türk bilim adamı Prof. Dr. Nevzat Gençer layık görüldü.

15 Nisan
Cem Uzan, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek”, “Resmi belgede sahtecilik” ve “Nitelikli dolandırıcılık” suçlarından toplam 23 yıl hapis ve 33 bin 750 TL adli para cezasına mahkum edildi.

18 Nisan
Marmaray projesi kapsamında Üsküdar istasyonundan gelen Yavuz Tüneli ile deniz dibindeki tüp birleştirildi.

19 Nisan
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Şırnak'taki silahlı saldırıda şehit olan Jandarma Kıdemli Yüzbaşı Levent Çetinkaya'nın Kayseri'deki cenaze törende bir kişinin yumruklu saldırısına uğradı. Yüzüne aldığı darbeyle yaralanan Yıldız, ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Bakan Yıldız'ın sağlık durumunun iyi olduğu, “burun içi yumuşak dokularda ezilmeler olduğu” bildirildi. Yıldız'a yumruklu saldırıda bulunan Şahin Ş'nin, beden eğitimi öğretmeni ve boksör olduğu, çalıştığı okulun boks takımının antrenörlüğünü yaptığı öğrenildi.

23 Nisan
“Balyoz Planı” iddiaları soruşturması kapsamında hakkında yakalama emri çıkarılan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, tutuklandı.

29 Nisan
Time Dergisi 2010 yılının en etkili 100 ismini belirledi. Listenin başında bulunan "liderler" kısmında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 17. sırada yer aldı.

1 Mayıs
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, 32 yıl aradan sonra Taksim Meydanı'nda kutlandı. Türk-İş'in de aralarında bulunduğu 6 memur ve işçi konfederasyonunun başkanları,Taksim'de 1 Mayıs 1977'de çıkan olaylarda hayatını kaybedenleri, Kazancı Yokuşu'nun başındaki 1 Mayıs anıtına karanfiller bırakarak andı.

10 Mayıs
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, genel başkanlık görevinden istifa etti. Baykal, “Meskene tecavüz ve ileri teknoloji kullanımı yoluyla tezgahlanan, bu komplonun iktidar gücü ve olanakları seferber edilmeden, bir muhalefet partisi genel başkanına karşı bu kadar fütursuzca icra edilebilmesi mümkün değildir” dedi.

14 Mayıs
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Yunanistan'a resmi ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile görüştü.

15 Mayıs
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile birlikte sembolik “Tarihi Olimpiyat Ateşkes anlaşması” imzaladı.

22 Mayıs
CHP 33. Olağan Kurultayı'nda tek aday olarak seçime giren İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu Genel Başkan seçildi.

28 Mayıs
Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” kampanyası kapsamında İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı'nın Filistin'e ilaç, tıbbi malzeme, çimento ve demir gibi insani yardım malzemesi taşıyacak gemileri Antalya'dan Gazze'ye hareket etti.

31 Mayıs
İsrail, “Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” kampanyası kapsamında, Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filoya saldırdı. Olayda 9 Türk hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

21 Haziran
Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk, bir süredir tedavi gördüğü Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesinde, “çoklu organ yetmezliği” nedeniyle yaşamını yitirdi.

2 Temmuz:
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Güneydoğu Anadolu'daki sınır bölgesini ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, sınır bölgesinde çatışmaların yaşandığı siperlerde de incelemelerde bulundu.

5 Temmuz:
-Adalet Bakanı Sadullah Ergin, kamuoyunda “taş atan çocuklar” diye bilinen, Terörle Mücadele Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın, parlamento tatile girmeden yasalaşması için çaba sarf ettiklerini açıkladı.

7 Temmuz:
Anayasa Mahkemesi, 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna ilişkin iptal davasında, Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili bazı hükümleri iptal etti. Anayasa paketinin iptal edilen hükümler dışında referanduma götürülmesi kararlaştırıldı.

10 Temmuz:
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, referanduma BDP olarak katılmayacaklarını, “Oy kullanmayarak rejimin boykot edileceğini herkese göstermek istediklerini” söyledi.

19 Temmuz:
ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, 2010 ÖSYS Yüksek Öğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda bazı yanlışlar tespit edildiğini, bunlar için düzeltme hazırlandığını açıkladı.
-İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Eylem Planı İddianamesi'ni kabul etti. İddianame kapsamında, Emekli Orgeneral Çetin Doğan, Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, Emekli Oramiral Özden Örnek'in de aralarında bulunduğu 196 askeri personel “şüpheli” olarak yer aldı.

23 Temmuz:
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, “Balyoz Planı” davasına ilişkin, aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ve Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu'nun da yer aldığı 102 sanık hakkında yakalama emri çıkarılmasına karar verdi.

24 Temmuz:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda “taş atan çocuklar” olarak da bilinen çocukları da kapsayan, 6008 sayılı “Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u onayladı.

26 Temmuz:
Hatay'ın Dörtyol ilçesinde devriye görevi yapan polis otosuna teröristler tarafından yapılan saldırıda 4 polis memuru şehit oldu.

30 Temmuz:
-İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, “Balyoz Güvenlik Harekat Planı” davası kapsamında yakalama kararı verilen şüphelilerin “kararın kaldırılması” yönünde yaptığı itirazları reddederek, talepleri bir üst mahkeme olan 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

-Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında çalışmalara başladı.
4 Ağustos:
Açıklanan Yüksek Askeri Şura kararlarında, Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığına yapılan atamalar yer almadı.
-YAŞ'ta, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık'ın yerine 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel getirilirken, Kara Kuvvetleri EDOK Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu 1. Ordu Komutanlığına atandı.

5 Ağustos:
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, yasal yükümlülük süresini tamamlamış olduğu için “tamamen kendi istek ve arzusuyla emeklilik işlemlerinin başlatılmasını istediğini” bildirdi.
10 Ağustos:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yayımladığı Acil Sağlık Hizmetlerinin Sunumu başlıklı genelgeyle kamu ve özel tüm sağlık kuruluşları, durumu acil hal kapsamında olan hastaları ön şartsız kabul edecek ve gerekli tıbbi tedaviyi yapacak.
11 Ağustos:
Başbakan Erdoğan, 2011 yılında yapılacak genel seçimde son kez milletvekili adayı olacağını bildirdi.

15 Ağustos:
-Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda 88 yıl aradan sonra bir günlüğüne ayin düzenlendi. Ayine Rusya Federasyonu, Yunanistan, Gürcistan, ABD ve yurt içinden gelen 500 kadar Ortodoks Hristiyan katıldı.

18 Ağustos:
-Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 10-11 Temmuz 2010 tarihlerinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) soruların çalındığı veya kopya çekildiği yönündeki iddiaların araştırıldığını, araştırma sonucuna göre gerekli girişimlerde bulunulacağını bildirdi.

26 Ağustos:
-Rize'nin merkeze bağlı Gündoğdu beldesinde sağanak yağış sonucu meydana gelen sel ve heyelan nedeniyle 12 kişi yaşamını yitirdi, 6 kişi kayboldu. Bölgeye 1,5 milyon liralık acil nakdi yardım gönderildi.
27 Ağustos
-Orgeneral İlker Başbuğ Genelkurmay Karargahı'nda düzenlenen devir teslim töreniyle Genelkurmay Başkanlığı görevini Orgeneral Işık Koşaner'e devretti.

1 Eylül:
-Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, otomobillerin hız sınırları, şehirlerarası çift yönlü karayollarında saatte 90 kilometre, bölünmüş yollarda saatte 110 kilometreye çıkartıldı.
Minibüs ve otobüslerin hız sınırları ise şehirlerarası çift yönlü karayollarında saatte 80 kilometre, bölünmüş yollarda saatte 90 kilometre, otoyollarda saatte 100 kilometre olarak belirlendi.
3 Eylül:
-Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, “dinlenildiği ve izlenildiği” iddiasıyla yaptığı suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, “müşteki” sıfatıyla ifade verdi.

6 Eylül:
-ÖSYM, KPSS sınav sorularının çalındığı iddiaları nedeniyle ortaöğretim ve lisans mezunlarına yönelik KPSS ile Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı (TUS) erteledi.
8 Eylül:
-Adana İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından KPSS soruşturması kapsamında 10 ilde eş zamanlı yapılan operasyonlarda gözaltına alınanlardan, adliyeye sevk edilen 38 kişiden 4'ü tutuklandı, 8'i ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. -CHP'li Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, “afiş tartışmaları” ile ilgili olarak kesin ihraç istemiyle Disiplin Kurulu'na sevk edildi.

12 Eylül:
Seçmenler, 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un halk oylaması için sandık başına gitti. 38 milyon 369 bin 99 seçmenin oy kullandığı referandumda, katılım oranı yüzde 73.71 oldu.
Geçerli oylardan 21 milyon 787 bin 244 “Evet”, 15 milyon 856 bin 793 de “Hayır” çıktı.“Evet” oylarının geçerli oylara oranı yüzde 57.88, “Hayır” oylarının geçerli oylara oranı ise yüzde 42.12 olarak belirlendi. -CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sandık seçmen listesinden kaydının bulunmaması nedeniyle halk oylamasında oy kullanamadı.

17 Eylül:
-KPSS Eğitim Bilimleri Testi, “sınav sürecinde bazı usulsüzlüklerin meydana geldiği kanaatiyle” iptal edildi.
-Antik kent Allianoi'nin üzerine kum dökülmeye başlandı. 19 Eylül:
-95 yıl aradan sonra ilk kez bir günlüğüne ibadete açılan Akdamar Kilisesi'nde ayin yapıldı.
21 Eylül:
-ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, KPSS ile ilgili iddialar konusundaki gelişmeler üzerine, başkanlık görevinden istifa etti.

22 Eylül:
-Beyoğlu'ndaki bir sanat galerisindeki resim sergisinin açılış kokteylinde, davetlilerle mahalle sakinleri arasında arbede çıktı
28 Eylül:
-“Devrimci Karargah Örgütü” soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, Ankara'da gözaltına alındı. İstanbul'a getirilerek hakim karşısına çıkartılan Avcı, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
-Antalya'da, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamının son döneminde bir süre kullandığı Savarona Yatı'nı kiralayan şebekenin, tarihi yatı fuhuş için kullandığı belirlendi.

1 Ekim:
-Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, genel başkanlıktan ve partisinden istifa etti.
8 Ekim:
-47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne, ünlü Boşnak asıllı Sırp yönetmen Emir Kusturica ile ilgili tartışmalar gündeme oturdu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kusturica'ya tepki olarak Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılmayacağını söyledi.
-İstanbul'da, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında idam edilen Necdet Adalı'nın arkadaşları, darbeyi yapanlarla bu kişilerin emir ve talimatlarını uygulayanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

11 Ekim:
-HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, Kurul'un 17 Ağustos 2010 tarihinden beri fiilen çalıştırılmadığını savunarak, kendisiyle birlikte Suna Türkoğlu, Musa Tekin, Orhan Cem Erbük, Fatma Anıl Genç, Hatice Ceyda Keyman ve Ayşe Albayrak Doğan'ın görevlerinden ayrıldıklarını açıkladı.
17 Ekim:
-Saadet Partisi olağanüstü kongresinde Necmettin Erbakan, oy kullanan 687 delegeden 684'ünün oyuyla genel başkanlığa seçildi.

19 Ekim:
-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Çankaya Köşkü'ndeki resmi karşılama törenine ilk kez başından sonuna kadar katıldı, kırmızı halıda yürüyerek, onur kıtasının önünden geçiş yaptı.
20 Ekim:
-YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ÖSYM tarafından bundan sonra yapılacak sınavlara başörtüsü ile girilebileceğini bildirdi.
22 Ekim:
-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, HSYK asil üyeliklerine, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökçen, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Çiçekli, Kayseri Barosu Başkanı Avukat Ali Aydın, Maliye Bakanlığı Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü Müşavir Hazine Avukatı Rasim Aytin'i seçti.

31 Ekim:
-Taksim Meydanında çevik kuvvet ekiplerinin beklediği noktanın yakınında, patlama meydana geldi. Canlı bombanın neden olduğu patlamada, eylemi gerçekleştiren terörist olay yerinde öldü, 5'i ağır olmak üzere 15'i polis memuru 32 kişi yaralandı.
1 Kasım:
-İmralı Adası'a giderek terör örgütü PKK'nın elebaşı Öcalan'la görüşen avukatlar Aysel Tuğluk, “(Abdullah Öcalan) devlet yetkilileri ile bir kez daha görüşme gerçekleştirildiğini, bu görüşmenin son derece önemli olduğunu niteliksel bir görüşme olduğunu, ciddi bir görüşme olduğunu ifade etti” dedi.

25 Ekim:
-Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın tutuklu sanıklarından Ogün Samast'ın dosyasının ayrılarak İstanbul Nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi kararlaştırıldı.
28 Ekim: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çankaya Köşkü'nde yapılacak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonuna katılmayacağını açıkladı.
29 Ekim: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Çankaya Köşkü'nde verdiği resepsiyonu “Türkiye burada” diye değerlendirdi.


4 Kasım:
-CHP'li Önder Sav, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçeyle başvurdu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından, partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerine ilişkin Başsavcılığa iletilen listeyle ilgili, “Bu isimler 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası'nın 10. maddesi uyarınca siyasi partiler siciline MYK üyeleri olarak işlendiğini” bildirdi.
5 Kasım:
-Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'i Adana Cumhuriyet Savcılığına, Sarıyer Adliyesi Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş'i Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına, Kartal Cumhuriyet Başsavcıvekili Hikmet Gülay'ı İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne atandı. Cihaner'den boşalan Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığına da Burhaniye Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Şafak getirildi.

9 Kasım: -Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House adlı düşünce kuruluşunun “2010 Devlet Adamı” ödülünü düzenlenen törenle İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in elinden aldı.
-Önder Sav, 10 yıldır sürdürdüğü CHP Genel Sekreterliği görevini Suheyl Batum'a devretti.
10 Kasım:
-Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen “Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM)” ile ilgili yargılamayı yürüten 6. Ağır Ceza Mahkemesinin “Kürtçe savunma ve tercüman atanması talebinin reddine” ilişkin kararına yapılan itirazı ret etti.

20 Kasım: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya gitti. Kılıçdaroğlu, “CHP, geçmiş dönemlerde Diyarbakır'a az geldi, bunun kusuru bizde. CHP, bölgeye geçmişte ilgili göstermedi. Bunun için özür diliyoruz” dedi.
21 Kasım:
-Kurban Bayramı dolayısıyla 9 günlük tatilde meydana gelen trafik kazalarında, 138 kişi öldü, 731 kişi yaralandı. 22 Kasım:
-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, BM üyesi 192 ülkenin 136'sından binlerce yerel yönetimin üyesi olduğu Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatının başkanlığına seçildi.

23 Kasım:
-Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te meydana gelen olaylarda 37 kişinin yaşamını yitirdiği Madımak Oteli'nin 5 milyon 601 bin lira bedel ile kamulaştırılmasına karar verildi.
28 Kasım:
-Tarihi Haydarpaşa Garı'nda çıkan yangında garın çatısı hasar gördü.

1 Aralık:
-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 18 Aralık'ta olağanüstü kurultay yapacaklarını söyledi.
2 Aralık:
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 2010-2011 öğretim yılında yapılacak 7. sınıf Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) yürütmesinin durdurulmasına yapılan itirazı kabul etti. Buna göre, 2010-2011 öğretim yılında 7. sınıflar için SBS yapılacak.
-Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Almanya'da bir şirketin İstiklal Marşı için telif istemesi ile ilgili olarak “Bakanlar Kurulu kararı ile telif haklarını tümüyle kamuya mal edip, böyle bir telif hakkı istenmeyeceği konusunda yeni bir düzenleme yapmaya çalışacağız” dedi.

3 Aralık:
-Türkiye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla İsrail'in Hayfa kentinde çıkan yangına müdahale için iki yangın söndürme uçağı gönderdi.
-Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) üç generalin açığa alınma işleminin yürütmesinin durdurulması isteminin reddine ilişkin gerekçeli kararında, AYİM Başsavcısı'nın, yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi yönündeki düşüncesine yer verilerek, kararın, dört üyenin karşı oyuna rağmen oy çokluğuyla alındığı bildirildi.

6 Aralık:
-Milli Eğitim Bakanlığı, 29 bin 347 kadroya öğretmen atadı.
-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın rektörlerle toplantısını protesto etmek isteyen öğrencilere müdahale edilmesiyle ilgili olarak emniyet yetkilileri ve görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
-CHP Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Süheyl Batum, Wikileaks'te yer alan iddialar konusunda, “Bunlar, öyle Aşık Veysel'den şiir okuyarak giderilecek şeyler değildir” dedi.

7 Aralık:
-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Mavi Marmara” baskını konusunda “özür” ve “tazminat” taleplerine ilişkin İsrail adımlar atmadığı sürece kimsenin normalleşme beklememesi gerektiğini belirterek, “Burada asıl önemli olan bir özür dilenmesidir. Burada bireylerden, devletten böyle bir ayrım söz konusu değildir. Tabii ki, Türkiye Cumhuriyeti'nden burada özür dilenmesi söz konusudur” dedi.

8 Aralık:
-Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde gerçekleştirilen “Türkiye'de Anayasa” konulu konferansta, CHP Sözcüsü ve Genel Sekreter Süheyl Batum ile Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu protesto edildi. Kuzu'nun konferans salonuna girişinde öğrenciler yumurta attı.
-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ndeki öğrencilerin TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'ya yönelik protestosuyu “çok şık görmediğini ama öğrencilerin demokratik yollarla protesto edebileceklerini” söyledi.

-Pankreas kanseri nedeniyle yaşamını yitiren Ceyla Gölcüklü'nün cenazesi, İstanbul'da toprağa verildi.
14 Aralık:
-Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile iddiaları konusunda istediği bir televizyon kanalında konuşmaya ve tartışmaya hazır olduğunu söyledi.

15 Aralık:
-İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kayseri'de yaşandığı iddia edilen yolsuzlukla ilgili “Yasal çerçevede sonuçlanan idari işlemlere gölge düşürmeye çalışarak, görevini yapan kişilere çamur atmak, bundan medet ummak acınacak, ibretlik bir durumu göstermektedir” dedi.
-Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “yaşamın tüm alanlarında özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, iki dilli hayatın olacağını” ileri sürdü.

Hürriyet

Yorum Gönder

1Yorumlar
Yorum Gönder