Meteoroloji Uzmanı olmak için Meteoroloji Mühendisliği bölümü okumaya gerek kalmadı. Artık hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, işletme, mimarlık ve mühendislik fakülteleri mezunları da ‘meteoroloji uzmanı’ olabilecek. Meteoroloji Mühendisleri bu durumu ‘skandal’ olarak yorumlarken, Meteoroloji Uzmanı olabilmek için dört yıllık Meteoroloji Mühendisliği bölümünü okuyan öğrenciler isyanda: “Bilseydik iktisat okurduk. Hem iktisatçı hem meteoroloji uzmanı olurduk.”
Resmi Gazete’de yayımlanan 657 sayılı KHK’da Meteoroloji Uzmanı olmanın şartları yeniden belirlendi:
a) En az dört yıllık eğitim veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, işletme, mimarlık ve mühendislik fakülteleri ile Genel Müdürlüğün görev alanına giren ve yönetmelikle belirlenen fakültelerden veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içi veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak.
b) Yapılacak yarışma sınavında başarılı olmak.
Eski mevuzat ise şöyleydi:
1 - Mühendis, yüksek mühendis, istatistikçi, fizikçi, jeomorfolog, bilgisayar veya meteoroloji alanına giren diğer konularda en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmış veya bunlara denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca kabul edilmiş yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olmak,
2 - Açılacak yarışma ve yeterlik sınavında başarı göstermek.
Hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, işletme, mimarlık ve mühendislik fakülteleri mezunlarının ‘meteoroloji uzmanı’ olabilmek için nasıl bir eğitim sürecinden geçeceği henüz belli değil.
Başta Meteoroloji Mühendisliği bölümü öğrencileri olmak üzere, Meteoroloji Mühendisleri Odası ve meteoroloji dünyası bu yeni kararnameye tepkili…
İTÜ ÖĞRETİM ÜYESİ METEOROLOJİ MÜHENDİSİ ORHAN ŞEN:
Bu tam bir skandal. Tamamen bir skandal. Böyle bir şey olamaz. Meteoroloji bir fizik ve matematiğe dayalı bir meslektir. Biz burada dört senelik eğitim veriyoruz.
"NASIL UZMAN YAPACAKLAR"
Bunları aldınız. Peki nasıl meteoroloji uzmanı yapacaklar? Sertifikayla uzman olacaklar. İklim değişikliğine karar verecek. Türkiye’deki yağışa karar verecek iki aylık bir sertifikayla belki de bir bilemiyoruz.
Şimdi böyle olunca, Türkiye’de iklim değişikliğine gönülsüz bir inanma vardı. Hele hele iklim değişikliğinin etkilerini çok fazla görüldüğü şu günlerde, o kadar hissediyoruz ki bunları araştıracak, etkilerini yapacak bir genel müdürlük Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü. Benim bu meslek gruplarıyla hiçbir sıkıntım yok. Onların bir suçu da yok.
"KEŞKE İKTİSAT OKUSAYDIK"
Şimdi dersten çıktım öğrenciler geldi. Biz neden okuyoruz diyorlar. Keşke iktisat okusaydık da iki mesleğimiz olurdu diyorlar. Dersten çıktım geliyorlar. Hocam nedir bu durum dediler. Çocuklar isyan şaşkınlık içerisinde. Öğrenciler de bizler de çok rahatsızız.
METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL SEKRETERİ YÜKSEL YAĞAN:
Bu çok yanlış bir uygulama. Meteoroloji bilimsel matematiksel ve fizik kurallarını temel alan bir bilimdir. Son yıllardaki küresel ısınmayla, hava kirliliğinin artmasıyla önemi daha da arttı.
İktisat işletme hukuk mimar meteoroloji uzmanı olamaz. Bu bizim için mesleğimiz için de bir açmaz. Bu KHK bizim odamızın, hiçbir STK’nın ve Meteoroloji’nin görüşü alınmadan hazırlanan bir kararname.
"HİÇBİR ŞEY BELLİ DEĞİL"
Açık öğretim mezunları iktisatçı sayılıp burada Meteoroloji Uzmanı unvanı alacaklar. Hiçbir şey belli değil. Yönetmenlik belli değil. Hukuk ve işletme mezunları nasıl olurda meteoroloji uzmanı olur? Meteoroloji mühendisleri, fen ve matematik bilimleri üzeirne eğitim yapan bir mühendislik bilimi. Böyle bir fen biliminde, nasıl hukukçu nasıl işletmeci nasıl yer alabilir? Bu ciddi bir açmazdır. Odamızda bu KHK ile ilgili hukuki süreci araştırıyoruz. Bununla ilgili hukuki süreçleri başlatmayı
Ben bunu tamamen kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Meteoroloji Mühendisliği dururken, Açıköğretim mezunu bir kişi rahatça Meteoroloji Uzmanı olabilir. Bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. Fizik, matematik, elektrik-elektronik mühendisliği mezunlarını kabul edebilirdik. Biz de destekleyebilirdik, ancak hukuk, işletme, sosyal bilimler mezunlarının, mimarın meteorolojiyle hiçbir alakası yoktur.
Tayland günlerdir sel altında. Ülkemize önümüzdeki yıllarda ne olacağı konusunda meteoroloji bilimleri son derece önemli. Biz ülkemiz için varız. Fakat siz bunu hukuk işletme mezunlarıyla mimarla yapamazsınız.
Hürriyet