BOP haritası değişti mi?
Pazar, Aralık 04, 2011
Joe Biden’in ziyareti Büyük Ortadoğu Projesi haritasını hatırlattı. Arap Baharı, hazırlanan haritada başladı. Son olarak Suriye’nin eklendiği haritanın güncelleşip güncelleşmediği merak konusu oldu.
BOP haritasında ABD güncellemesi
ABD Başkan Yardımcısı Biden’in Türkiye ziyareti akıllara BOP haritasını getirdi. Arap Baharı, 1991’de hazırlanan haritada başlamıştı.
Haber: Necdet Pekmezci
ABD Başkan yardımcısı Joe Biden, Ankara’dan rüzgar gibi geçti. Çantasında Suriye, Irak ve PKK dosyaları bulunan Biden’in Arap Baharı’nın kasıp kavurduğu Büyük Ortadoğu Projesi’nin haritasını da yeniden güncelleyip güncellemediği merak konusu oldu. Amerika Merkez Kuvvetler (CENTCOM) 1991 yılındaki Birinci Körfez Savaşı sonrasında bir harita yayınladı. Harita Mısır’dan başlıyor ve Arap Yarımadası ile İran ve Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetlerini kapsıyordu. Haritayla ilgili bilgi notunda ise, “Askeri sorumluluk alanımız” deniliyordu. Bugün bildiğimiz “Büyük Ortadoğu Projesi” nin ilk ciddi adımıydı.
Suriye eklendi
2002 yılında AKP iktidarı sonrası proje “Kuzey Afrika İnisiyatifi ve Büyük Ortadoğu Projesi” haline dönüştürüldü. 2003 yılındaki, ikinci Irak işgali sonrası ise harita güncellendi. Güncellenen haritada iki önemli değişiklik dikkati çekti. Birinci değişiklik daha önce haritada olmayan Suriye’nin haritaya eklenmesiydi. İkinci önemli değişiklik ise Türkiye’nin GAP Bölgesinin de ABD’nin “sorumluluk alanım” diye ifade ettiği haritaya eklenmiş olmasıydı. 2004 yılı ile birlikte Kuzey Afrika’da, “özgürlük ve demokrasi” talepli başlatılan muhalif hareketler, 2011 yılı ile birlikte mevcut sistemleri alaşağı edecek düzeye geldi. BOP çerçevesinde küresel güçlerin özellikle ABD öncülüğünde bölgeyi yeniden dizayn etme girişimleri sonuç vermeye başladı. Mısır ve Libya’da bilinen gelişmeler yaşandı.
GAP’a dikkat!
GAP bölgesinin ABD askeri sorumluluk alanına alınmasına 2003 yılında ses çıkartamayan Türkiye, kendisine verilen görev doğrultusunda özellikle Libya konusunda aktif rol aldı. Bu rolü pratiğe uygulayan isim ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu oldu. Davutoğlu’nun en aktif görev aldığı konu ise Suriye oldu. Öyle ki; Bakan Davutoğlu bugün neredeyse Türkiye’nin devlet politikasından bağımsız bir isim gibi hareket ediyor. Milli Güvenlik Kurulu başta olmak üzere “devlet politikası” oluşturan mekanizmaları devre dışı bırakıyor. Hatta Davutoğlu, Hükümet’i bile bir anlamda devre dışı bırakarak, bölgeye dönük küresel politikaları ABD, AB ve İngiltere Dışişleri Bakanlarıyla birlikte uyguluyor. Resmi devlet politikası oluşturmadan yapılan girişimler var. Küresel güç, Kuzey Afrika’dan Orta Asya’ya kadar bir bölgeyi yeniden dizayn ediyor. Türkiye’nin GAP Bölgesini de inisiyatif bölgesi olarak gösteriyor. Bu gücün bölgesel politikalarını ise GAP bölgesi harita üzerinde elinden alınan Türkiye uyguluyor.
Yeniçağ
Tags