İngiltere mi ABD mi gülecek?

Araştırmacı yazar Aytunç Altındal, Abdullah Gül’ün Kraliçe 2. Elizabeth’e yapacağı ziyareti İngiltere ve ABD çekişmesi olarak değerlendirdi.
Değişiklik bekleniyor
Abdullan Gül’ün Kraliçe ile iki görüşme yapacağını belirten Altındal, “Bunlar bilinen tarafları işin. Şimdi buradan baktığımız zaman İngiltere’ye niçin gider? Erdoğan da her dakika Obama’ya gider. 2013’ten itibaren Türkiye’nin Orta Doğu’daki konumunda çok büyük değişiklikler bekleniyor” dedi.
Zaman gösterecek
Ziyaretin 2013’le doğrudan ilişkili olduğunu belirten Altındal, “İngiltere çıkarlarını korumak için Gül’le birlikte hareket ediyor. Amerikalılar ise cumhurbaşkanı olarak Erdoğan’ı istiyor. Dolayısıyla Amerikalıların isteği mi yerine gelecek yoksa İngilizlerin mi? Bunu önümüzdeki dönemde göreceğiz” diye konuştu.

İngiltere mi yoksa ABD mi gülecek?
Araştırmacı yazar Aytunç Altındal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kraliçe 2. Elizabeth’e yapacağı ziyareti İngiltere ve ABD çekişmesi olarak değerlendirdi. “Ortada garip bir durum var” yorumunda bulunan Altındal “Öncelikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiltere’de eğitim gördü. Sussex Üniversitesi’nde. Orası İslami bir bölge. Kendisine de Grand Order (Knight Grand Cross ofthe Order of the Bath) nişanı verildi. Yani ‘Büyük Tarikat’ nişanı. İngiltere’nin en büyük iki tarikatından birinin nişanı… Şimdi bir nişan daha verilecek. Kraliçe II. Elizabeth ile başbaşa önce 1 saat, ikinci günde 1.5 saat olmak üzere iki görüşme yapacak. Şimdi buradan baktığımız zaman İngiltere’ye niçin gider? Tayyip Erdoğan da her dakika Amerika’ya Oboma’ya gider. Ortada garip bir durumu var. 2013 yılından itibaren Türkiye’nin Orta Doğu’daki konumunda ve kendi içindeki durumunda çok büyük değişiklikler bekleniyor” dedi.
Fransa örneği
Yaşananların 2013 yılıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirten Altındal, “Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı’nın devamı ile Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmak isteği var ortada. Bu ikisi şu anda çok fazlasıyla tartışma konusu olmakla birlekte çok fazla dışarıya aksettiriliyor. Dolayısıyla şunu söylemek mümkün. İngiltere, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlıgı’ndaki görev süresinin bitiminden sonra yeniden Başbakanlığını istiyor. Tayyip Erdoğan ise ‘Ben kesinlikle Cumhurbaşkanı olmak istiyorum’ diyor. Burada arada bir katalizör var. Dolayısıyla Amerikalıların isteği mi yerine gelecek yoksa İngilizlerin mi? Ya da Amerikalılar ile İngilizler anlaşacaklar mı? Bunu önümüzdeki dönemde göreceğiz” diye konuştu. İngiltere, Türkiye’de kendi çıkarlarını korumak için Gül’le birlikte hareket ettiğine dukat Çeken Altındal şunları söyledi: “Amerika ise bu anlmamda Tayyip Erdoğan’ı tercih ediyor. Amerikalılar, Cumhurbaşkanı olarak Tayyip Erdoğan’ı istiyorlar. Abdullah Gül’ün de parti başkanı olmasını istiyorlar. Başbakan değil. ‘Tıpkı Valery Giscard D’estaing örneğinde olduğu gibi. Fransa’da D’estaing, Cumhurbaşkanlığı’nı bıraktı, partinin başına geçti. Kendisi başbakan adayı çıkardı. Türkiye’de de bu Fransız modelinin uygulanmasında yanalar.”

İlk kurşun
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)